to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:09 | 05.02.2018

Διεθνή

«Πλεούμενα θανάτου» στη Μεσόγειο: Ανασύρθηκαν δεκαέξι πτώματα μεταναστών

Τα πτώματα 16 μεταναστών ανασύρθηκαν το Σάββατο στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το βασίλειο από την Ισπανία, όπου το τελευταίο διάστημα, από την αρχή της χρονιάς, οι απόπειρες διέλευσης έχουν πολλαπλασιαστεί.


Τα δεκαπέντε από τα θύματα ήταν πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και το δέκατο έκτο ήταν μαροκινός υπήκοος, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ιατρική πηγή στο νεκροτομείο της Νάδορ, μιας πόλης του βορειοδυτικού Μαρόκου όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, επρόκειτο να γίνει νεκροψία-νεκροτομή στα θύματα, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις γυναίκες.

Οι Αρχές στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, που γειτονεύει με τη Νάδορ, είχαν δώσει αρχικά στη δημοσιότητα έναν απολογισμό που έκανε λόγο για «σχεδόν είκοσι» πτώματα, που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα από τις μαροκινές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στα χωρικά τους ύδατα.

Κατά την ίδια πηγή, ένα περιπολικό της εθνοφυλακής βρήκε αργότερα το Σάββατο άλλο ένα πτώμα, το οποίο στάλθηκε στη Μελίγια, απέναντι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όχι μακριά από τα σύνορα με την Αλγερία.

Οι μαροκινές Αρχές δεν έχουν κάνει ανακοινώσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τις Αρχές στη Μελίγια, ένα ελικόπτερο της εθνοφυλακής συμμετείχε το πρωί της Κυριακής στις έρευνες, υποστηρίζοντας τα μαροκινά σκάφη στη θάλασσα.

Ο εντοπισμός των πτωμάτων σημειώθηκε την ώρα που η λεγόμενη ισπανική οδός προσελκύει πλέον όλο και περισσότερους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Στους ισπανικούς θύλακες Μελίγια και Θέουτα βρίσκονται τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προτιμούν πλέον τα δίκτυα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ισπανία πλέον κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό αφίξεων διά θαλάσσης, με 1.279 από την αρχή της χρονιάς, πίσω από την Ιταλία (4.256).

Από την αρχή της χρονιάς 243 χάθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, κατά στοιχεία του ΔΟΜ –ο οποίος ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ– που όμως δεν συμπεριλαμβάνουν τα πτώματα που βρέθηκαν το Σάββατο.

 

«Πλεούμενα θανάτου»

Η Ισπανία έγινε το 2017 η τρίτη σημαντικότερη πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες μέσω της Μεσογείου, μετά την Ιταλία και την Ελλάδα. Πέρυσι ο αριθμός των αφίξεων διά θαλάσσης τριπλασιάστηκε εν σχέσει με το 2016, φθάνοντας τους 22.900 μετανάστες, σύμφωνα με τον FRONTEX, τον ευρωπαϊκό οργανισμό επιτήρησης των συνόρων. Όμως πάνω από 200 έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι αυτό.

Ο Όμαρ Νάτζι της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου στη Νάδορ σημείωσε ότι ως το πρόσφατο παρελθόν, «οι πιο πολλοί μετανάστες προσπαθούσαν να σκαρφαλώνουν τον ψηλό φράκτη στη Μελίγια» για να μπουν σε αυτόν τον ευρωπαϊκό θύλακα, αλλά εξαιτίας της «ενίσχυσης της δύναμης φρούρησης αυτού του φράκτη», πλέον «η μόνη δυνατότητα για τους μετανάστες να περάσουν είναι διά θαλάσσης».

Οι διακινητές ελέγχουν αυτήν την οδό και «απαιτούν από κάθε μετανάστη να πληρώνει 3.000 ευρώ», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή η διακίνηση γίνεται υπό το βλέμμα των αρχών».

Ο Σαΐντ Σράμτι, επικεφαλής μιας άλλης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μαρόκου, κατήγγειλε επίσης «τις μαφίες της παράνομης μετανάστευσης που μεταφέρουν μετανάστες με πλεούμενα θανάτου» και ευθύνονται για «αυτές τις ανθρώπινες τραγωδίες», ενώ επέρριψε επίσης στην Ευρώπη «το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί» επειδή έχει αποκλείσει την πρόσβαση στους μετανάστες, όπως και στις Αρχές του Μαρόκου, οι οποίες «αποτυγχάνουν στον αγώνα εναντίον των δικτύων της παράτυπης μετανάστευσης στα χωρικά τους ύδατα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)