to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 09.12.2013

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Πλειστηριασμοί: «Θύματα των Μνημονίων, όχι μπαταχτσήδες»

Τα καθίσματα γεμάτα από κόσμο, η τηλεφωνήτρια σε κατάσταση αμόκ και τα γραφεία των δικηγόρων σε εργασιακό "οργασμό", εξυπηρετώντας δεκάδες ραντεβού. Αυτή είναι μια συνηθισμένη μέρα στην ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών - η Ποιότητα της Ζωής) τον τελευταίο χρόνο.


Το ρεπορτάζ του Κώστα Παπαντωνίου στην Αυγή:

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την πρώτη μέρα του 2014 φέρνει χιλιάδες κόσμου μπροστά σε ακόμη μια δύσκολη μάχη, με περιορισμένα νομικά εφόδια. Περί τους 13.000 είναι όσοι έχουν ζητήσει βοήθεια, ανάμεσα τους πολλοί συνταξιούχοι και οικογένειες, που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο αν πάψει να υπάρχει οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι μπαταχτσήδες, δεν τα έφαγαν μαζί με τον Πάγκαλο. Οι περισσότεροι πήραν δάνειο για να ξεφύγουν από τον βραχνά των ενοικίων, παίρνοντας δικό τους σπίτι. Άλλοι για να στηρίξουν το μαγαζί τους, το μοναδικό τους μεροκάματο.

"Οι δικηγόροι γινόμαστε ψυχολόγοι"

Η προσπάθεια των ανθρώπων της ΕΚΠΟΙΖΩ ξεκινά από το ψυχολογικό κομμάτι. "Έρχονται άνθρωποι καταρρακωμένοι. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας τόσους να δακρύζουν. Πολλοί έχουν πέσει σε κατάθλιψη, βλέποντας κόπους χρόνων να καταρρέουν και το μοναδικό τους περιουσιακό στοιχείο να χάνεται. Οι δικηγόροι γινόμαστε ψυχολόγοι, ευελπιστώντας ότι θα κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να αισθανθούν ασφάλεια", ανέφερε στην "Α" η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της ΠΟΜΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών). Κάθε μέρα τα παραρτήματα της ΕΚΠΟΙΖΩ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα δέχονται περί τα 300 τηλεφωνήματα. "Όσα μπορούμε ν' αντέξουμε", επεσήμανε η Π. Καλαποθαράκου, που είδε μέσα σε μια πενταετία να αλλάζουν τα πάντα. "Τα δύο παραρτήματα άνοιξαν πρόσφατα. Της Πάτρας λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ της Θεσσαλονίκης 3 χρόνια. Οι ανάγκες μάς υπαγόρευσαν να τα δημιουργήσουμε. Το 2008, πριν αρχίσει η κρίση, μετά βίας έρχονταν 4-5 άνθρωποι. Τώρα πια έρχονται πάνω από 100 άτομα. Οι βασικές ηλικίες είναι από 35 μέχρι 65. Οι περισσότεροι ανήκουν στη μεσαία τάξη. Όπως παλιοί ιδιωτικοί υπάλληλοι που είδαν τη ζωή τους να γκρεμίζεται εν μια νυκτί".

"Με όρους προ κρίσης ζητάνε από τους πολίτες να πληρώσουν"

Πολλοί έρχονται από την επαρχία. Η Χ.Μ., 52 ετών, συνταξιούχος, ήταν μία από τις γυναίκες και μητέρες που περίμεναν τη σειρά τους στα γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, έχοντας κάνει ταξίδι από τη Λαμία. "Το 2006, όταν ακόμα ζούσε ο άντρας μου και είχαμε δύο μεροκάματα, πήραμε στεγαστικό δάνειο. Θέλαμε να έχουμε ένα δικό μας σπίτι. Τότε είχε φύγει κι ο γιος μου για σπουδές στο εξωτερικό". Η περιγραφή της Χ.Μ. για τη ζωή πριν την κρίση ταυτίζεται με την περιγραφή πολλών ακόμα οικογενειών που βρίσκονται πλέον σε δυσχερή οικονομική θέση. "Το 2006, όταν δεν υπήρχε κρίση κι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ο κόσμος μπορούσε να πληρώσει δάνειο με δόσεις των 700 ευρώ τον μήνα. Σήμερα δεν μπορεί να τα καλύψει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Λογικό, αφού έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους κι εργαζομένους που δουλεύουν, αλλά δεν πληρώνονται", υπογράμμισε η Π. Καλαποθαράκου.

"Οι πλειστηριασμοί οδηγούν σε εγκεφαλικά και αυτοκτονίες"

Η Χ.Μ. με 800 ευρώ που παίρνει από τη σύνταξη, ζει την ίδια και το παιδί της που σπουδάζει στο εξωτερικό. Το στεγαστικό δεν αντέχει να το σηκώσει. Είναι πλέον "κόκκινο". Έτσι ενδέχεται να χάσει την πρώτη και μοναδική της κατοικία. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για εκείνη σημαίνει καταστροφή. "Θα έχουμε περισσότερα εγκεφαλικά και αυτοκτονίες".

Το επιχείρημα για τους μπαταχτσήδες ακούγεται "αστείο" στην Π. Καλαποθαράκου. "Οι τράπεζες έχουν βρει τρόπο να παίρνουν τα χρήματά τους. Αν κάποιος δεν πληρώνει το δάνειο, του δεσμεύουν τις καταθέσεις. Αλλά εφόσον επιμένουν ότι υπάρχουν εκείνοι που κοροϊδεύουν, ας τους κατονομάσουν κι ας τους πιάσουν. Αφού ξέρουν ποιοι είναι». Όσο για τον αστερίσκο που θα μπαίνει πάνω από κάθε υπερχρεωμένο νοικοκυριό, με την εξαίρεσή του από το νέο νομικό καθεστώς, τόνισε πως «η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα, δεν είναι τόσο εύκολο. Μπορεί κάποιος να έχει ακίνητα, αλλά να μην έχει εισόδημα».

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει μαζέψει μέχρι στιγμής περί τις 120.000 υπογραφές κατά της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών. Θα παραδοθούν την Τρίτη στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει δεχτεί συνάντηση για τη γνωστοποίηση των στοιχείων. Την Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, έξω από το Ειρηνοδικείο Αθηνών θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας με αιτήματα τη νομοθετική κατοχύρωση της αναστολής των πλειστηριασμών και την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα συμμετέχουν δομές αλληλεγγύης, λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων και άλλες συλλογικότητες μέσα από την «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί STOP".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)