to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

19:48 | 10.02.2023

Πολιτική

Πλειστηριασμοί: Με μια ανακοίνωση-ντροπή η κυβέρνηση εμπαίζει τους δανειολήπτες

Σε πανικό το Μαξίμου από την καθολική αντίδραση – Επιστράτευσε fake news κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Έφη Αχτσιόγλου: «Η ανακοίνωση Σταϊκούρα επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ δεν θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία» – Πόπη Τσαπανίδου: «Φέρτε αύριο κιόλας μια ΠΝΠ που θα αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές»


(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Με μια ανακοίνωση μνημείο ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του υπουργείου Οικονομικών, κοροϊδεύει 700.000 δανειολήπτες που μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο αδιέξοδο να βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία τους.

Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομικών σε μια ανακοίνωση 438 λέξεων, όχι μόνο δεν ασκεί καμιά αυτοκριτική, όχι μόνο δεν αφήνει ούτε υπονοούμενο για παρέμβαση, αλλά αντίθετα και πάλι μόνο αυτοθαυμάζεται, υποτιμώντας και λοιδορώντας με αυτό τον τρόπο τους 700.000 δανειολήπτες.

«Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας», υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, τη στιγμή που με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε, κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Τη στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει, καθώς δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το σοκ στους πολίτες αλλά και η καθολική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην εμμονή της κυβέρνησης να μην αναλάβει πρωτοβουλία για να προστατεύσει τους ευάλωτους δανειολήπτες οδηγεί το Μαξίμου σε αισχρή προπαγάνδα με ψέματα και λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έφη Αχτσιόγλου: «Η ανακοίνωση Σταϊκούρα επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ δεν θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία»

Απάντηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έδωσε η τομεάρχισσα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον υπουργό Οικονομικών να βάλει μια τάξη στη σκέψη του και να αντιμετωπίσει με θάρρος την πραγματικότητα, δηλαδή τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, για την οποία είναι προφανές, και μέσω της εν λόγω δήλωσης, ότι δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία προστασίας της. 

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι προφανές ότι πρέπει να μπει μία σειρά στη σκέψη του κ. Σταϊκούρα και ο ίδιος να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Θα συμβάλλουμε, όσο μπορούμε, σε αυτό:

 • Η ΝΔ με τον πτωχευτικό της νόμο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών.
   
 • H ΝΔ συνέδεσε τον “Ηρακλή”, με τον οποίο γίνονται οι μεταβιβάσεις των δανείων από τράπεζες σε funds, με τον νόμο 3156/2003 περί τιτλοποιήσεων, που προβλέπει ότι τα funds δεν φορολογούνται και δεν υποχρεώνονται σε καμία πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες.
   
 • Επί αυτού του πλαισίου που δημιούργησε η ΝΔ με τη σύνδεση “Ηρακλή”-νόμου 3156/2003, έκρινε χθες ο Άρειος Πάγος.
   
 • Η σύνδεση του “Ηρακλή” με τον νόμο του 2003 όχι μόνο οδηγεί σε γενικευμένους πλειστηριασμούς, και πρώτης κατοικίας, αλλά στερεί περί τα 50 δισ. φορολογικά έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο.
   
 • Ο ν. 4354/2015 για πωλήσεις δανείων που επικαλείται ο κ. Σταϊκούρας σε μια απρόσφορη απόπειρα αντιπερισπασμού, 

  α) δεν αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς καθ’ όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της,
  β) προβλέπει  φορολόγηση των ενεργειών των funds και υποχρέωσή τους για πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην ελληνική κοινωνία.

Το κρισιμότερο: η δήλωση του κ. Σταϊκούρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς».

Τσαπανίδου προς Οικονόμου: Η κυβέρνησή σας κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας  με τον πτωχευτικό νόμο

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στη γνωστή μέθοδο «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» απαντά με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή. Η ανακοίνωση της κ. Τσαπανίδου καταλήγει με μια πρόκληση-πρόσκληση προς την κυβέρνηση, την οποία καλεί να φέρει αύριο κιόλας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να αναστέλλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικές στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή που βγαίνουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τη γνωστή μέθοδο "για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ".

Κύριε Οικονόμου:

- Η κυβέρνησή σας κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

- Η κυβέρνησή σας επέλεξε να συνδέσει το σχέδιο “Ηρακλής” με τον νόμο της κυβέρνησης Σημίτη 2003 που δεν προέβλεπε ούτε φορολόγηση των funds ούτε υποχρεωτικά στάδια ρύθμισης όπως ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Αυτή την επιλογή σας πληρώνει σήμερα η κοινωνία.

Aν όντως ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους δανειολήπτες, φέρτε αύριο κιόλας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Κάθε καθυστέρηση επιβεβαιώνει απλά την υποκρισία σας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Με σημερινές ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σπεύδουν να τοποθετηθούν επί της απόφασης που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τράπεζες.

Απόφαση η οποία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο με ευρύτατη πλειοψηφία.

Απόφαση η οποία, όπως προκύπτει από τον Τύπο, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιρειών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.

Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία:

 • νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017,
 • έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017,
 • κατήργησε –οριζόντια– την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019,
 • νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση,
 • παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ,
 • παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων,
 • μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει δημοσιευθεί και κανείς δεν γνωρίζει το νομικό σκεπτικό της.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Υλοποιεί στοχευόμενες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις ως προς το ζήτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου.

Πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είναι η υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (Ν.4738/2020), μέσω του οποίου περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Συνεπώς, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Δεν καταφεύγει σε ανεδαφικές και ουτοπικές εξαγγελίες που ουδεμία λύση προσφέρουν στο κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)