to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Playmobil

Ο Αντρέας πότε έκανε συνέδριο; Ο Καραμανλής πώς έπαιρνε αποφάσεις; Κάτι τέτοιες δικαιολογίες, από τα βάθη των σέβεντις, ακούγονται για να δικαιολογήσουν τον αυταρχισμό του Σταύρου Θεοδωράκη


 

Ο Αντρέας πότε έκανε συνέδριο; Ο Καραμανλής πώς έπαιρνε αποφάσεις; Κάτι τέτοιες δικαιολογίες, από τα βάθη των σέβεντις, ακούγονται για να δικαιολογήσουν τον αυταρχισμό του Σταύρου Θεοδωράκη. Το Ποτάμι δεν είναι απλά ένα αρχηγικό κόμμα. Το Ποτάμι είναι το playmobil του ιδρυτή και οι εθελοντές είναι τα κουκλάκια του. Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην κυριακάτικη συνάντηση στον πολυχώρο Acro, εκεί όπου στελέχη και βουλευτές επικύρωσαν τον διορισμό της νέας Συντονιστικής Επιτροπής.

Θα αναρωτηθεί κανείς «και τι μας κόφτει για το Ποτάμι;». Δεν πάει έτσι. Μιλάμε για το κόμμα που είναι πρώτο στον κεντρώο χώρο ενόσω όλοι οι ανταγωνιστές του φθίνουν. Το Ποτάμι με το 6% που έλαβε στις εκλογές θα μπορούσε να έχει ρυθμιστικό ρόλο και το επιδιώκει. Σε μια κοινωνία που αποθεώνει άνευ όρων το νέο και το άφθαρτο, το Ποτάμι είναι το νέο και το άφθαρτο. Το Ποτάμι έχει δυναμική άρα έχει μέλλον.  

Ποιος άλλος υπάρχει στο κέντρο; Το Πασόκ αργοπεθαίνει, έχοντας χάσει μέσα σε 6 χρόνια 9 από τους 10 ψηφοφόρους του, από το 43,9% έκανε μια στάση στο 12,3% και κατρακύλησε στο 4,6%. Δύσκολη η ανάκαμψη όσο το Κίνημα του Παπανδρέου θα έχει τον δικό του λίγο κόσμο. Εναπομείναντες πασόκοι, μαζί με κάτι ορφανούς δημαρίτες και κάτι οικολόγους αποτελούν δυνητικούς ψηφοφόρους του Σταύρου Θεοδωράκη.

Τα μέλη ενός κόμματος, οι εθελοντές και τα στελέχη αποτελούν έναν μικρό κύκλο ανθρώπων. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται μέσα σε ένα κόμμα είναι μια ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο θα διοικηθεί η χώρα, όταν με το καλό έρθουν στα πράγματα. Ένα κόμμα που υπερασπίζεται την αμεσοδημοκρατία, τηρεί εσωκομματικά όσα υπαγορεύονται από αυτήν. Συσκέψεις, πυραμίδες εξουσίας, προτάσεις από κάτω προς τα πάνω, ανάλυση, σύγκριση. Στο Ποτάμι ο Σταύρος λέει, τα όργανα χειροκροτούν κι επικροτούν. Κάποιες φορές ούτε καν αυτό. Ορισμένα τα μαθαίνουν στις ειδήσεις, όπως για παράδειγμα ότι το Ποτάμι θα συνεργαζόταν με στελέχη της Δράσης και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που αποφασίζουν για το πρόγραμμα, για τις συνεργασίες, για τις θέσεις του κόμματος; Είναι η Συντονιστική Επιτροπή. Λογικά αυτό το όργανο θα έπρεπε να προκύπτει από ψηφοφορία. Πλην όμως τόσο στο ιδρυτικό συνέδριο όσο και στην χθεσινή πρώτη μετεκλογική συνάντηση της Πανελλήνιας Επιτροπής ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέβασε μια λίστα ονομάτων που έπρεπε να ψηφιστεί μονοκούκι. Δεν προβλεπόταν το δικαίωμα υποψηφιότητας κάποιου άλλου, μη εγκεκριμένου προσώπου. Οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο θα έπρεπε να υπαχθεί σε άλλη λίστα υποψηφίων, δηλαδή να υπάρχει η λίστα του Σταύρου και η λίστα των άλλων.

Ακόμη κι αν ένας εθελοντής αρνιόταν το ρόλο του playmobil, δεν θα είχε χρόνο να οργανώσει την αντίπραξη. Όλα γίνονται αιφνιδιαστικά και οι εθελοντές βρίσκονται προ τετελεσμένων. Να μην υποτιμήσουμε όμως και τη γνώση των εθελοντών, ότι το Ποτάμι έχει δυναμική. Ποιος θα ορθώσει ανάστημα όταν γνωρίζει ότι το κόμμα έχει μέλλον; Ανοίγονται προοπτικές όσο περνάει ο καιρός.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)