to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 03.06.2013

Διεθνή

Πλατεία Ταξίμ: Από την σφαγή του 1977 στον ξεσηκωμό του 2013

Του Πέτρου Κατσάκου


Μια πλατεία βαμμένη με αίμα, μια πλατεία ταυτόσημη με την Πρωτομαγιά και το εργατικό κίνημα στην Τουρκία. Την Πρωτομαγιά του 1977 στην πλατεία Ταξίμ δολοφονούνται 34 εργάτες και εργάτριες από ακροδεξιούς παρακρατικούς σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας. Ήταν Κυριακή 1η Μάη του 1977 και μπροστά σε 500.000 διαδηλωτές έχει μόλις ολοκληρωθεί η ομιλία του προέδρου της εργατικής Συνομοσπονδίας DISK, όταν παρακρατικοί αρχίζουν να πυροβολούν το πλήθος από την ταράτσα του ξενοδοχείου Intercontinental. Οι πρώτοι διαδηλωτές πέφτουν νεκροί. Ακολουθεί πανικός. Άνθρωποι τρέχουν να σωθούν. Διαδηλωτές ποδοπατιούνται. Ο επίσημος απολογισμός της επίθεσης ήταν 28 νεκροί ποδοπατημένοι από το πλήθος, 5 από τις σφαίρες των παρακρατικών και ένας νεκρός μετά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 136, ενώ καταγράφηκαν και 470 συλλήψεις.

Την επόμενη χρονιά, πάνω από 100.000 διαδηλωτές επανέρχονται στην πλατεία απαιτώντας την τιμωρία των δολοφόνων. Το 1980 η χούντα του Εβρέν καταλαμβάνει την εξουσία και η έρευνα για το μακελειό της πλατείας Ταξίμ θάβεται κάτω από τις ερπύστριες των τάνκς. Μαζί, τίθεται υπό απαγόρευση και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ, ωστόσο τα συνδικάτα κατηγόρησαν τότε τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Έκτοτε οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά. Το 2012 πραγματοποιήθηκε η πρωτη διαδήλωση. Όμως φέτος η Νομαρχία με πρόσχημα την κατασκευή έργων επί της πλατείας και πάλι απαγόρευσε τη διαδήλωση στην Ταξίμ.

«Η Ταξίμ είναι ιερή για μάς, είναι η αξιοπρέπειά μας που διακυβεύεται», τόνισε ο πρόεδρος του DISK, Κανί Μπέκο, μετά και την φετινή απαγόρευση από την κυβέρνηση Ερντογάν στην συγκέντρωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, συμπληρώνοντας: «Η Ταξίμ έχει μια εντελώς ιδιαίτερη θέση στον κόσμο των εργατών, είναι εδώ που οι φίλοι μας σφαγιάστηκαν και εδώ θα ξαναβρεθούμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)