to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 30.10.2012

Διεθνή

Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον απεργών μεταλλωρύχων στη Νότιο Αφρική

Η νοτιοαφρικανική αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον των απεργών μεταλλωρύχων του ομίλου AmPlats στην πόλη Ράστενμπουργκ.


Οι απεργοί της AmPlats ζητούν συμφωνία για αυξήσεις ανάλογη εκείνων που εξασφαλίστηκαν στην ανταγωνίστρια Lonmin. Οι μονάδες στην AmPlats είναι οι τελευταίες στις οποίες παραμένει η ένταση, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ και χρησιμοποίησε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου» για να διαλύσει τους περίπου 1.000 απεργούς του μεταλλείου πλατίνας της Anglo American (ΑmPlats), οι οποίοι εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα να πλησιάσουν σε ηλεκτρική εγκατάσταση της Amplats στην οποία είχαν βάλει φωτιά νωρίτερα, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

"Στις 4 τα ξημερώματα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ηλεκτρικό σταθμό στο μεταλλείο της Anglo American και περίπου 1.000 απεργοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την αστυνομία και την πυροσβεστική να φτάσουν στο σημείο", διευκρίνισε ο Ντένις Αντριάο.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Amplats άρχισαν στις 12 Σεπτεμβρίου απεργία ζητώντας επιπλέον αυξήσεις στους μισθούς τους. Στις 5 Οκτωβρίου η διεύθυνση του μεταλλείου ανακοίνωσε την απόλυση 12.000 από αυτούς. Τρεις εβδομάδες αργότερα υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο και το μεγαλύτερο συνδικάτο NUM για επαναπρόσληψη των απεργών και μικρή αύξηση των μισθών.

Όμως αρκετοί απεργοί δεν δέχονται την συμφωνία και αρνούνται να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Στην Lonmin, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις με την αστυνομία στις 16 Αυγούστου, οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν ανέρχονταν στο 22%.


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)