to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πλανήτης Γη: Στο χείλος της αβύσσου...

Με πληθυσμό διπλάσιο από το 1950 και μ' ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, το ισοζύγιο φυσικών πόρων, πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενέργειας στη Γη επιδεινώνεται δραματικά και ταχύτατα, υπογραμμίζει σε έκθεσή του το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) καλώντας τους κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει αμέσως πορεία, οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες, υπογραμμίζεται στην έκθεση Geo-5 για "Το μέλλον του παγκόσμιου περιβάλλοντος", την πέμπτη κατά σειρά του PNUE. Η προηγούμενη έκθεση χρονολογείται από το 2007. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε ενόψει της διάσκεψης για την αειφόρο ανάπτυξη Rio+20, που θα διεξαχθεί από 20 έως 22 Ιουνίου στο Ρίο. "Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, αν οι σημερινές δομές παραγωγής και κατανάλωσης των φυσικών πόρων συνεχίσουν ως έχουν και τίποτε δεν γίνει για να ανατραπεί αυτή η τάση, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ένα πρωτοφανές επίπεδο επιδείνωσης και τις συνέπειές του", υπογραμμίζει ο Αχίμ Στάινερ, γενικός διευθυντής της PNUE.

Η έκθεση επισημαίνει ότι από τους 90 στόχους που θεωρούνταν πρωταρχικής σημασίας από τα κράτη - μέλη του Προγράμματος, μόλις τέσσερις κατέγραψαν σημαντική πρόοδο.

Αναφέρεται στη μείωση ουσιών που αποδυναμώνουν το στρώμα του όζοντος, αποτρέποντας δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα καταρράκτη έως το 2100 και εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος έως το 2050, καθώς και την κατάργηση του μολύβδου στα καύσιμα.

Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό βελτιώθηκε, ωστόσο τουλάχιστον 600 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα επωφεληθούν από την πρόοδο αυτή μέχρο το 2015, ενώ τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δεν θα έχουν πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής.

Τέλος, υπήρξε πρόοδος στην έρευνα για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία ωστόσο μένει σε δραματικό επίπεδο.

Η κατάσταση όσον αφορά τα αποθέματα αλιευόμενων ειδών επιδεινώνεται ακόμη και σε προστατευμένες θαλάσσιες περιοχές. Οι πλημμύρες αυξήθηκαν κατά 230% την περίοδο 1980 -2000, όπως και η ξηρασία κατά 38%.

Τέλος, σε οκτώ στόχους σημειώθηκε περαιτέρω επιδείνωση. Έτσι τα πλήγματα που δέχτηκε η βιοποικιλότητα, η οποία είναι καθοριστική για την ανθρώπινη ζωή, αυξήθηκαν και σχεδόν 20% των σπονδυλωτών ειδών απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.

πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)