to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 23.03.2022

Πολιτική

«Πλαφόν τώρα στα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας»: Η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια (βίντεο)

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται μην τυχόν φορολογήσει τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών» - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και 8 μήνες, απαίτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την άμεση φορολόγηση των«ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών ενέργειας, ενώ επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα όρια, του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ


Τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δε καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, κυρίως για εκείνους που όπως ανακαλύψατε την περίοδο της πανδημίας είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους ή από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μη καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Τι έχει συμβεί όχι από τον πόλεμο και μετά, αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας ευθύνη και τι θα συμβεί τους επόμενους, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια και δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ ή το αιρκοντίσιον, όχι επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κακή ψυχολογία, όπως μας είπε ο φοβερός υπουργός σας της οικονομίας», «αλλά επειδή τους τελειώνει το διαθέσιμο εισόδημα τη 19η μέρα του μήνα».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αλλοπρόσαλλη πολιτική και τόνισε ότι ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας η κυβέρνηση πηγαίνει «με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας». «Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα απ' το δημόσιο ταμείο -δεν είναι αυτή η κριτική που σας κάνουμε- αλλά με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας, αλλά υποδείγματος», είπε.

Δεν αγγίζετε τα υπερκέρδη των εταιρειών της Ενέργειας

«Η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε», είπε. Μίλησε για παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική, «επικίνδυνη ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται, που δε θα είναι περίοδος οικονομικής κρίσης αλλά πολεμικής οικονομίας». «Και εσείς θα σκέφτεστε τη τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Και μη τυχόν φορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», σημείωσε.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη περί έρευνας από τη ΡΑΕ για τα υπερκέρδη ανέφερε «δεν είναι σοβαρότητα πρωθυπουργού να λέει μετά από οκτώ έξι μήνες λεηλασίας ότι “έκανα αίτημα στη ΡΑΕ”. Σας τα έχει δώσει τα στοιχεία. Εμείς την έχουμε κάνει την άσκηση με βάση τα στοιχεία».

Σημείωσε ότι τα υπερκέρδη φτάνουν στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μόλις πέρυσι ήταν στα 2 με 3 ευρώ στη μεγαβατώρα.

Με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα.

«Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1, 7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν, να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει. Από αυτά τα 1,4 δις, στη ΔΕΗ των γαλάζιων γκόλντεν μπόυς, που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στη πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και να πλουτίσουν, αντιστοιχεί περίπου 1 δις ευρώ».

«Τι περιμένετε για να βάλετε πλαφόν; Θέλετε ευρωπαϊκή απόφαση για κάτι τέτοιο; Μη τυχόν και χάσουν τα κέρδη ενδεχομένως από την πρώτη της τιμής της ΔΕΗ οι μέτοχοι που μπήκαν τώρα στη ΔΕΗ με τις ευλογίες σας; Ή για να μην χάσουν οι τρεις άλλοι ιδιώτες που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Κατήγγειλε, ακόμη, ότι σε αυτό το νομοσχέδιο αντί να φορολογεί η κυβέρνηση τα υπεκέρδη, τα επιδοτεί: Επιδοτείτε τη διυλιστήρια χωρίς εγγύηση ότι η ελάφρυνση θα μετακυλιθεί στους καταναλωτές.

Επισήμανε ακόμη για τα καύσιμα ότι 11 χώρες έχουν μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, 8 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις λιανικής πώλησης και 5 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις τιμών χοντρικής.

«Eπιταχυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης o Μητσοτάκης και οι επιλογές του».

«Συγκρίνετε συνεχώς τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με μνημόνια και τρόικα με το τι κάνετε εσείς τώρα χωρίς μνημόνια και με ρυθμισμένο χρέος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να κατηγορήσει στη συνέχεια τον πρωθυπουργό ως «επιταχυντή και πολλαπλασιαστή της κρίσης».

«Οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβέρνηση για να μετατρέπει της πληγές των πολλών σε κέρδη των ολίγων» συμπλήρωσε. «Γνωρίζετε ότι για να μην εκτοξευθούν οι τιμές στα βασικά αγαθά, έπρεπε να μπει πλαφόν στις τιμές και να γίνουν έλεγχοι στην αγορά αλλά 8 μήνες παριστάνετε το τροχονόμο στα καρτέλ και στο σαρωτικό κύμα της ακρίβειας», επανέλαβε.

«Πήρατε κοντά ένα δις το χρόνο από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. 3 δις λιγότερα στα τρία αυτά χρόνια οι συνταξιούχοι. Υποσχεθήκατε αύξηση εισοδήματος και κόψατε 3 δισ. Και τώρα δίνετε 135 εκατομμύρια σε λιγότερους από το ένα τρίτο εξ αυτών και ζητάτε να σας πούμε και μπράβο. Δεν ντρέπεστε;», ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κλείνοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο ζήτημα των εκλογών ανέφερε: μας κατηγορείτε ότι ζητάμε συνέχεια εκλογές, αλλά ποιος διακινεί αυτά τα σενάρια εδώ και μήνες; Εμείς ή το Μαξίμου; Κι ετοιμάζεστε να αυτοεξεφτελιστείτε αλλάζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε μια τετραετία το εκλογικό νόμο. Δεν το έχει κάνει άλλος πρωθυπουργός αυτό ποτέ. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, εμείς είμαστε εδώ με ευθύνη απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: «Τραγικά λάθος και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον η ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης»

«Είσαστε η χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή», ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην Βουλή και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «αλλαγή υποδείγματος και πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης».

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «ζήτησα αλλαγή υποδείγματος πολιτικής. Δεν θα πω ότι είσαστε ανίκανοι, είσαστε ανεπαρκείς για να εφαρμόσετε μία αλλαγή υποδείγματος, ούτε θέλετε ούτε μπορείτε γιατί δεν πιστεύετε στην παρέμβαση του κράτους».

Αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών λέγοντας: «Ο κ. Πέτσας είπε την αλήθεια "δεν θα πάμε σε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο ελληνικός λαός". Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας άρχισε να μιλάει για εκλογές, στον έναν χρόνο στον δεύτερο. Με διαρροές, με πρωτοσέλιδα με επίσημες διαρροές». Συνεχίζοντας ανέφερε «οι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια, οργανώνουν τις εκλογικές τους εκστρατείες. Εσείς παρουσιάσατε σαν υποψήφιο τον κ. Χρυσοχοίδη».

Εξηγώντας την δική του θέση είπε «Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και επειδή είστε ανεπαρκείς με ευθύνη ζητάμε προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία». Για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου είπε ότι «ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση της ενδείξεις των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις ειδικά στην Ελλάδα πολύ συχνά πέφτουν έξω. Αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις θα ήταν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος.

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού για το 2015 είπε: «Το 2015 ο κ. Σαμαράς παρέδωσε μία χώρα σε απόλυτη χρεοκοπία που δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις και είχε υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ και δεν είχε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στα δημοσιονομικά. Η χρεοκοπία έφερε την κρίση». Συνεχίζοντας είπε ότι «εμείς παραδώσαμε ρυθμισμένο χρέος, 37 δις απόθεμα στο δημόσιο ταμείο και έξοδο από τα μνημόνια».

Αναφέρθηκε στο θέμα της αισχροκέρδειας των επιχειρήσεων ενέργειας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη και αισχροκέρδεια και ότι πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι είναι η ΔΕΗ που έχει απωλέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Εμείς είχαμε έγνοια μας όχι την τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου αλλά να μη αυξηθεί ούτε ένα ευρώ στα τιμολόγια ρεύματος. Όταν εσείς αρνιόσαστε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, άλλες κυβερνήσεις όπως του Μακρόν έβαζε πλαφόν στην τιμή χονδρικής και στην τιμή του καταναλωτή και φορολογώντας τα υπερκέρδη, δημιούργησε συνθήκες πολύ πιο ευνοϊκές για τους πολίτες που επιπλέον δεν έχουν μισθό 650 ευρώ. Το ερώτημα δεν είναι αν εμείς προτείνουμε λεφτόδεντρα, είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση και αλλαγή ενεργειακής στρατηγικής. Η βασική αιτία της ενεργειακής ακρίβειας είναι οι αυξήσεις σε παγκόσμια κλίμακα του φυσικού αερίου που όμως βασίζονται στην αισχροκέρδεια. Ένα μέρος του προβλήματος είναι εισαγόμενο και ένα μέρος οφείλεται στην αισχροκέρδεια την οποία τώρα κάνετε ένα βήμα για να την αντιμετωπίσετε».

Άσκησε κριτική για την συνολική ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης λέγοντας ότι ακολούθησε πολιτική βίαιης απολιγνιτοποίησης υπέρ της πολιτικής ενίσχυσης του φυσικού αερίου από το 2019 και μετά, χωρίς παράλληλα να ευνοήσει τις ουσιαστικές επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Όλη σας η πολιτική είναι σε σχέση με το φυσικό αέριο που η τιμή του θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ακολούθησε λάθος πολιτική διαπραγμάτευσης τις τιμής.

Πρωτολογία και δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών

Κύριε Μητσοτάκη, δεν σας κρύβω ότι, πριν ανεβείτε σε αυτό εδώ το Βήμα, το βασικό μου συναίσθημα για τις εξελίξεις ήταν μεγάλη ανησυχία. Σας παρακολούθησα να μιλάτε επί πενήντα λεπτά, βεβαίως, σε μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία είναι απολύτως απρόθυμη να στηρίξει και να υποστηρίξει την πολιτική σας. Παρένθεση: Πρώτη φορά σε νομοσχέδιο που, υποτίθεται, αφορά μέτρα στήριξης δεν εγγράφονται ομιλητές από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πλειοψηφίας. Οκτώ ομιλητές έναντι δεκαεπτά του ΣΥΡΙΖΑ! Οκτώ ομιλητές με το ζόρι ανεβαίνουν σε αυτό εδώ το Βήμα να μιλήσουν.

Σας έλεγα, όμως, ότι το βασικό μου συναίσθημα, πριν ανέβω σε αυτό εδώ το Βήμα παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ήταν η ανησυχία. Φοβάμαι ότι, μόλις κατεβήκατε κάτω από αυτό το Βήμα και παρακολουθώντας σας να τα δικαιολογείτε όλα, το συναίσθημά μου δεν είναι απλά η ανησυχία, είναι και ο φόβος, ο φόβος για αυτά τα οποία έρχονται. Γιατί φαίνεται ότι συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία, τι έχει συμβεί -όχι από τον πόλεμο και μετά, από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας μεγάλη ευθύνη- στα ελληνικά νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις. Και κυρίως, να μη συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει αυτήν τη μεγάλη ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, γιατί ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7%, πριν έρθουν οι συνέπειες της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Θέλω, λοιπόν, από αυτό εδώ το Βήμα να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία μας γι’ αυτές τις εξελίξεις και για το γεγονός ότι δίνετε την αίσθηση να μην καταλαβαίνετε τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, κυρίως για εκείνους που, όπως ανακαλύψαμε σε κάποια δήλωσή σας την περίοδο της πανδημίας, είναι εξαρτημένοι από τον μισθό της εργασίας τους ή για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησης τους. Δεν κατανοείτε φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά αβοήθητα, που τους χτυπάει εδώ και έξι μήνες η ακρίβεια και που τους πολύ κρύους μήνες του φετινού χειμώνα -που δεν λέει να φύγει- δεν μπορούν να ανάψουν τα καλοριφέρ τους ή το air-condition, για να ζεσταθούν, όχι επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κακή ψυχολογία, όπως μας είπε ο φοβερός υπουργός σας της Οικονομίας, που είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας, αλλά επειδή τους τελειώνει ο μισθός, το διαθέσιμο εισόδημα τη δέκατη ένατη ημέρα του μήνα, όπως δείχνουν οι έρευνες, και έχουν να περάσουν δέκα και πλέον μέρες χωρίς εισόδημα. Και η ανησυχία μου αυτή γίνεται φόβος και ενδεχομένως απελπισία, όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και ανησυχώ ακόμα περισσότερο, όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε, να πηγαίνετε με τις νόρμες της σκέψης, το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας.

Αυτό που δεν καταλαβαίνετε, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν αντιμετωπίζεται, δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Και δεν είναι αυτή η κριτική που σας κάνουμε. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα μπορεί να γιατρευτεί, να επουλωθεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας, είναι ζήτημα υποδείγματος. Και θα εξηγήσω τι εννοώ.

Η βασική σας σκέψη -διότι βρίσκεστε ακόμα στο 2019 και όχι στο 2022, μετά από μια πανδημία και μια τρομακτική ενεργειακή κρίση και εν μέσω πολέμου- είναι μη τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη -δεν το λέμε εμείς, το λέει η Κομισιόν- των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και η δήθεν δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, που σπεύσατε εν μέσω ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσετε, να δώσετε το 17% με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ένα fund και λειτουργεί με απολύτως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η σκέψη σας, λοιπόν, ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και κοινωνικής κρίσης είναι μη τυχόν και διαταράξετε τα κέρδη των νέων μετόχων στη ΔΕΗ ή η τιμή της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Είναι μια λογική παρωχημένη, μια λογική αναποτελεσματική για την κοινωνία ακόμη και σε μια εποχή κανονικότητας, αλλά μια λογική απολύτως επικίνδυνη για μια περίοδο κρίσης, ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται και που –προσέξτε- δεν θα είναι περίοδος οικονομικής κρίσης, αλλά περίοδος πολεμικής οικονομίας. Θα ζήσουμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας. Και εσείς θα συνεχίσετε να σκέφτεστε την τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και μην τυχόν και φορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών. Διότι δεν είναι μόνο η ΔΕΗ. Κάντε λίγο υπομονή, γιατί θα πάρετε απαντήσεις σε όλα.

Ποιο είναι, λοιπόν, το δικό σας αντίδοτο, κύριε Μητσοτάκη, που χασκογελάτε μπροστά σε αυτήν την κρίση; Ποιο είναι το αντίδοτο σας οκτώ μήνες τώρα; Να βγάζετε κάποια χρήματα από το δημόσιο ταμείο –λίγα, λέμε εμείς, αλλά δεν είναι εκεί η διαφορά μας, επαναλαμβάνω- για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια, να αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό παραγωγής αισχροκέρδειας και να έρχεστε να δίνετε ανεπαρκέστατες ενισχύσεις για τον καταναλωτή, ανεπαρκέστατες προφανώς μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν ήδη εγγραφεί στα τιμολόγια. Αν τις δίνατε πέρυσι, δεν θα ήταν ανεπαρκέστατες. Σε σχέση με αυτό που βλέπει ο πολίτης στα τιμολόγια του ρεύματος, να ανεβαίνει λογαριασμός δύο φορές πάνω και να έχει να πληρώσει για παράδειγμα 1000 ευρώ παραπάνω, λέτε ότι θα ήταν 1.200, αν δεν είχαμε δώσει κάποιες επιδοτήσεις. Είναι ανεπαρκέστατες.

Και σας ρωτάω ευθέως: Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι όσοι έχουν υπερκέρδη -τώρα το ανακαλύψετε, σας το λέμε από τον Σεπτέμβρη- οφείλουν να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν είστε κυβερνήτης; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες;

Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε ακόμη αλώβητο αυτόν τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος. Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη είτε με πλαφόν, είτε με φορολόγηση ισχυρή; Μας είπατε ότι δεν έχετε κάνει ακόμα την άσκηση. Περιμένετε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να κάνει την άσκηση. Τόσο δύσκολη είναι αυτή η άσκηση!

Εμείς την έχουμε κάνει την άσκηση και έχουμε τα στοιχεία στη διάθεσή μας. Αν θέλετε να μας διαψεύσετε, να δημοσιοποιήσετε εσείς τα αναλυτικά στοιχεία που υποθέτω ότι θα σας τα έχει δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Και δεν είναι σοβαρότητα στάσης πρωθυπουργού να έρχεται μετά από έξι μήνες λεηλασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να λέει «Έκανα αίτημα στη ΡΑΕ να κάνει την άσκηση και να μου πει». Σας τα έχει δώσει τα στοιχεία, αλλά εν τοιαύτη περίπτωση εσείς είστε αυτός που θα κληθείτε να διαψεύσετε εάν αυτά τα οποία θα σας πω με στοιχεία ισχύουν ή όχι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την άσκηση που εμείς την έχουμε κάνει, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Φλεβάρη του 2022, το οκτάμηνο αυτό, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση συνολική τιμή της ελληνικής χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ η μεγαβατώρα. Και αυτό διότι υπολογίζουμε από την αρχή, από τον Ιούλιο, γιατί το τελευταίο διάστημα η μέση τιμή έχει εκτοξευθεί. Και στην προημερήσια αγορά υπήρξαν μέρες που την έβρισκες και στα 300 ευρώ και στα 350 ευρώ.

Αν, λοιπόν, θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η μέση τιμή κόστους ήταν 153 ευρώ και η μέση τιμή που πουλούσαν μεσοσταθμικά τους τελευταίους οκτώ μήνες ήταν 202 ευρώ, σημαίνει ότι είχαν υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ξέρετε γιατί το λέω «υπερκέρδος»; Θα σας εξηγήσω γιατί. Στην αντίστοιχη περυσινή χρονιά, το αντίστοιχο κέρδος για τη μεγαβατώρα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 2 έως 3 ευρώ και τώρα πήγε στα 50 ευρώ. Τι είναι αυτό; Δεν είναι υπερκέρδος οκτώ μήνες τώρα; Αυτά τα 49 ευρώ δημιουργούν συνολικά ένα υπερκέρδος γι’ αυτές τις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες με μονάδες φυσικού αερίου στο οκτάμηνο 1,7 δισεκατομμύρια. Αν από τα παραπάνω αφαιρέσουμε τις όποιες επιστροφές ή τις όποιες εκπτώσεις στους καταναλωτές που κυρίως κάνει η ΔΕΗ, προκύπτει επίσης ένα ιλιγγιώδες ποσό, αυτό των 1,4 δισεκατομμυρίων.

Γιατί με κοιτάτε έτσι; Μιλάμε για 1,4 δισεκατομμύρια και εσείς δίνετε 600 εκατομμύρια για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια!

Και έχετε το θράσος να μας λέτε: «Οφείλουν να καταθέσουν μερίδιο». Πρώτη η ΔΕΗ, λοιπόν, οφείλει να καταθέσει μερίδιο και μετά και οι άλλες τρεις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είχαν το οκτάμηνο της κρίσης υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Κι εσείς εδώ μας μιλάτε για «λεφτόδεντρα» και λέτε πού θα βρείτε τα λεφτά για να στηρίξετε την κοινωνία και την οικονομία.

Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν. Είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη τα οποία πρέπει να φορολογηθούν. Εγώ θα πω ότι πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει, στους καταναλωτές!

Από αυτά, λοιπόν, τα 1,4 δισεκατομμύρια, το ένα δισεκατομμύριο περίπου αντιστοιχεί στη ΔΕΗ των «golden boys» που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και του Έλληνα φορολογούμενου και που έχουν παχυλούς μισθούς 8.000 ευρώ. Ο επικεφαλής που βάλατε μαζί με τα μπόνους φθάνει τις 460.000 ευρώ τον χρόνο, που είναι μεγαλύτερος και από τον δικό σας μισθό. Το ένα δισεκατομμύριο αντιστοιχεί στη ΔΕΗ των «golden boys», των «γαλάζιων» παιδιών με τους παχυλούς μισθούς. Τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι τρεις ιδιωτικές εταιρείες.

Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, τι περιμένετε για να πάρετε πίσω αυτά τα κέρδη. Περιμένετε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη; Κοροϊδεύετε εσείς και τον ελληνικό λαό ότι δήθεν καταθέτετε προτάσεις για πλαφόν; Πού; Στην τιμή του χρηματιστηριακού κόμβου TTF στην Ολλανδία. Εκεί θέλετε να μπει πλαφόν. Δεν θέλετε να μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή πώλησης στην Ελλάδα –δεν το βάζετε- ούτε στη λιανική αγορά. Και τι περιμένετε; Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν βάλει πλαφόν. Είναι θέμα συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποιον κοροϊδεύετε;

Θέλω να απαντήσετε, λοιπόν, γιατί δεν φορολογείτε, γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα κέρδη, τα υπερκέρδη. Περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα το επόμενο εξάμηνο, να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μην τυχόν και χάσουν τα κέρδη ενδεχομένως από την πτώση της τιμής της ΔΕΗ στο ταμπλό οι μέτοχοι που μπήκαν τώρα, το «fund» που μπήκε με τις ευλογίες σας ή μη τυχόν και χάσουν τα υπερκέρδη οι τρεις ιδιοκτήτες εταιρειών ενέργειας που είδαν τους τελευταίους μήνες ουρανοκατέβατα κέρδη; Αυτούς ευνοείτε; Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη; Του καταναλωτή; Του υγιούς επιχειρηματία ή των «funds» και τριών εταιρειών ιδιοκτητών εταιρειών παραγωγής ενέργειας;

Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε στο ελληνικό λαό και να τα αφήσετε αυτά για τα «λεφτόδεντρα».

Όμως, αυτήν την απάντηση δεν χρειάζεται να την ψάξουμε και πολύ για να τη βρούμε. Τη βρίσκουμε στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου σας, διότι εσείς λέτε «Οφείλουν να καταθέσουν μερίδιο» -μάλλον οικειοθελώς- αλλά από πάνω αντί να τους φορολογήσετε, τους επιδοτείτε κιόλας, όχι εμμέσως, αμέσως. Επιδοτείτε 0,12 ευρώ το λίτρο τα διυλιστήρια, χωρίς μάλιστα καμία εγγύηση ότι αυτή η ελάφρυνση θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πολιτική σας. Και μετά σας ενοχλεί, κύριε Μητσοτάκη, όταν βγαίνουμε και σας λέμε ότι αυτό που ζούμε μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν είναι ακόμα η ακρίβεια του πολέμου –αυτή έρχεται- αλλά είναι η ακρίβεια που έχει την υπογραφή σας. Είναι, λέμε, η ακρίβεια Μητσοτάκη, είναι η ακρίβεια της ιδεοληψίας σας για τις αγορές, για τα κέρδη, για τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Και είναι και η ακρίβεια των δεσμεύσεών σας απέναντι σε συμφέροντα.

Μη μας ξαναπείτε, λοιπόν, άλλη φορά ότι το πρόβλημα είναι ότι σας έπιασε ο πόνος για συνετή δημοσιονομική πολιτική, ότι έχετε εσείς την πυξίδα της δημοσιονομικής ισορροπίας και ότι εμείς θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα! Είπατε εδώ ότι οι προτάσεις μας κοστίζουν 15 δισεκατομμύρια. Σε ετήσια βάση κοστίζει 1,5 δισεκατομμύριο η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν –και το έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και 950 εκατομμύρια η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας για τα τρόφιμα. Πού είναι τα 15 δισεκατομμύρια; Να κάτσουμε να τα βρούμε ένα-ένα. Πού είναι τα 15 δισεκατομμύρια;

Όμως, είναι ανέκδοτο να ομιλείτε εσείς, η παράταξή σας, για δημοσιονομική ισορροπία, να κατηγορείτε εμάς ότι θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα, όταν παραλάβαμε χάος το 2015 και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν το 2009 η παράταξή σας είχε αφήσει τη χώρα με 9% πρωτογενές έλλειμμα! Και έχετε το θράσος να έρχεστε στο Κοινοβούλιο και να λέτε ότι θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα!

Σας το λέμε, λοιπόν, ευθέως: Πάρτε πίσω τα κλεμμένα –διότι αυτά είναι κλεμμένα- και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από τον Σεπτέμβρη, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Μειώστε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα κατώτερα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μειώστε τον ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στα καύσιμα.

Προσέξτε: Η διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δημιουργεί μια τιμή η οποία έχει εκτιναχθεί επάνω από 2 ευρώ. Σε αυτήν την τιμή έρχεται ο ΦΠΑ. Άρα, το κράτος έχει και αυτό υπερκέρδη. Και δεν μειώνετε τον ΦΠΑ!

Αυξήστε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, όχι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»! Έξι μήνες τώρα στενάζει η κοινωνία και οι μισθωτοί και έχετε δώσει μια αύξηση της τάξεως του 2% που αντιστοιχεί σε ένα κουλούρι την ημέρα. Βάλτε πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή.

«Ευρωπαϊκή» –λέτε- «η κρίση», «δεν φταίω εγώ» –άλλωστε σε τίποτε δεν φταίτε εσείς- και θέλετε να συγκριθούμε μάλιστα και με τα μέτρα που έχουν πάρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σας παραπέμπω –φαντάζομαι ότι το γνωρίζετε όλοι, διότι είναι πίνακες στους οποίους μπορείτε να ανατρέξετε- σε δημοσίευση που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο του Ινστιτούτου Μπρίγκελ και αφορά ενημέρωση πριν τον πόλεμο. 8 Φεβρουαρίου 2022. Επί συνόλου είκοσι τεσσάρων χωρών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ινστιτούτο Μπρίγκελ μάς λέει ότι έντεκα χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων είτε ΦΠΑ είτε Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Έντεκα χώρες. Να σας πω ποιες; Το Βέλγιο, η Κύπρος, που στην Κύπρο η βενζίνη έχει 1,4 ευρώ και εδώ έχει 2 ευρώ ή δεν το ξέρετε αυτό; Σας ενημερώνουν τα «παπαγαλάκια» σας ότι στην Κύπρο δεν έχουν δήθεν μέσα μαζικής μεταφοράς, ότι πηγαίνουν με τα πόδια, γι’ αυτό είναι χαμηλή η βενζίνη. Τι άλλο θα ακούσουμε;

Στην Τσεχία, στην Εσθονία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία γίνεται επίσης αυτό. Εσείς εδώ αρνείστε να το κάνετε. Οκτώ χώρες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας λιανικής: Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία. Δεν μιλάω για τη Μεγάλη Βρετανία, είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέντε χώρες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας χονδρικής: Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία. Αυτό το οποίο θα συζητήσετε δήθεν μεθαύριο, το έχουν κάνει ήδη και εσείς θα το συζητήσετε.

Επτά χώρες έχουν κάνει αυτό το οποίο σας ζητώ και αρνείστε, τη φορολόγηση των φόρων στα ουρανοκατέβατα κέρδη: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Είπαμε, όμως, ότι είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε δεν το υπολογίζουμε.

Να το πάω αλλιώς: Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουμε κάνει τίποτε από όλα αυτά. Τίποτε. Απλά επιδοτούμε από το δημόσιο ταμείο την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών.

Σε μια τέτοια κατάσταση, λοιπόν, που τα σύννεφα μαζεύονται επάνω από την κοινωνία και τη χώρα και το «τσουνάμι» της Ουκρανίας απειλεί εκατομμύρια νοικοκυριά, απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Μιλώ από στήθους εγώ, δεν υπάρχει πρόβλημα να έχω μπερδέψει τις σελίδες, μη νοιάζεστε. Άλλοι έχουν πρόβλημα μη μπερδέψουν τις σελίδες τους σε αυτό το Βήμα.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ευθύνης, όχι μια κυβέρνηση δικαιολογίας, κύριε ναύαρχε και κυρίες και κύριοι βουλευτές της Πλειοψηφίας, διότι εσείς το ζείτε «στο πετσί σας», διότι δεν μπορείτε να αντικρίσετε τους πολίτες στις περιφέρειές σας, διότι είναι και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι μόνο των άλλων κομμάτων αυτοί οι οποίοι υφίστανται αυτήν την τρομακτική πίεση. Οι δικαιολογίες, λοιπόν, πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή, όπως και οι ανόμοιες συγκρίσεις.

Συγκρίνετε διαρκώς, κύριε Μητσοτάκη, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, με μνημόνιο, με Τρόικα επάνω από το κεφάλι μας στα δημοσιονομικά και τι κάνατε εσείς, που βρήκατε 37 δισεκατομμύρια ευρώ και τη χώρα έξω από τα μνημόνια και ρυθμισμένο το χρέος.

Ωραία σύγκριση. Είναι σαν να παίζεις σε ένα γήπεδο δικό σου, με κατηφόρα και ο αντίπαλος με πέντε παίκτες και εσύ με έντεκα και με τον διαιτητή δικό σου. Ωραία σύγκριση κάνετε. Πολύ ωραία σύγκριση.

Και μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας.

Έρχεστε, λοιπόν, εδώ και μας λέτε: «Εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ». Ποιος τον έφερε τον ΕΝΦΙΑ σε αυτήν τη χώρα, κύριε Μητσοτάκη; Θυμάστε; Μήπως η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχατε και εσείς; Μήπως ήσασταν Υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά;

Ή μήπως ισχυρίζεστε ότι τον Γενάρη του 2015 είχε ολοκληρωθεί η δημοσιονομική αναπροσαρμογή και άρα εμείς θα μπορούσαμε έτσι να προχωρήσουμε στην πολιτική στην οποία εμείς πιστεύουμε;

Είναι λαθροχειρία αυτό που κάνετε, γιατί μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, τον Νοέμβριο του 2018, εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 270 εκατομμύρια ευρώ και έρχεστε και συγκρίνετε το σημερινό με αυτό που ήταν πριν τη δική μας μείωση, συγκαταλέγοντας και αυτή στις δικές σας πρωτοβουλίες και μειώσεις.

Και βεβαίως να σας θυμίσω ότι το 2019 κάνατε μια μείωση 200 εκατομμύρια επιπλέον από τον δικό μας προϋπολογισμό, αν θυμάστε, αλλά αυτή η μείωση κατανεμήθηκε κατά την άποψή μας άδικα. Από αυτό, το 50% αφορούσε περιουσίες επάνω από 300.000 ευρώ, δηλαδή πολίτες οι οποίοι κατά την άποψή μας δεν ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, διότι είναι το 4% περίπου των φορολογούμενων. Δεν είναι μεσαία τάξη το 4%. Το λέω αυτό για να συνεννοηθούμε κιόλας.

Και έρχεστε σήμερα και παρουσιάζετε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ώρα βεβαίως που τα παίρνετε διπλά και τριπλά από τους λογαριασμούς, η οποία κατά το ένα τρίτο αφορά το 5%. Στον συμπληρωματικό φόρο πηγαίνει το ένα τρίτο, το οποίο ουσιαστικά καταργείται.

Επειδή σας αρέσει διαρκώς να κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των δύσκολων ετών που βάλαμε πλάτη και πήραμε πολιτικό κόστος να βγει η χώρα από τα μνημόνια στα οποία εσείς μας φέρατε, με το 9% έλλειμμα το 2009. Αφού σας αρέσει, λοιπόν, να τα συγκρίνετε αυτά, να σας πω και τούτο: Η επιβάρυνση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη την περίοδο των τεσσάρων χρόνων ισοδυναμεί σήμερα με δύο λογαριασμούς ΔΕΗ και τρία σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η δική μας επιβάρυνση.

Σε μια κατάσταση, λοιπόν, που τα σύννεφα μαζεύονται και πυκνώνουν, πολύ φοβάμαι ότι η χώρα διαθέτει τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή. Μια κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση όχι μόνο να υλοποιήσει, όχι μόνο να εκπονήσει, αλλά ούτε καν να φανταστεί, να συλλάβει, να σκεφθεί τι ακριβώς χρειάζεται σήμερα ο τόπος, αυτό που εμείς ονομάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο βασικός λόγος -και σας το ξαναλέω- είναι το γεγονός ότι είστε προσκολλημένος στο αφήγημα του 2019, μόνο που τώρα δεν έχουμε 2019. Δεν είμαστε στο 2019 που υποσχεθήκατε στη μεσαία τάξη όλα όσα λογαριάζατε να δώσετε μόνο στους έχοντες και σας πίστεψε μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Είμαστε στο 2022, μετά από την τραγωδία της πανδημίας και τώρα έχουμε τη λεηλασία της ακρίβειας.

Η μεσαία τάξη, λοιπόν, πληρώνει ξανά το «μάρμαρο» και βαρυγκωμά. Κινδυνεύει με τρομακτική απώλεια εισοδήματος ξανά. Οι αδύναμοι –ας μη μιλήσουμε για τους αδύναμους- είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της ευθύνης και όχι της δικαιολογίας, που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες, μια κυβέρνηση που δεν θα είναι αφοσιωμένη στη σοφία των αγορών, στις υποκλίσεις, στην κερδοσκοπία και στα συμφέροντα ολίγων ισχυρών. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να αποδεχθεί ότι σε αυτήν την περίοδο της πολεμικής οικονομίας –επαναλαμβάνω- τον λόγο έχει το δημόσιο, τον λόγο έχει η κρατική παρέμβαση, το κράτος που τόσο πολύ απεχθάνεστε, παρέμβαση του κράτους όχι μόνο για μέτρα ανεπαρκή και κουπόνια και επιδοτήσεις, αλλά ακόμα και για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, για τη διακίνηση των αγαθών της πρώτης ανάγκης, για την επάρκεια των προϊόντων, για την προστασία των ευάλωτων, αλλά και για την προστασία της κανονικότητας της ζωής των ανθρώπων. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής και πολιτικής διαφοράς αυτό. Είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης, για να μην γίνει η Ελλάδα θύμα του τυφώνα της Ουκρανίας που έρχεται.

Σε ό,τι μας αφορά, δεν ελπίζουμε και δεν προσδοκούμε ούτε ότι μπορείτε να κατανοήσετε το μέγεθος της κρίσης και τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μετατοπίσεις από τις απόψεις και τις εμμονές σας, από τις ιδεοληψίες σας, ούτε ότι θα αλλάξετε ρότα. Γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι -και το δηλώνουμε διαρκώς ότι είμαστε έτοιμοι- να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε εκείνα τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που θα αποτρέψουν αυτό που όλοι απευχόμαστε, τη μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία. Αισθανόμαστε ότι έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση και την εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αλλά και το σχέδιο. Το αποδείξαμε αυτό στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ότι μπορούμε και θέλουμε, εκεί που άλλοι είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν.

Δεν είστε, κύριε Μητσοτάκη, ούτε ο μόνος ούτε ο πρώτος που ηγείται της χώρας σε μια περίοδο ιστορικών προκλήσεων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν έχει υπάρξει το δικό σας προηγούμενο. Εσείς απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις δεν αναζητάτε λύσεις. Αναζητάτε διαρκώς δικαιολογίες, είτε πρόκειται για την πανδημία, είτε πρόκειται για τις φυσικές καταστροφές, είτε για την οικονομία. Μονίμως προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το μεγάλο διεθνές πρόβλημα, την πανδημία, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο. Είναι διεθνή προβλήματα αυτά. Εσείς, όμως, αποδεικνύεστε επιταχυντής και πολλαπλασιαστής όλων αυτών των κρίσεων στη χώρα μας.

Οι πολίτες –ξέρετε- δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να τους λένε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο ανήμποροι είμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε. Πόσο μάλλον δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να μετατρέπουν τα προβλήματα των μη προνομιούχων σε κέρδη για τους προνομιούχους, τις πληγές των πολλών σε κέρδη των ολίγων. Με το «καλημέρα», πριν έρθει καν η πανδημία και η κρίση, πήρατε 1 δισεκατομμύριο για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης.

Δεν ομιλώ εγώ για ψίχουλα, κύριε Μητσοτάκη. Εσείς μιλήσατε για ψίχουλα. Όταν εμείς δίναμε κάθε χρόνο, σε συνθήκες μνημονίων 600 ευρώ, 700 ευρώ, 800 ευρώ κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους, μιλούσατε για ψίχουλα. Όταν εμείς δώσαμε 1 δισεκατομμύριο, δέκατη τρίτη σύνταξη τον Μάιο του 2019, εσείς μιλούσατε για ψίχουλα και το πήρατε πίσω.

Αυτά τα τρία χρόνια, Μάιος 2020, Μάιος 2021, Μάιος 2022, 3 δισεκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους.

Κόψατε ή δεν κόψατε 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος, με το που βγήκατε, από τους συνταξιούχους; Τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια! Τους υποσχεθήκατε ότι θα αυξήσετε το εισόδημά τους! Και δεν ντρέπεστε να μιλάτε για ψέματα;

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα τους δίνετε 135 εκατομμύρια ευρώ. Και σε ποιους; Σε λιγότερο από το ένα τρίτο εξ αυτών. Και μας ζητάτε να σας πούμε και «μπράβο», να σας πούμε και «ζήτω», που τους πήρατε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να τα δώσετε στα funds και τώρα τους δίνετε 135 εκατομμύρια ευρώ -200 ευρώ στον καθένα- και αυτό στο 27% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας και δεν ντρέπεστε λίγο;

Δεν ντρέπεστε, όμως. Εδώ δεν ντραπήκατε που έχετε φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό το πάρτι δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα. Έχετε γεμίσει τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΕΦΚΑ με γαλάζια «golden boys». Στον ΕΦΚΑ βάλατε διακόσια πενήντα έξι στελέχη εκτός ΑΣΕΠ με μισθούς 4.000 ευρώ και 8.000 ευρώ. Στον ΔΕΔΔΗΕ στελέχη που παίρνουν τρελούς μισθούς, δίνουν μπόνους στον εαυτό τους 60.000 ευρώ για το τέλος της χρονιάς.

Το καταλαβαίνετε, λοιπόν, σε τι αντιφάσεις οδηγείστε με την πολιτική σας; Πώς θα αντικρίσετε τους ψηφοφόρους σας; Τι θα τους πείτε; Ότι τα δικά μας παιδιά παίρνουν μισθούς στις δημόσιες επιχειρήσεις από 8.000 ευρώ ως 28.000 ευρώ και δίνουν και μπόνους στους εαυτούς τους και εσείς θα πληρώνετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα πληρώνετε το τιμολόγιο της ΔΕΗ και η ακρίβεια οφείλεται στην Ουκρανία και στον Πούτιν; Ε, πείτε ρε παιδιά αυτά, πείτε τα στον κόσμο, μην τα λέτε σε εμάς!

Αφήνετε τα υπερκέρδη της ενέργειας αλώβητα, 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση και ένα βήμα πριν το λουκέτο. Πιστεύετε ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει έτσι; Δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει έτσι. Δεν έχει απλά σήμερα μια κυβέρνηση αδύναμη να απαντήσει στις προκλήσεις, έχει μια κυβέρνηση που έχει όλες τις λάθος απαντήσεις στις προκλήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και αυτό διότι όλοι οι ενδεδειγμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε είτε την πανδημία, είτε την ενεργειακή κρίση, είτε την ακρίβεια, περνούν μέσα από την αμφισβήτηση των δομικών στρατηγικών σας επιλογών σε όλους τους τομείς.

Εγώ είμαι βέβαιος ότι και εσείς και οι σύμβουλοί σας γνωρίζατε ότι για να περιορίσουμε την πίεση στο ΕΣΥ έπρεπε να ενισχυθεί σε υποδομές και προσωπικό. Δεν το κάνατε, με αποτέλεσμα να έρχεστε σε αυτό εδώ το Βήμα και πραγματικά -μην πω τη λέξη, δεν θέλω να είμαι βαρύς, θέλω να είμαι επιεικής- να εκτίθεστε και να λέτε ότι είναι το ίδιο κάποιος να πεθαίνει εντός και εκτός ΜΕΘ και ότι εν πάση περιπτώσει δεν υπήρξε άνθρωπος που να είχε ανάγκη και να μην δεχθεί τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Και βγαίνει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ και λέει ότι δεκαέξι χιλιάδες πεντακόσιοι δέκα εννιά συμπολίτες μας πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είναι σήμερα μαζί μας.

Γνωρίζατε ότι για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση έπρεπε η ΔΕΗ να είναι εργαλείο στα χέρια του κράτους, όμως εσείς την ιδιωτικοποιήσατε. Γνωρίζατε ότι για να μην ξεφύγει το κόστος στα καύσιμα έπρεπε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Δύο φορές, όμως, εδώ καταψηφίσατε την πρόταση την οποία φέραμε ως τροπολογία και την είπαμε από τον Σεπτέμβρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και μας κάνετε και πλάκα από πάνω, ότι δεν το κάνετε αυτό, γιατί δεν θέλετε να ευνοήσετε τα «Καγιέν». Αυτός είναι ο πόνος σας, ότι θα ευνοηθούν τα «Καγιέν».

Και τα βλέπει αυτά ο άνθρωπος, ο οποίος θέλει να πάει στη δουλειά του και πληρώνει 100 ευρώ, 200 ευρώ και 300 ευρώ τον μήνα παραπάνω και τα παπαγαλάκια σας του λένε ότι δεν ανήκει αυτός στην παραγωγική τάξη της χώρας, διότι στην παραγωγική τάξη της χώρας είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πάρει μεγάλους μισθούς. Αυτός που παίρνει 500 ευρώ δεν χρειάζεται να πηγαίνει με το αυτοκίνητό του. Πρέπει να παίρνει τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Γνωρίζατε τέλος -και κλείνω- ότι για να μην εκτοξευθούν οι τιμές στα βασικά αγαθά, έπρεπε να μπει πλαφόν στις τιμές και να γίνουν έλεγχοι στην αγορά. Εδώ και οκτώ μήνες όμως παριστάνετε τον τροχονόμο στα καρτέλ και στο σαρωτικό κύμα της ακρίβειας. Όλα αυτά, λοιπόν, τα γνωρίζατε, αλλά έχετε επιλέξει συνειδητά να κάνετε τα αντίθετα. Γιατί πολύ απλά δεν κυβερνάτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δεν κυβερνάτε γι’ αυτούς που πλήττονται, από την όποια κρίση μας χτυπά την πόρτα. Κυβερνάτε γι’ αυτούς που στα δύσκολα βρίσκουν την ευκαιρία να επωφεληθούν, να πλουτίσουν, να κερδοσκοπήσουν. Όμως νομίζω ότι πια τα ψέματα τελειώνουν.

Αναφερθήκατε, παριστάνοντας τον υπεύθυνο, ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες είναι ανευθυνότητα να μιλάει κανείς για εκλογές, κύριε Μητσοτάκη. Εμείς τις ζητάμε. Επίσημα, δημόσια, με ευθύνη, παίρνουμε το κόστος της επιλογής μας.

Αλήθεια όμως, ποιος διακινεί στην πολιτική ζωή του τόπου και στον δημόσιο διάλογο δυο μήνες τώρα τις προθέσεις σας να ικανοποιήσετε το αίτημά μου και να πάμε σε εσπευσμένες εκλογές; Εμείς το διακινούμε; Ή μήπως το διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου; Ποιος διακινεί εδώ και ένα μήνα επιμόνως ότι έχετε ήδη πάρει την απόφαση να αυτοεξευτελιστείτε, αλλάζοντας για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια κοινοβουλευτική θητεία τον εκλογικό νόμο; Δεν το έχει κάνει άλλος πρωθυπουργός. Κανένας άλλος. Ποιος το διακινεί αυτό; εμείς το διακινούμε; Ή εσείς το διακινείτε; Ο υπεύθυνος κατά τα άλλα!

Κύριε Μητσοτάκη, λοιπόν, αν είστε τόσο υπεύθυνος, πάρτε μια θέση απέναντι στο ερώτημα. Προτίθεστε να φέρετε την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεύτερη φορά μέσα στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια πόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε και τα σκέφτεστε αυτά και τα διαδίδετε δήθεν για να πάρετε απαντήσεις;

Όμως εγώ και την προηγούμενη φορά που λείπατε από δω, σας το είπα και το ξαναλέω και τώρα. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Αντισυνταγματικό νόμο που να ενισχύει το δεύτερο κόμμα δεν θα καταφέρετε να φέρετε. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, μόνο τελειώστε γρήγορα πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες και για τη χώρα, κυρίως όμως για την κοινωνία. Εμείς είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα

Κύριε Μητσοτάκη, ξεκινάω ανάποδα. Δεν σας ζήτησα τίποτα άλλο, πέραν από την αλλαγή υποδείγματος πολιτικής. Η ομιλία μου ήταν προσεγμένη, συγκεκριμένη και ζήτησα αλλαγή υποδείγματος και ακριβώς επειδή είμαι απολύτως βέβαιος ότι ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να έχετε αλλαγή υποδείγματος, γι’ αυτό και λέμε ότι είστε η χειρότερη Κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. Διότι αυτό το οποίο πιστεύετε είναι ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στην αγορά, αυτό το οποίο πιστεύετε είναι η λιγότερη δυνατή παρουσία του κράτους στην οικονομία.

Ακριβώς γι’ αυτό, λοιπόν, είστε ακατάλληλοι ως κυβέρνηση και εσείς ως πολιτικός –δεν λέω ότι είστε ανίκανος, είναι ιδεολογική και πολιτική η διαφορά μας- να αντιμετωπίσετε αυτή την τρομακτική κρίση και την ειδική περίσταση, στην οποία βρισκόμαστε. Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορείτε, δεν το πιστεύετε ούτε να το φανταστείτε, ούτε να το σκεφτείτε, ούτε να το υλοποιήσετε.

Σε σχέση με τα θέματα των εκλογών, δεν έχει νόημα αυτές τις στιγμές να κάνουμε τα κοκοράκια, αλλά επιτρέψτε μου. Όταν ο πρώην εκπρόσωπος σας και νυν υπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Πέτσας βγαίνει δημοσίως σε τηλεοπτικούς σταθμούς και λέει την αλήθεια, όσα και να μας λέτε εσείς εδώ τώρα… Τι είπε ο κ. Πέτσας; Είπε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές, διότι θα μας τιμωρήσει ο ελληνικός λαός. Αυτό είπε ο κ. Πέτσας.

Και αυτό το οποίο καταλαβαίνει σήμερα ο μέσος Έλληνας πολίτης είναι ότι είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας άρχισε να ομιλεί για πρόωρες εκλογές στον ένα χρόνο, στον ενάμιση χρόνο, στα δύο χρόνια. Δεν ομιλούσαμε εμείς, εσείς ομιλούσατε με διαρροές, με επίσημες διαρροές, με υπόγειες διαρροές, με πρωτοσέλιδα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δεν σας στηρίζουν.

Εμείς, επαναλαμβάνω, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν θα λέει απλά δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα έχει στο επίκεντρο την κρατική παρέμβαση, τη δημόσια παρέμβαση. Kαι επειδή πιστεύουμε βαθιά ότι δεν το μπορείτε, δεν το θέλετε, δεν το πιστεύετε, γι’ αυτό ζητάμε εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας για να βγάλει την κοινωνία από την κρίση.

Εσείς ταλαντευτήκατε. Και το γνωρίζετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι οι περισσότεροι Υπουργοί σας εδώ και ένα, δύο μήνες -ίσως γι’ αυτό κάνατε αυτή την αυτολυτρωτική δήλωση σήμερα- έχουν κατεβάσει τα μολύβια, οργανώνουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Εσείς ο ίδιος παρουσιάζετε υποψηφίους σε διάφορους εκλογικούς τομείς της χώρας. Τον κ. Χρυσοχοΐδη τον φέρνετε στο Μαξίμου, θα τον παρουσιάσετε ως υποψήφιο βουλευτή. Αν λοιπόν ο σχεδιασμός σας είναι το τέλος της τετραετίας, φαντάζομαι ότι δεν θα τα κάνετε όλα αυτά, αλλά ποιείτε την ανάγκη φιλοτιμία.

Εμείς, λοιπόν, σας το λέμε και σας το ξαναλέμε. Με ευθύνη ζητάμε τη λαϊκή ετυμηγορία -σας εξήγησα γιατί- και με ευθύνη σας λέμε «σταματήστε αυτά τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο». Πήγατε να μπερδέψετε και τη γλώσσα σας, λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί ο ισχύων εκλογικός νόμος. Προφανώς, αφού το λέει το Σύνταγμα.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, όμως, ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι ένα αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ανάλογα με το πώς μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Και ξέρετε οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω. Πολλές φορές πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις. Και στην Ελλάδα είναι κανόνας ότι πέφτουν έξω. Εδώ θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος σήμερα, αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις και θα ήταν στη Βουλή. Δεν θα ήταν ο κ. Κατρίνης στη θέση του.

Έρχομαι σε ένα από τα κρίσιμα θέματα τώρα που αφορούν την πολιτική που ακολουθούμε. Μας είπατε ότι δεν προκλήθηκε εδώ το πρόβλημα του 2015. Θα σας το πω αυτήν τη φορά όσο πιο ήρεμα μπορώ.

Κύριε Μητσοτάκη, το 2015 παρέδωσε ο κ. Σαμαράς μια χώρα σε απόλυτη χρεοκοπία, δεν είχε ούτε ευρώ για να πληρώσουμε τις συντάξεις, μια χώρα η οποία είχε αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια χώρα η οποία δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει ούτε το 1/5 των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και δεν ομιλώ για θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τομές που δεν είχαν γίνει.

Μας λέτε, λοιπόν, ότι εμείς προκαλέσαμε την κρίση. Την προηγούμενη φορά από αυτό εδώ το Βήμα μας είπατε κιόλας ότι εμείς φέραμε τα μνημόνια, λες και έχει μνήμη χρυσόψαρου ο ελληνικός λαός. Η χρεοκοπία σας ήταν αυτή η οποία έφερε την κρίση και η χρεοκοπία της χώρας, την οποία εσείς προκαλέσατε -θα σας το πω άλλη μια φορά- αφήνοντας πάλι, με αυτές τις πολιτικές των “golden boys”, των κουμπάρων τότε, τις πολιτικές που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα για τα γαλάζια, τα δικά σας παιδιά, 9% πρωτογενές έλλειμμα. Και τώρα κάνετε τα ίδια σαν να μην διδαχτήκατε τίποτα από αυτήν την κρίση, σαν να μην πήρατε κανένα μάθημα για το πώς οδηγήσατε τη χώρα σε αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια και θέλετε να τα χρεώσετε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, λες και η ιστορία του τόπου ξεκινά από το 2015.

Δεν ξεκινά από το 2015 η ιστορία του τόπου, κύριε Μητσοτάκη, δυστυχώς. Και εσείς ήσασταν ενεργός πολιτικός. Ναι, εντάξει, πράγματι ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που πρωτοξεκίνησε να φορολογεί την ακίνητη περιουσία. Τον ΕΝΦΙΑ τον εισαγάγατε εσείς το 2013 ως ΕΝΦΙΑ ως Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Δεν έκανα λάθος.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αξία έχει να μιλάμε από εδώ και στο εξής για το τι γίνεται σήμερα και τι θα γίνει αύριο, ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε σήμερα, τι πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα, ποιο είναι το μοντέλο, το υπόδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Και επιμένω, κύριε Μητσοτάκη, στην άποψη ότι εσείς έχετε το μυαλό σας στο 2019 προ της πανδημίας και προ της ενεργειακής κρίσης. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες στη χώρα. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην Ευρώπη. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες παγκοσμίως και όχι μόνο, διότι και η Ευρώπη σήμερα -και αυτό είναι ίσως το θετικό στοιχείο μέσα σε όλα αυτά τα αρνητικά, τα οποία βιώνει η χώρα μας- είναι και αυτή κομμάτι της κρίσης.

Δεν είναι η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο, είναι αλήθεια. Έχουν και αυτοί αρχίσει να βιώνουν μια τρομακτική ενεργειακή κρίση, αυξήσεις στις τιμές. Δεν είναι το ίδιο όμως για μια χώρα, η οποία είχε μνημόνια για οκτώ χρόνια και είχε μειωθεί 25% το ΑΕΠ της για αυτά τα χρόνια, όπως και για μια χώρα, στην οποία ο κατώτατος μισθός σήμερα παραμένει μικρότερος από ό,τι ήταν πριν από το 2010, όταν εσείς με ένα νόμο και ένα άρθρο τον μειώσατε ριζικά, δραματικά και εφαρμόσατε και τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό, αυτή τη ρατσιστική διάκριση για τους νέους ανθρώπους της χώρας. Εμείς αυτά τα αποκαταστήσαμε, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια ναι, αλλά τα αποκαταστήσαμε.

Έρχομαι στο πιο ενδιαφέρον θέμα της συζήτησής μας σήμερα. Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Είναι ένα βήμα αυτό. Δεν το παραδεχόσασταν. Σας το λέμε τέσσερις μήνες τώρα από αυτό εδώ το Βήμα ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχουν υπερκέρδη, ότι πρωταγωνιστής σε αυτόν τον ανταγωνισμό, σε αυτό το ράλι, είναι η ΔΕΗ, η ΔΕΗ που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όλους αυτούς τους μήνες που εσείς κυβερνάτε, η ΔΕΗ που έχει χάσει το «Δ» από τον τίτλο της, το δημόσιο δηλαδή.

Και θέλω εδώ να θυμίσω ότι και εμείς θα μπορούσαμε προφανώς, δεν ήταν συνθήκες κρίσης, να έχουμε έγνοια την τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Εμείς προτιμήσαμε να έχουμε έγνοια να μην αυξηθεί ούτε ένα ευρώ στο λογαριασμό του καταναλωτή και στις επιχειρήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ επί τεσσεράμισι χρόνια. Εσείς, όμως, είχατε μια άλλη πολιτική. Σήμερα ανακαλύπτετε τα υπερκέρδη. Είναι ένα βήμα. Είναι μια πρόοδος ότι τα ανακαλύπτετε.

Μας λέτε, όμως, ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία, τα οποία σας καταθέσαμε. Έχετε όλο το χρόνο να τα μελετήσετε. Προσέξτε, όμως. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός των εταιρειών. Θα μας πει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα. Ποιες είναι οι τιμές; Τι παράχθηκε; Αυτοί θα μας τα πουν.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, επαναλαμβάνω το κρίσιμο ερώτημα, κύριε Μητσοτάκη. Όταν εσείς αρνιόσασταν ότι υπάρχουν υπερκέρδη, ουρανοκατέβατα κέρδη, άλλες κυβερνήσεις με βασική κυβέρνηση τη γαλλική του Μακρόν -που δεν είναι καμία σοσιαλιστική κυβέρνηση, δεν είναι δα και κανένας σοσιαλιστής- έβαζε ουσιαστικό έλεγχο στις τιμές της ενέργειας μέσα βέβαια από τον ρόλο της κρατικής εκεί δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, βάζοντας πλαφόν στη χονδρική τιμή πώλησης -μέρα με τη μέρα το επανακαθόριζε- στην προημερήσια αγορά, βάζοντας ουσιαστικά πλαφόν στην τιμή της χονδρικής και πλαφόν στην τιμή του καταναλωτή στο τέλος της ημέρας και φορολογώντας και τα υπερκέρδη. Το έκανε τόσο καιρό και το κάνει η Γαλλία και έχει καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες για τους Γάλλους πολίτες. Ο κατώτατος μισθός δεν είναι στα 650 ευρώ ούτε έχουν υποστεί όλες αυτές τις ωδίνες, που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες από τα οκτώ χρόνια της μνημονιακής κρίσης.

Άρα, λοιπόν, το βασικό ζήτημα εδώ, και το επαναλαμβάνω, δεν είναι αν εμείς προτείνουμε «λεφτόδεντρα», δεν είναι αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση. Γιατί όλα αυτά απαιτούν συγκρούσεις και απαιτούν και αλλαγή στρατηγικής, αλλαγή εθνικής ενεργειακής στρατηγικής.

Να σας δούμε, λοιπόν, εδώ, διότι σήμερα φέρατε μέτρα, αλλά αυτό το 90% που είπατε δεν το φέρνετε στα μέτρα, δεν το φέρνετε ως πρόταση. Το ακούω στο δημόσιο διάλογο. Είμαι θετικός. Να σας πω ότι κατά την άποψή μου όταν είχαν 3, 4 ευρώ κέρδη το προηγούμενο διάστημα, λογικό είναι να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Όμως πρέπει να είναι εύλογο. Δεν μπορεί να είναι 50 ευρώ στην κιλοβατώρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα το φέρετε. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα μιλάμε για τα κέρδη, τα οποία θα κάνουν από εδώ και στο εξής; Και όλα αυτά τα οποία συνέβησαν όλο το προηγούμενο διάστημα καλώς καμωμένα; Αυτό απαντήστε το στην τριτολογία σας, αν θα κάνετε τριτολογία.

Είπατε ότι η αιτία, όμως, δεν είναι τα υπερκέρδη.

Κύριε Μητσοτάκη, η βασική αιτία –δεν υπάρχει αμφιβολία- είναι οι αυξήσεις που είδαν σε παγκόσμια κλίμακα οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά ένα ποσοστό αντίστοιχο των αυξήσεων που προκύπτουν από την επιβάρυνση της αύξησης της παγκόσμιας τιμής του αερίου και μεγαλύτερο είναι τα υπερκέρδη, είναι η αισχροκέρδεια.

Θέλω να είμαι σαφής και να μιλήσω με στοιχεία σε αυτά που σας λέω. Και εδώ είναι και δικά σας λάθη, λάθη στρατηγικής επιλογής από την αρχή του 2019, πέρα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όταν δεσμεύσατε την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο φυσικό αέριο, όταν η πολιτική της απολιγνιτοποίησης ήταν στην πραγματικότητα «κούφια» και δεν ήταν πολιτική απολιγνιτοποίησης, αλλά ήταν πολιτική ενίσχυσης του φυσικού αερίου, που γνωρίζετε ότι είναι ένα καύσιμο το οποίο το εισάγουμε.

Είπατε και άλλο ένα ψέμα την προηγούμενη φορά ή, εν πάση περιπτώσει, ήταν εσφαλμένη διατύπωση. Αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης έχει γίνει πιο φθηνός, δεν είναι πιο ακριβός. Έχει γίνει πιο φθηνός. Και όταν μπαίνει στο σύστημα λιγνίτης, μειώνεται η οριακή τιμή συστήματος, γιατί αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Και το κάνατε μετά την αντιπαράθεση που είχαμε και μου είπατε με αυτό το ύφος που διαρκώς έχετε ότι εμείς δεν ξέρουμε και ότι εσείς ξέρετε ότι είναι πιο ακριβός ο λιγνίτης. Επιχειρήσατε να το κάνετε.

Ποιο είναι, όμως, το πρόβλημα τώρα; Ότι έχοντας αφήσει τόσα χρόνια, μέσα από μια στρεβλή στρατηγική βίαιης απολιγνιτοποίησης, τα λιγνιτικά πεδία ανενεργά δεν υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη για να μπουν σε πλήρη λειτουργία και πέρα από τους επόμενους δύο μήνες τα εναπομείναντα λιγνιτικά εργοστάσια. Λαθεμένη, λοιπόν, αυτή η στρατηγική.

Και όσο για έναν σχεδιασμό ενίσχυσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν το κάνατε. Δυόμισι χρόνια κυβερνάτε. Δεν κάνατε ουσιαστικές επενδύσεις. Όλα σχέδια είναι αυτά που λέτε. Μαζί σας είμαστε στα σχέδια και για τις πλωτές ανεμογεννήτριες και για να υπάρξει επιτέλους χωροταξικό. Θα το φέρετε επιτέλους το χωροταξικό; Δεν έχετε κάνει τίποτα, όμως. Όλη η πολιτική σας είναι σε σύνδεση με το φυσικό αέριο.

Έρχεται και η διαπραγμάτευση που κάνατε με την Gazprom -η ΔΕΠΑ, όχι εσείς- όπου είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα την τιμή του φυσικού αερίου που καθορίζεται από τον χρηματιστηριακό κόμβο στα 76 ευρώ και τη μέση τιμή εισαγωγής στα 57 ευρώ. Γιατί; Γιατί μέχρι τέλος του χρόνου η τιμή καθοριζόταν με την αναλογία 60%-40%, 60% προσδεδεμένη στη χρηματιστηριακή τιμή TTF και 40% στο Μπρεντ. Και πάει να κάνει διαπραγμάτευση η ΔΕΠΑ με την αντίστοιχη ρωσική πλευρά και αντί να πάρει κάτι καλύτερο από το 60%-40%, το πάει στο 80%-20%. Και τώρα, λοιπόν, το επόμενο διάστημα θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας, και με δική σας ευθύνη.

Άρα, λοιπόν, εδώ έχετε μια λάθος ενεργειακή στρατηγική και μια -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ανικανότητα των στελεχών, που έχετε προπαγανδίσει ότι είναι δήθεν άριστοι και θα καταλάβουν δημόσιες θέσεις και δημόσια αξιώματα με παχυλούς μισθούς, να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον.

Αυτά τα 57 ευρώ της μέσης τιμής εισαγωγής δημιουργούν, επαναλαμβάνω, ένα κόστος για τον παραγωγό φυσικού αερίου στο τέλος της ημέρας μεσοσταθμικά τους προηγούμενους οκτώ μήνες, το οποίο είναι στα 153 ευρώ. Και αυτό το κόστος θα αυξηθεί τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα πάει στα 220 ευρώ.

Άρα, λοιπόν, εδώ μην μου λέτε ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο. Ένα μέρος του προβλήματος είναι εισαγόμενο, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι αυτή η αισχροκέρδεια, την οποία την παρακολουθούσατε ως τροχονόμους τόσους μήνες και που σήμερα κάνατε ένα πρώτο βήμα να την αναγνωρίσετε και να μας πείτε ότι θα υπάρξει φορολόγηση, αφού όμως έχει έρθει η Κομισιόν και σας έχει στείλει επιστολή και σας λέει «κάντε το».

Όσον αφορά τα θέματα της δημοσιονομικής ευστάθειας, είμαι ο τελευταίος στον οποίο θα καταλογίσετε ότι δεν έχει την αίσθηση της ευθύνης για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ήμασταν αυτοί που πληρώσαμε ακριβό τίμημα, πολιτικό κόστος, για να βγει η χώρα με πλεονάσματα, για να βγει από τα μνημόνια και να ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος.

Αυτό πήρατε ως παρακαταθήκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρύθμιση του χρέους, 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία και έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό πήρατε εσείς, η παράταξη που με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, με τις σπατάλες, με τη λογική των «κουμπάρων», των «γαλάζιων» παιδιών και των σκανδάλων μάς έβαλε στα μνημόνια. Μην τα ξεχνάμε αυτά.

Εν τοιαύτη περίπτωση, δεν φαντάζομαι ότι είμαστε η μοναδική χώρα η οποία θέλει να έχει μια δημοσιονομική ισορροπία στην Ευρώπη. Δεν το φαντάζομαι αυτό. Και το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, που σας κάνω είναι γιατί ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μειωθεί και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα καύσιμα και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης, που δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά πολύ περισσότερο απ’ όσο επιβαρύνει το γεγονός ότι δεν ρυθμίζουμε την αγορά και δεν βάζουμε πλαφόν στα κέρδη, εσείς το αρνείστε.

Δεν είναι, όμως, μονάχα ζήτημα συνολικότερης έγνοιας για τα δημοσιονομικά, είναι και ζήτημα -και κλείνω με αυτό- δημοσιονομικών προτεραιοτήτων. Κάθε χρόνο δίνουμε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 1,5 δισεκατομμύριο! Έχετε δώσει 6,6 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις. Αυτά είναι 3 δισεκατομμύρια τα οποία έχουν κοπεί από τους συνταξιούχους, αντιστοιχούν σε ένα μέρος σε αυτό το 1,5 δισεκατομμύριο που δίνουμε σε επικουρικές. Αυτά είναι ζητήματα δημοσιονομικών επιλογών.

Και μη μας λέτε, κύριε Μητσοτάκη, ότι ξαφνικά σας έπιασε ο πόνος για τις στοχευμένες παρεμβάσεις και γι’ αυτό δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη να μειώσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Πρώτα απ’ όλα, διότι είναι ένα επιχείρημα που δεν μπορεί να ευσταθεί, ιδίως όταν η μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλών εισοδημάτων καταναλώνει πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε αυτά, πολύ λιγότερο προφανώς απ’ ό,τι αντιστοιχεί στα μεγάλα εισοδήματα. Δεύτερον, διότι εδώ δεν μιλάμε μονάχα για το πετρέλαιο, για τη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης, μιλάμε για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος με τους συμπολίτες μας, όχι αυτούς που έχουν λεφτά -αυτοί αγόραζαν πετρέλαιο- αλλά αυτούς που δεν έχουν εισόδημα, να κρυώνουν μέσα στο σπίτι τους, να μην μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ. Τρεις μήνες πέρασαν τουρτουρίζοντας. Αυτούς να έχετε στο μυαλό σας όταν συζητάμε. Τις “Καγιέν” έχετε στο μυαλό σας;

Εν τοιαύτη περιπτώσει, κύριε Μητσοτάκη, εσείς για τις “Καγιέν”έχετε ήδη κάνει πολλά. Όταν δώσατε τη δυνατότητα για το αφορολόγητο στη γονική παροχή 800.000 ευρώ ανά γονέα ανά παιδί, που αν το πας δύο γονείς… Αν ένα ζευγάρι έχει δύο παιδιά, είναι έως 3,2 εκατομμύρια. Ποιοι έχουν 3,2 εκατομμύρια ακίνητη περιουσία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, που σας έπιασε ο πόνος για τις “Καγιέν”; Ποιοι; Αυτοί που έχουν “Φιατάκι” ή αυτοί που έχουν “Καγιέν”; Μην μας λέτε τώρα, λοιπόν, εμάς ότι σας έπιασε ο πόνος. Ευνοούνται οι φοροαπαλλαγές στα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου, αλλά τώρα σας έπιασε ο πόνος για τις “Καγιέν”.

Ο ελληνικός λαός μας κρίνει. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Τα πράγματα είναι δύσκολα, σαφώς είναι δύσκολα, αλλά καταλαβαίνει ότι υπάρχει άλλο υπόδειγμα, άλλος δρόμος, άλλη πολιτική, πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι το πρόβλημα, κύριε Μητσοτάκη, ότι δεν ακολουθείτε μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι ότι εμείς θέλουμε «λεφτόδεντρα». Κοινωνική δικαιοσύνη θέλουμε και αυτό απαιτούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)