to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 05.12.2022

Διεθνή

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το Τόκιο υιοθετεί ενώ το Πεκίνο θα συνεχίσει τις «αμοιβαία επωφελείς» σχέσεις με τη Μόσχα

Οι δύο μεγάλες χώρες της Ασίας διατηρούν αντικρουόμενη στάση, με την Ιαπωνία να υιοθετεί το ευρωπαϊκό πλαφόν για τα ρωσικά πετρέλαια, ενώ το Πεκίνο διατηρεί την ενεργειακή συνεργασία του με τη Ρωσία


Η Ιαπωνία επέβαλε από σήμερα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, εξαιρώντας ωστόσο αυτό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2, αναφέρει η ιαπωνική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση αυτή έπεται συμφωνίας της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο και της Αυστραλίας την Παρασκευή να τεθεί πλαφόν στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, στην πιο πρόσφατη κίνηση που γίνεται για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Η εξαίρεση του αργού από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, στις οποίες ιαπωνικοί ενεργειακοί φορείς διακρατούν μετοχές μετά την αποχώρηση της Shell, αποφασίστηκε "υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας", διευκρινίζει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Περαιτέρω μέτρα στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία έχει οριστεί ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 5 Φεβρουαρίου του 2023, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καταλήγει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Στον αντίποδα, όμως, η Κίνα μέσω του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως το Πεκίνο θα συνεχίσει την ενεργειακή του συνεργασία με τη Ρωσία με βάση τον σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος, ύστερα από τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβληθεί πλαφόν τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές της σε πετρέλαιο από τα Ουράλια της Ρωσίας φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)