to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 24.03.2015

Διεθνή

Πιθανό κρησφύγετο των ναζί βρέθηκε σε ζούγκλα της Αργεντινής (βίντεο)

Τα ερείπια ενός μυστικού καταφυγίου που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από τους ναζί εντοπίστηκαν σε απομακρυσμένη ζούγκλα της Αργεντινής.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Αργεντινής «Clarίn» εκτιμάται ότι ο χώρος χτίστηκε για να αποτελέσει καταφύγιο για τους ναζιστές ηγέτες σε περίπτωση ήττας και ότι χρησιμοποιήθηκε μετά την πτώση του τρίτου Ράιχ και την ήττα του Βερολίνου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στα ερείπια βρέθηκαν γερμανικά νομίσματα, καθώς και ένα κομμάτι από γερμανικό πιάτο. Τα νομίσματα είναι κοπής 1938 μέχρι και 1941, ενώ το τμήμα του πορσελάνινου πιάτου φέρει την επιγραφή «Made in Germany».
 
Οι αρχαιολόγοι και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες μελετούν τα ερείπια από τρία κτίρια, τα οποία βρίσκονται στο πάρκο Τέγιου Κουάρε της βόρειας Αργεντινής, κοντά στην Παραγουάη.
 
«Προφανώς, στα μέσα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί είχαν ένα μυστικό σχέδιο να κτίσουν καταφύγια για τους ανώτατους ηγέτες τους, σε περίπτωση ήττας - μη προσβάσιμα μέρη στη μέση της ερήμου, σε βουνά, πάνω σε ένα λόφο ή στη μέση της ζούγκλας όπως αυτό», εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων, Ντανιέλ Σαβελζόν.
 
Ωστόσο, τελικά το καταφύγιο δε χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί μιας και χιλιάδες ναζί, όπως επίησης Κροάτες και Ιταλοί φασίστες, έφτασαν στην Αργεντινή με τις ευλογίες του προέδρου Χουάν Περόν, ο οποίος ήταν στην κεφαλή του κράτους από το 1946 μέχρι το 1955, αλλά και για μια σύντομη περίοδο κατά τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με το Κέντρο Simon Wiesenthal στην Καλιφόρνια.
 
Το 1960, ο διαβόητος Αδόλφος Άιχμαν, από τους βασικούς διοργανωτές του Ολοκαυτώματος, αιχμαλωτίστηκε στο Μπουένος Άιρες από ισραηλινή ομάδα των ειδικών δυνάμεων και οδηγήθηκε στο Ισραήλ προκειμένου να δικαστεί, όπου και εκτελέστηκε. Ανάμεσα σε άλλους ναζί που αναζήτησαν καταφύγιο στην Αργεντινή ήταν και οι Γιόζεφ Μένγκελε, Βάλτερ Κούτσμαν, Γιόζεφ Σβάμπεργκερ, ο Έντουαρντ Ρόσμαν και Βίλφρεντ φον Όβεν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)