to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 09.03.2017

Διεθνή

Πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας το φθινόπωρο του 2018

Η Σκωτία ενδέχεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της το φθινόπωρο του 2018, λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, σύμφωνα με το BBC.


Η Στέρτζον δήλωσε ότι το φθινόπωρο του 2018 θα ήταν μια "λογική" επιλογή για το δημοψήφισμα στη Σκωτία δεδομένου ότι θα υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

"Μέσα από αυτό το πρίσμα του πότε θα γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και αποχώρηση από την ΕΕ, θεωρώ ότι θα ήταν μια λογική περίοδος για να έχει αυτή την ευκαιρία η Σκωτία, αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε", δήλωσε στο BBC η Στέρτζον, η οποία ηγείται της αποκεντρωμένης κυβέρνησης.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία, πρόσθεσε η Στέρτζον.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας περιπλέκει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τερέζα Μέι με τις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ όσον αφορά τις συνθήκες του "διαζυγίου".

Από συνταγματικής πλευράς ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα έπρεπε να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit της 23ης Ιουνίου έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία κατά.

Η Στέρτζον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης του Λονδίνου για Brexit θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τους Σκωτσέζους να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα με το αιτιολογικό ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2014 όταν είχαν ψηφίσει με 55% έναντι 45% να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

tags: Σκωτία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)