to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 08.02.2017

Κοινωνία

Πιθανώς και το τελευταίο, το σημερινό φύλλο των «Νέων»

Ενδέχεται να είναι και το τελευταίο φύλλο των “Νέων” αφού με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, “κόβεται το οξυγόνο στον οργανισμό”. Ο ΔΟΛ χρειάζεται 50.000 ευρώ για την έκδοση του “Βήματος” και 6.000 ευρώ για τα “Νέα” εβδομαδιαίως. Aίτηση αναστολής της χθεσινής δικαστικής απόφασης απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων του ΔΟΛ από το Πρωτοδικείο, θα καταθέσουν οι εργαζόμενοι την ερχόμενη εβδομάδα


Ιστορικό ίσως χαρακτηριστεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» με τον τίτλο «Είμαστε εδώ» και τις φωτογραφίες εργαζομένων της εφημερίδας, καθώς ενδέχεται να είναι και το τελευταίο.

   Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ δηλώνουν αδυναμία έκδοσης, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει και βασικό στοιχείο στην αίτηση αναστολής της χθεσινής δικαστικής απόφασης απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων του ΔΟΛ από το Πρωτοδικείο, την οποία θα καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος, η πρόσβαση στον δεσμευμένο λογαριασμό του πρακτορείου "'Αργος" στον οποίο μπαίνουν οι καθημερινές εισπράξεις από τις πωλήσεις των φύλλων, για να υπάρξει το απαιτούμενο "οξυγόνο" για τη συνέχιση έκδοσης των εφημερίδων του ομίλου.

   Επίσης, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη παρουσιάσει μία ρύθμιση που είναι ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων - αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης - και ζητούν να ψηφιστεί άμεσα ως τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο από αυτά που συζητούνται στη Βουλή, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της άμεσης ρευστότητας του ομίλου.

   Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, παρά το μαύρο τοπίο, στη χθεσινή γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα τους, όμως τα αποθέματα στερεύουν: το χαρτί για την εκτύπωση τελειώνει με συνέπεια - κατά πάσα πιθανότητα - να μην κυκλοφορήσει «Το Βήμα» την ερχόμενη Κυριακή.

Νωρίτερα, το site της εφημερίδας tanea.gr είχε αναρτήσει την παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «Κλείνουν το οξυγόνο στον ΔΟΛ και στην ενημέρωση»:

«Η αδιαφορία κυβέρνησης και τραπεζών σε συνδυασμό με τη χθεσινή αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου στο αίτημα των εργαζομένων για αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού, που θα διασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας των Μέσων και θα τροφοδοτούσε μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οδηγεί τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη σε «ασφυξία».

Ραγδαίες εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που ουσιαστικά είπε «όχι» στο αίτημα των εργαζομένων που ζητούσαν να μη δεσμευθεί ένας συγκεκριμένος τραπεζικός λογοριασμός για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους και των βασικών εξόδων για να διασφαλιστεί η λειτουργία των Μέσων.

Δεν είναι τυχαίο ότι νομικοί, επιχειρώντας να περιγράψουν τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «κλείνουν το οξυγόνο στον ΔΟΛ», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξουν το ντόμινο όσων ακολουθήσουν τις επόμενες – κατά κοινή ομολογία – κρίσιμες ώρες για τον Οργανισμό Λαμπράκη, οι εργαζόμενοι του οποίου απλήρωτοι, επί επτά μήνες, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. 

Μέσα σε λίγες γραμμές επιχειρήθηκε να σβήσει η ιστορία του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι σε αυτή τη διαδικασία «της φωτιάς» υπερίσχυσε το τραπεζικό δίκαιο που στρέφεται ευθέως και εναντίον των συμφερόντων τους, αφού ένας κλειστός οργανισμός δεν έχει έσοδα και φυσικά πολύ μκρότερη αξία.

Στα όρια της αντοχής

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και ασφαλώς των «ΝΕΩΝ» στη χθεσινή τους γενική συνέλευση, αποτιμώντας τα νέα δεδομένα μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενημέρωση των αναγνωστών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και θα το κάνουν αυτό για όσο διάστημα υπάρχει ακόμα διαθέσιμο χαρτί για την εκτύπωση της εφημερίδας. Ωστόσο, το χαρτί τελειώνει καθώς οι τράπεζες αρνούνται να εκχωρήσουν μέρος των καθημερινών εισπράξεων από τις πωλήσεις του ΔΟΛ για τη στοιχειώδη λειτουργία του Οργανισμού.

Παράλληλα, όμως, εξαντλούνται και οι αντοχές των απλήρωτων επί επτά μήνες εργαζομένων, οι οποίοι με αξιοπρέπεια εξακολουθούν να κρατούν στη ζωή τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα», τον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», το in.gr, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες. Με την απλήρωτη εργασία τους διατηρούν έτσι και την αξία των πλέον πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων που επιδιώκουν να πουλήσουν οι τράπεζες, για να πάρουν πίσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων που χορήγησαν στον ΔΟΛ.

Υπό αυτό το πρίσμα το σημερινό φύλλο της εφημερίδας ίσως να είναι και το τελευταίο αν δεν υπάρξει εγκαίρως κάποια διέξοδος. π.χ. με τη μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας ή τροπολογίας, που να επιτρέπει πρόγραμμα ενδιάμεσης χρηματοδότησης, γιατί αλλιώς η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Η δικαστική απόφαση

Η καθοριστική – όπως όλα δείχνουν – απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε ύστερα από την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν οι τράπεζες για τη μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, καθώς η επιχείρηση πλέον έχει περιέλθει σε αυτές.

Οπως είναι ήδη γνωστό, οι τράπεζες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και με αίτησή τους, που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας) στις 3 Μαρτίου 2017, ζητούν την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του Ν. 4037/2014.

Για τη διασφάλιση των απαιτήσεών τους και την προστασία των δικών τους συμφερόντων υπέβαλαν, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, και αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα της συζήτησης της αίτησης, να απαγορευτεί οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσίας του ΔΟΛ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης άσκησαν κύριες (αυτοτελείς) παρεμβάσεις εργαζόμενοι και σωματεία στον Οργανισμό διά των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, ζητώντας να εξαιρεθεί από τη δέσμευση αυτή ένας συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός όπου κατατίθενται χρήματα από τα έσοδα της κυκλοφορίας των εντύπων, προκειμένου να διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους της μισθοδοσίας των εργαζομένων, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό να παραμείνουν «ζωντανά» και σε λειτουργία όλα τα μέσα ενημέρωσης του ΔΟΛ, δίνοντας ταυτόχρονα αξία και στην περιουσία της τράπεζας.

Ο δικαστικός λειτουργός, αφού άκουσε τους δικηγόρους όλων των πλευρών και αφού μελέτησε όλα τα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη του, αποφάσισε τα εξής:

Διατάσσει την αναστολή των ατομικών διώξεων κατά της ανώνυμης εταιρείας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ΑΕ και

διατάσσει την απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της Ανώνυμης Εταιρείας Δημοσογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και των συνοφειλετών αυτής.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, σημείωναν με νόημα πως η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του επίμαχου λογαρισμού με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην αξία του περιουσιακού στοιχείου των τραπεζών. Προσθέτοντας το αυτονόητο πως μια ανοιχτή επιχείρηση, ακόμα και την ώρα της εκκαθάρισής της, έχει μεγαλύτερη αξία από τους τίτλους της».

Πηγές: ΑΠΕ - “Τα Νέα”, Το Ποντίκι via Euronews

Διαβάστε ακόμα: 21 συντάκτες του «Βήματος»: Δύο απλά «πράγματα δικά μας»

tags: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)