to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 18.01.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ο ΠΟΥ διαφωνεί, ο Μητσοτάκης επιμένει

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τη διαφωνία του την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός και άλλοι αρχηγοί κρατών πιέζουν στο όνομα του τουρισμού


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλοι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα δίνει ελεύθερη πρόσβαση στους ταξιδιώτες.

Έτσι λίγες ημέρες μετά τη σύσταση του ΠΟΥ προς όλες τις χώρες του κόσμου να μην καθιερώσουν «διαβατήριο εμβολιασμού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο πρωτοπορεί πιέζει με τη βοήθεια και άλλων χωρών ώστε να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών ΕΕ για τον κορωνοϊό που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.

Ήδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν όσοι συμμετέχουν στο λεγόμενο Covid Management Group, δηλαδή, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Αυστραλία, Ισραήλ και Ελλάδα.

Γιατί διαφωνεί ο ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή επεσήμανε ότι διαφωνεί με την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέπει τις μετακινήσεις και αυτό γιατί «υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί και θεμελιώδεις άγνωστοι παράγοντες όσον αφορά «στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς  τη μείωση της μετάδοσης».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι  «τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένες ποσότητες»  αναφέροντας στις συστάσεις του προς όλα τα κράτη ότι η απόδειξη του εμβολιασμού δεν πρέπει να εξαιρεί κάποιον από τα περιοριστικά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Περιθωριοποίηση και πολίτες δυο ταχυτήτων
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, το θέμα της δεοντολογίας όσον αφορά την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την Ana Beduschi, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής και εκ των συντακτών της έκθεσης, το θέμα του περιορισμένου αριθμού εμβολίων σε σχέση με την υιοθέτηση «διαβατηρίου εμβολιασμού», θα έχει σαν αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση  στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, να μην είναι σε θέση να αποδείξουν την κατάσταση της υγείας τους, και έτσι οι ελευθερίες τους θα είναι de facto περιορισμένες».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η απαίτηση για εμφάνιση του ιατρικού ιστορικού για την πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους «θα χρησιμεύσει για την περιθωριοποίηση των ανθρώπων και τον περιορισμό της ελευθερίας τους».

Τα διαβατήρια εμβολιασμού, πρόσθεσε, μπορούν να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19,  ωστόσο, θέτουν ουσιαστικά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)