to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πίσω στη δουλειά της μετά από παρέμβαση του σωματείου

«Ενοικιαζόμενη» εργαζόμενη, η οποία έχει συμπληρώσει στην Εθνική Τράπεζα 18 χρόνια προϋπηρεσίας, έχοντας αλλάξει 5 άμεσους εργοδότες - εργολαβικές εταιρείες, απολύθηκε τον Μάιο αλλά, μετά την παρέμβαση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, κέρδισε την επιστροφή της στην εργασία της


Θα είναι η έκτη κατά σειρά «εργολαβική» εταιρεία, μέσω της οποίας η εργαζόμενη θα συνεχίσει να δουλεύει για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό αναδεικνύει το προβληματικό καθεστώς των εργολαβιών, μίας διαχρονικής μεθόδου καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας, η οποία κυριαρχεί (και) στον τραπεζικό κλάδο. 

Όπως έχουμε αναλυτικά εξηγήσει, οι Τράπεζες (αλλά και πολλές ακόμα εταιρείες), με το πρόσχημα του «έργου», δανείζονται προσωπικό από τρίτες εταιρείες ικανοποιώντας τον διακαή τους πόθο να απασχολούν εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε σωματείο, δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, μετατρέπονται εύκολα σε μερικής απασχόλησης, απολύονται πανεύκολα και ξαναπροσλαμβάνονται με χειρότερους όρους αν χρειαστεί.

Στην προκειμένη περίπτωση,  την Τρίτη 15/5/2018 και ενώ είχε ήδη προσέλθει στη εργασία της, στην Υποδιεύθυνση Διοικητικού της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, η εργαζόμενη για την οποία μιλάμε δέχτηκε τηλεφώνημα από υπάλληλο της εργολαβικής εταιρείας (Mellon) στην Αθήνα η οποία της είπε: «Μάζεψε τα και φύγε, απαγορεύεται να είσαι στο χώρο, έχει καταγγελθεί η σύμβασή σου από χθες». Η καταγγελία της σύμβασης, άδικη και καταχρηστική σύμφωνα με το σωματείο, είχε σταλεί ήδη με δικαστικό επιμελητή στο σπίτι της...

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), η εργαζόμενη «είχε προσληφθεί στην Εθνική Τράπεζα στις 4-7-2000 μέσω της εταιρείας DataPlan στο Τμήμα Διοικητικού της Διεύθυνσης 002, παράρτημα Β. Ελλάδος και έχει συμπληρώσει στην Εθνική Τράπεζα δεκαοχτώ χρόνια προϋπηρεσίας, έχοντας αλλάξει πέντε (!) άμεσους εργοδότες-εργολαβικές εταιρείες, (DataPlan, Εθνοdata, Delta Singular, FirstData, Mellon), χωρίς ωστόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχει αλλάξει το αντικείμενο δουλειάς της ούτε η θέση εργασίας της».

Αυτό που άλλαξε, μερικούς μήνες πριν, είναι το οργανόγραμμα της Τράπεζας:  «Η πολυδιαφημιζόμενη αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων είχε σαν αποτέλεσμα οι Υποδιευθύνσεις Διοικητικού των Διευθύνσεων 001 & 002 να αποκοπούν από τις Διευθύνσεις που υπάγονταν και να μεταφερθούν σε ένα νέο Τομέα (Τομέας Διοικητικής Υποστήριξης ), ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει παραρτήματα στην επαρχία. Με τον τρόπο αυτό καταργήθηκαν θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και η συνάδελφος περίσσευε.», τονίζει ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.

Η υπόθεσή της, ωστόσο, είχε θετική έκβαση: η άμεση παρέμβαση του σωματείου «έπεισε» την Τράπεζα ότι  η πρακτική της αδιαφορίας απέναντι σε κοινωνικά προβλήματα δεν συνάδει με την αρχή της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Τελικά, η εργαζόμενη προσελήφθη ξανά μέσω άλλης, έκτης κατά σειρά εργολαβικής εταιρείας.

Το γεγονός αυτό, πέραν της σημασίας για την ίδια την εργαζόμενη, αποτελεί υπενθύμιση για κάθε εργαζόμενο/η: Ποτέ δεν πρέπει να δέχεται αδιαμαρτύρητα την οποιαδήποτε αλλαγή στην εργασιακή του σχέση, ειδικά όσο υπάρχουν σωματεία που μπορούν να παρέμβουν απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)