to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πίσω από την κουρτίνα υπάρχουν πολλές «Μανωλάδες»

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το τι συμβαίνει στον Ασπρόπυργο αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου της εκμετάλλευσης και του φόβου που εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών βιώνουν στην περιοχή


Στα ψιλά της επικαιρότητας πέρασε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας και του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ με εκπροσώπους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών. Η είδηση πέρασε σε γενικές γραμμές στα ψιλά, όπως στα ψιλά περνούν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς οι μετανάστες εργαζόμενοι, με τις παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας να αποτελούν καθεστώς για τη συντριπτική πλειονότητα των αλλοδαπών εργατών.

Ως ενθαρρυντικό καταγράφεται πλέον το γεγονός πως όλο και περισσότεροι μετανάστες στρέφονται προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καταγγέλλοντας περιστατικά παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Οι μικρές και οι μεγάλες «Μανωλάδες» δεν έπαψαν να υφίστανται και οι καταγγελίες κάποιες φορές, όταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προϊδεάζουν για σκοτεινά και επικίνδυνα κυκλώματα εκμετάλλευσης ανυπεράσπιστων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται υπό καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το τι συμβαίνει στον Ασπρόπυργο αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου της εκμετάλλευσης και του φόβου που εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών βιώνουν στην περιοχή. Το τελευταίο διάστημα πάντως αυτό το τείχος του φόβου και της σιωπής εμφανίζει ρωγμές καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των μεταναστών που απευθύνονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου ζητώντας βοήθεια και προστασία.

Αντίστοιχες οι καταγγελίες που έρχονται το τελευταίο διάστημα και από τη Βιομηχανική Περιοχή Αυλώνα με περιπτώσεις καταστρατήγησης εργατικών δικαιωμάτων με θύματα μετανάστες.

Από δω και στο εξής και με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας η ευθύνη περνά στα χέρια της Πολιτείας και των μηχανισμών της ώστε η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών να αποκτήσει σάρκα και οστά. Ευθύνη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι να προχωρήσει άμεσα σε συστηματικούς ελέγχους στους χώρους και τις περιοχές όπου έσπασε η ομερτά. Ευθύνη του υπουργείου είναι να απλώσει δίχτυ προστασίας στο πλέον ευάλωτο κομμάτι του εργασιακού σώματος της χώρας, που και προ οικονομικής κρίσης ζούσε και εργαζόταν σε καθεστώς μεσαίωνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη διεξαγωγή τριμερών διαδικασιών ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)