to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 24.06.2021

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Πήραν την ανηφόρα οι τιμές του ρεύματος, ανησυχία ότι θα περάσουν οι αυξήσεις στους καταναλωτές

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, ενώ αυξάνεται και η ζήτηση λόγω και των καιρικών συνθηκών, δημιουργώντας περαιτέρω επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς πλέον με την επιβολή ρητρών τα όποια επιπλέον κόστη της αγοράς μετακυλίονται στη λιανική.


Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, που συνδέεται με τη λειτουργία των νέων αγορών και των συμμετεχόντων σε αυτές, ενώ αυξάνεται και η ζήτηση λόγω και των καιρικών συνθηκών, δημιουργώντας περαιτέρω επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς πλέον με την επιβολή ρητρών τα όποια επιπλέον κόστη της αγοράς μετακυλίονται στη λιανική.

Όπως γράφει η Αντιγόνη Ζούντα στην Αυγή:

Χθες, εν μέσω καύσωνα και συνακόλουθα αυξημένης ζήτησης (προβλεπόταν στην αιχμή να ξεπεράσει και τις 8.100 μεγαβατώρες), η ανώτατη τιμή υπολογιζόταν σε 127,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέση τιμή σχεδόν στα 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Μάιο η μέση τιμή βρισκόταν λίγο πάνω από τα 76 ευρώ/MWh.

Μάλιστα φαίνεται ότι για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος λόγω της αυξημένης θερινής ζήτησης επιστρατεύτηκε και η λιγνιτική παραγωγή των μονάδων της ΔΕΗ, η οποία, σημειωτέον, έχει ενεργοποιήσει ρήτρα CO2 για το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου, που μετά (από τις 5 Αυγούστου) θα αντικατασταθεί από ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, όπως εφαρμόζεται ήδη εδώ και μήνες από τους ιδιώτες προμηθευτές. Θυμίζουμε ότι ανοδικά κινούνται οι τιμές των δικαιωμάτων CO2, όπως και του φυσικού αερίου...

Προφανώς πρόκειται για νέες, έμμεσες αυξήσεις στα τιμολόγια, μετά τις... άμεσες που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Σεπτέμβριο 2019, που ωστόσο δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων με ασφάλεια και ακρίβεια αφού συνδέονται με τις διακυμάνσεις των αγορών ενέργειας.

Ανατιμήσεις και επίλυση... ασκήσεων

Για σύγχυση στους καταναλωτές από τον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρισμού, καθώς καλούνται “να λύσουν την άσκηση” των ρητρών και των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς τους κάνουν λόγο 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου.

Όπως τονίζουν, οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους, ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ανέχεται “παιχνίδια” εκατομμυρίων στην αγορά, που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.

Επειδή οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και δεν οφείλουν να λύνουν “ασκήσεις” κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές των προμηθευτών, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν ΥΠΕΝ και ΡΑΕ ώστε να γίνει ξεκάθαρος και σαφής ο τρόπος τιμολόγησης, πότε θα ενεργοποιηθεί το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης παραπόνων - καταγγελιών καταναλωτών από τη ΡΑΕ και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ώστε να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση τιμών. Μιλούν δε για ανάγκη μείωσης των τιμολογίων ζητώντας μέτρα από το αρμόδιο ΥΠΕΝ, αλλά και για τους πολίτες, που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%, με στοιχεία έρευνας ΕΚΠΟΙΖΩ) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό τους.

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος»

Με αφορμή την αλματώδη αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρισμού και τις διαρκείς αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που βλέπουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η πραγματικότητα της διαρκούς μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την διαρκή αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και της παραγωγής, διαμορφώνουν μια μη βιώσιμη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαρύτατες ευθύνες τόσο για την άμεση αύξηση των τιμών του ρεύματος που επέβαλε το Σεπτέμβριο του 2019, όσο και για την μετακύλιση της ανόδου των χονδρικών τιμών ηλεκτρισμού στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση προκειμένου οι καταναλωτές να επωφεληθούν της πτώσης των τιμών χονδρικής τους χειμερινούς μήνες επιτρέποντας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αποκομίσουν υπερκέρδη πουλώντας ακόμα και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής, ενώ τώρα παρακολουθεί ασυγκίνητη την μετακύλιση της ακραίας ανόδου των τιμών χονδρικής στους τελικούς καταναλωτές. Η μέση τιμή χονδρικής τον Ιανουάριο ήταν 55,612 ευρώ, τον Φεβρουάριο 50,878, τον Μάρτιο 58,693, τον Απρίλιο 64,063 και τον Μάιο 63,499 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Ιούνιο ξεκίνησε περίπου στα 60 ευρώ και χθες (23/6/2021) η μέση τιμή υπολογιζόταν σχεδόν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι το 63,6% των καταναλωτών δηλώνει ότι δυσκολεύετε να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ η αποσαφήνιση του τι τελικά πληρώνει ο καταναλωτής αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Όπως τονίζουμε και σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7485/24.06.2021) 54 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατόπιν πρωτοβουλίας του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία μάλιστα ανέχεται «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά, που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές. Η αδυναμία μάλιστα της ΡΑΕ να καθορίσει με ενιαίο και κατανοητό τρόπο την αποτύπωση της τιμολόγησης των ρητρών αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς να δυναμιτίζονται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Απαιτούμε να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις ώστε να εποπτεύεται αποτελεσματικά η χονδρεμπορική αγορά και να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών, να σταματήσει η διαρκής άνοδος των τιμών της χονδρικής και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Η οικονομία, τα νοικοκυριά, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν νέες επιβαρύνσεις. Η ραγδαία άνοδος των καυσίμων και των λογαριασμών ρεύματος που προκάλεσε η κυβέρνηση αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος διαβίωσης και τις τελικές τιμές των προϊόντων σε μια συγκυρία μάλιστα που η οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση και τα εισοδήματα των πολιτών διαρκώς μειώνονται».

Σ. Φάμελλος: Άλλο ένα ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ εις βάρος των καταναλωτών

Το σημερινό ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh στη μέση τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο ενέργειας στον πρώτο καύσωνα για το καλοκαίρι του 2021 αποτελεί άλλο ένα «επίτευγμα» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επιβαρύνει για άλλη μία φορά τους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να μετρούν επιβαρύνσεις από όταν ανέλαβε η ΝΔ.

Η διαρκής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποκορύφωμα το σημερινό ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh, που πολύ φοβόμαστε πως δε θα είναι το τελευταίο, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, ρήτρα που θα εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο και η ΔΕΗ, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές ενώ ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνέχεια των κατά 20% περίπου αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν η κατάρρευση των τιμών καυσίμων δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές, ενώ οι προμηθευτές πουλούσαν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική.

Ακολούθησε η εφαρμογή του target model, τον Νοέμβριο του 2020, που αντί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, έχει οδηγήσει τελικά σε συνεχείς επιβαρύνσεις, σε χειραγώγηση τιμών και βέβαια σε κέρδη για λίγους καθετοποιημένους «παίκτες» της αγοράς. Ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Δεκέμβριο του 2020, όταν η χονδρική τιμή ξεπέρασε για λίγο τα 90 ευρώ/MWh έστελνε «αυστηρό» μήνυμα στους προμηθευτές που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης να σταματήσουν τα «αντιδεοντολογικά παιχνίδια», που αποφέρουν κέρδη με μία μικρή ομάδα αλλά επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές.

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε κανένα μέτρο και έχει ξεκάθαρη ευθύνη για την εκμετάλλευση των ρυθμιστικών κενών, την αδιαφάνεια και το σημερινό «ρεκόρ» στην αγορά ενέργειας, φαινόμενα που με επιλογή της είναι σε εξέλιξη.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση, και με μόνιμο μηχανισμό εποπτείας, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της αρμόδιας αρχής (ΡΑΕ). Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις την ίδια μάλιστα μέρα που ο προκλητικά αμειβόμενος με 350.000 χιλιάδες ευρώ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, πανηγυρίζει και προβλέπει στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ 1 δισ. ευρώ επαναλαμβανόμενο EBITDA για τα επόμενα χρόνια έως και το 2023. Δεν μπορεί η αγορά ηλεκτρισμού να λειτουργεί ολιγοπωλιακά και με αδιαφάνεια με αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους καταναλωτές και την πραγματική οικονομία της χώρας μας.

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος»

Με αφορμή την αλματώδη αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρισμού και τις διαρκείς αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που βλέπουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η πραγματικότητα της διαρκούς μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την διαρκή αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και της παραγωγής, διαμορφώνουν μια μη βιώσιμη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαρύτατες ευθύνες τόσο για την άμεση αύξηση των τιμών του ρεύματος που επέβαλε το Σεπτέμβριο του 2019, όσο και για την μετακύλιση της ανόδου των χονδρικών τιμών ηλεκτρισμού στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση προκειμένου οι καταναλωτές να επωφεληθούν της πτώσης των τιμών χονδρικής τους χειμερινούς μήνες επιτρέποντας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αποκομίσουν υπερκέρδη πουλώντας ακόμα και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής, ενώ τώρα παρακολουθεί ασυγκίνητη την μετακύλιση της ακραίας ανόδου των τιμών χονδρικής στους τελικούς καταναλωτές. Η μέση τιμή χονδρικής τον Ιανουάριο ήταν 55,612 ευρώ, τον Φεβρουάριο 50,878, τον Μάρτιο 58,693, τον Απρίλιο 64,063 και τον Μάιο 63,499 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Ιούνιο ξεκίνησε περίπου στα 60 ευρώ και χθες (23/6/2021) η μέση τιμή υπολογιζόταν σχεδόν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι το 63,6% των καταναλωτών δηλώνει ότι δυσκολεύετε να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ η αποσαφήνιση του τι τελικά πληρώνει ο καταναλωτής αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Όπως τονίζουμε και σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7485/24.06.2021) 54 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατόπιν πρωτοβουλίας του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία μάλιστα ανέχεται «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά, που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές. Η αδυναμία μάλιστα της ΡΑΕ να καθορίσει με ενιαίο και κατανοητό τρόπο την αποτύπωση της τιμολόγησης των ρητρών αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς να δυναμιτίζονται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Απαιτούμε να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις ώστε να εποπτεύεται αποτελεσματικά η χονδρεμπορική αγορά και να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών, να σταματήσει η διαρκής άνοδος των τιμών της χονδρικής και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Η οικονομία, τα νοικοκυριά, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν νέες επιβαρύνσεις. Η ραγδαία άνοδος των καυσίμων και των λογαριασμών ρεύματος που προκάλεσε η κυβέρνηση αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος διαβίωσης και τις τελικές τιμές των προϊόντων σε μια συγκυρία μάλιστα που η οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση και τα εισοδήματα των πολιτών διαρκώς μειώνονται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)