to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 29.04.2012

Διεθνή

Πιο πλούσιοι φέτος οι πλουσιότεροι Βρετανοί

Την κρίση... ευκαιρία έκαναν οι πλουσιότεροι Βρετανοί που είδαν τα έσοδά τους να εκτινάσσονται, σύμφωνα με τον κατάλογο των Sunday Times.


Η λίστα των πλουσιότερων Βρετανών δημοσιεύτηκε σε μια περίοδο που το έλλειμα έχει φτάσει σε ύψος-ρεκόρ, με την κυβέρνηση να έχει πάρει μέτρα πενταετούς λιτότητας αφού η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση του 2008. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον βλέπει μια σημαντική πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του μετά την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και περιλαμβάνει μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους πλουσιότερους... Την ίδια στιγμή αντιμέτωποι με μεγάλα οικονομικά προβλήματα βρίσκονται οι Βρετανοί.

   Τα συνολικά πλούτη των 1.000 ευπορότερων ανθρώπων οι οποίοι ζουν στη Βρετανία διογκώθηκαν κατά σχεδόν 5%, πάνω από 414 δισ. λίρες. Είναι το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνα  τα τελευταία 24χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύουν οι Τimes. Τα 77 μέλη του καταλόγου του 2012 είναι δισεκατομμυριούχοι, δύο περισσότεροι σε σχέση με αυτούς του 2008.

  Στις τρεις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται μεγιστάνες από το εξωτερικό οι οποίοι ζουν στη Βρετανία και που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες που βασίζονται σε φυσικές πηγές, ορυκτά,  μέταλλα και πετρέλαιο.

   Πλουσιότερος Βρετανός ο Λάξλι Μίταλ, αν και έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της περιουσίας του την περασμένη χρονιά. Ο μεγιστάνας της ArcetolMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, είδε την περιουσία του να "πέφτει" στα 12,7 δισ. λίρες αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να διατηρήσει την πρώτη θέση στην κορυφή του καταλόγου.

    Σταθερά στη δεύτερη θέση ο Άλισερ Ουσμάνοφ στον οποίο ανήκει περίπου το 30% της ομάδας της Άρσεναλ με περιουσία 12,3 δισ. λίρες.

   Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της αντίπαλης ομάδας, της Τσέλσι, παρέμεινε στην τρίτη θέση. Η προσωπική του περιουσία αποτιμάται στα 9,5 δισ. λίρες από τα 10,3 δισ. που βρισκόταν πέρυσι.

   Ο πλουσιότερος γεννημένος στη Βρετανία δισεκατομμυριούχος ειναι ο Δούκας του Ουέλιγκτον που υποχώρησε στην έβδομη θέση, παρόλο που η περιουσία του αυξήθηκε κατά 5% και αγγίζει τα 7,35 δισ. λίρες.

  Πλουσιότερη Βρετανίδα η πρώην "Μις Ηνωμένο Βασίλειο", Κέρστι Μπερταρέλι, η οποία μοιράζεται μια περιουσία της τάξης των 7,4 δισ. λιρών με τον σύζυγό της.

  Η κατάρτιση του καταλόγου, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, βασίζεται σε πλούτη που μπορούν να καταγραφούν (δηλαδή έργα τέχνης, άλογα κούρσας, μετοχές σε εισηγημένες εταιρίες) χωρίς να συμπεριλαμβάνει τραπεζικές καταθέσεις.

  Η ενίσχυση του βρετανικού κεφαλαίου εν μέσω κρίσης και λιτότητας  μας θυμίζει τη διάσημη φράση του κ. Πάγκαλου πριν δύο χρόνια: "Το Μνημόνιο είναι ευκαιρία για τον τόπο"...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)