to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το πιο μαύρο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή

Ο συνδυασμός Μητσοτάκη, Άδωνι και Χρυσοχοΐδη αποτελεί την επιτομή της αλαζονείας και της αντιδημοκρατικότητας, ενώ δημιουργεί έναν «μεταλλαγμένο τραμπισμό»


«Το πιο μαύρο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή» λένε στην πατρίδα μου. Δίκιο έχουν.

Φαίνεται ότι αυτή την περίοδο στην χώρα μας βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή την κατάσταση: Πριν την αυγή, μέσα στο σκοτάδι. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη φύση η αυγή θα έρθει χωρίς καμία δική μας συμμετοχή, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι... Αντιθέτως, στη ζωή μας τίποτε δεν γίνεται αυτομάτως, «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», όπως λέει και ο ποιητής.

Σήμερα η χώρα μας βιώνει τη δυσκολότερη ίσως περίοδο των τελευταίων χρόνων. Με μια πανδημία η οποία, λόγω και της ανικανότητας του «επιτελικού κράτους», συνεχίζει ανεξέλεγκτα. Με μια οικονομία η οποία σημειώνει τις αρνητικότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Με μια κοινωνία η οποία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα δελτία των 8, βιώνοντας μια βίαιη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και μια αυταρχική στέρηση δημοκρατικών ελευθεριών. Και με μια κυβέρνηση η οποία, εν μέσω όλων αυτών, το μόνο που σκέφτεται είναι «μπίζνες για ημετέρους», ψήφιση αντιδημοκρατικών νόμων, διορισμούς «δικών μας παιδιών» και εκλογικό αιφνιδιασμό.

Μόνο που η κυβέρνηση φαίνεται να ζει σε μια «γυάλα», μακριά από την κοινωνία, μακριά από τα προβλήματα, κοντά μόνο με τους οικογενειακούς, οικονομικούς και κομματικούς της φίλους. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το «μούδιασμα» της κοινωνίας μπορεί να μετατραπεί σε «έκρηξη». Νομίζει, για παράδειγμα, ότι οι αντιδράσεις των επαγγελματιών της εστίασης ή της πανεπιστημιακής κοινότητας οφείλονται σε «πολιτική υποκίνηση», στο ότι είναι κακομαθημένοι ή ότι απλώς φοβούνται... Δεν περνά από το μυαλό τους ότι κάτι άλλο «τρέχει». Ο συνδυασμός Μητσοτάκη, Άδωνι και Χρυσοχοΐδη αποτελεί την επιτομή της αλαζονείας και της αντιδημοκρατικότητας, ενώ δημιουργεί έναν «μεταλλαγμένο τραμπισμό». Αυτός ο «ιός της Δεξιάς» προκαλεί κοινωνικές αντισυσπειρώσεις, οι οποίες ήδη είναι εμφανείς στον κάθε προσεκτικό παρατηρητή.

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Θέλει εκλογές η Ν.Δ.; Μπορεί να τις κάνει. Έτσι θα επιταχύνει και τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού δημοκρατικού ρεύματος. Θα πυροδοτήσει εξελίξεις για μια πολιτική-κοινωνική πλειοψηφία σε προοδευτική κατεύθυνση. Εμείς σύντομα θα είμαστε απολύτως έτοιμοι και την περιμένουμε να κάνει το βήμα...

Όμως η πολιτική «αυγή» δεν έρχεται μόνη της για να διώξει το σκοτάδι. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις νέες μας προγραμματικές θέσεις, ένα ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που θα αποτυπώνει καθαρά την αντιπαράθεση των δύο κόσμων. Από τη μια πλευρά οι προοδευτικές δυνάμεις και από την άλλη ο συντηρητικός κατήφορος με ακροδεξιές προσμίξεις της Ν.Δ. Βασικά σημεία που θα διατρέχουν, σαν «κόκκινη κλωστή», ολόκληρο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η αντίληψή μας για το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση της δημόσιας παρέμβασης στους κρίσιμους τομείς που αναδείχτηκαν και μέσα στην πανδημία (Υγεία, Παιδεία, συγκοινωνία, κοινωνική προστασία), αλλά και θέματα δημοκρατίας. Επίσης, η πρότασή μας για τη δίκαιη ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και θα στηρίζει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η άμεση και αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία. Συζητάμε με όλους, δεν υπάρχει κανένα «άβατο», δεν θέτουμε κανέναν αποκλεισμό για όσους θέλουν να συμβάλουν στην προοδευτική μετεξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Ταυτόχρονα, καλούμε τους πολίτες, όσους συμφωνούν με τις βασικές παραδοχές του νέου μας προγράμματος, να πυκνώσουν τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Η διεύρυνση του κόμματος αποτελεί στρατηγική επιλογή. Για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό σε μια ευρύχωρη πολιτική οντότητα, η οποία θα είναι ελκυστική και αποτελεσματική. Παράλληλα, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας σε κάθε χώρο. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα επιστημονικά σωματεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, παντού πρέπει να δημιουργηθούν κύτταρα προοδευτικής συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελούμενα από αυτούς που θέτουν τον εαυτό τους στην κοινή προσπάθεια για την προοδευτική μετεξέλιξη της κοινωνίας.

Εμείς θα δηλώσουμε και πάλι παρόντες και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση. Η κυβέρνηση απλώς ψάχνει οδό διαφυγής από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε...

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)