to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 13.11.2018

Πολιτική

Ορυμαγδός fake news και καταστροφολογίας

Κατασκευασμένες ειδήσεις διάρκειας ολίγων ωρών


Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τα ψεύδη και τις κατασκευασμένες ειδήσεις:

  • Ανακάλυψαν "οργή του Πατριάρχη" για τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας και, πριν το μελάνι στεγνώσει, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου τούς διέψευσε: "Πληροφορίες και δήθεν διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα..."
  • "Αποκάλυψαν" περικοπές συντάξεων πανηγυρίζοντας ότι "το Βερολίνο μίλησε" και, πριν προλάβουν να... χαρούν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε "αποκύημα φαντασίας" το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα...
  • Έσπευσαν να διεκδικήσουν "ηθικό πλεονέκτημα" παραιτούμενοι από... ανύπαρκτα αναδρομικά οι βουλευτές των κομμάτων που χρωστάνε 500 εκατ. "θαλασσοδάνεια"

Τρία αναίσχυντα ψέματα σε μια μέρα. Μία λέξη μόνο: Κατάντια, όπως αναφέρει το σημερινό κύριο άρθρο της «Αυγής».

Τα «Fake Νέα» πρωτοστάτησαν

Όχι ένα αλλά δύο πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της  εφημερίδας «τα Νέα», το ρεπορτάζ για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Παιδείας, αλλά και αυτό με την περικοπή των συντάξεων, διαψεύστηκαν πανηγυρικά από τους ίδους τους εμπλεκόμενους, το Πατριαρχείο, τον Κ. Γαβρόγλου και τον Ό. Σολτς.

«Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη.

Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να διαψευσθεί κατηγορηματικά τόσο από το Πατριαρχείο για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Υπουργό Παιδείας, όσο και από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, που χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδό τους για τις συντάξεις «αποκύημα φαντασίας».

Προτείνουμε να αλλάξουν τον τίτλο τους από τα Νέα σε Fake Νέα» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η διάψευση από το Φανάρι...

«Πληροφορίες και δήθεν αποσπάσματα της διαλογικής συζητήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκος Παπαχρήστου. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται να είπε στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Φανάρι, ότι «δεν γίνεται να με σέβεται ο Ερντογάν και να με απαξιώνει ο Τσίπρας».

...και τον Κ. Γαβρόγλου

«Μετά την κατηγορηματική διάψευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το δημοσίευμα σχετικά με φράσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η δική μου διάψευση θα ήταν εκ του περισσού. Οφείλω, όμως, να κάνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μην εντάσσουν στις μικροκομματικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις, τις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου οι όποιες ήταν και παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.


Με επαίνους για την κυβέρνηση διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Με κατηγορηματικό τρόπο ο γερμανός υπουργός Οκονομικών Όλαφ Σολτς διέψευσε σημερινό (Δευτέρα) ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας το οποίο υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εισηγείται να μην περικοπούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ  και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle σε συνάντηση με τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «το ρεπορτάζ είναι μόνο εικασίες» και ούτε αποτέλεσε θέμα στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Βερολίνο. Όπως τόνισε, η συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα ήταν «πολύ καλή και εμπιστευτική». Δεδομένου ότι έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα του περιεχομένου της συζήτησης τους δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Πέραν αυτού είναι όμως της άποψης ότι «η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί πολύ λογικά και πολύ έξυπνα.»

Σε μια δεύτερη ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για το πως θα διαθέτει το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση του συμφωνημένου πλεονάσματος ύψους 3,5%, ο κ. Σολτς απάντησε ως εξής: «Τα περιθώρια δράσης είναι κάπως μεγαλύτερα. Όμως δεν είναι και απεριόριστα, προπαντός λόγω του μεγέθους των προβλημάτων» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Απαντώντας προηγουμένως σε άλλη ερώτηση ο Όλαφ Σολτς τόνισε πως είναι «πολύ ευχαριστημένος» που ολοκληρώθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα μελλοντικά θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης της στις κεφαλαιαγορές. «Είναι ξεκάθαρο», είπε ακόμη, «πως είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα», ειδικά ότι αφορά το πλεόνασμα επί του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι βουλευτές των «θαλασσοδανείων» παραιτήθηκαν από... ανύπαρκτα αναδρομικά

Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευσαν να παραιτηθούν από αναδρομικά τα οποία... δεν υπήρχαν! Οι βουλευτές των κομμάτων που χρωστάνε από 250 εκατ. ευρώ θαλασσοδάνεια το καθένα έσπευσαν να διεκδικήσουν "ηθικό πλεονέκτημα" παραιτούμενοι από... ανύπαρκτα αναδρομικά.

Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι παραιτούνται οι βουλευτές τους από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «θα μπορούσαν τα δύο κόμματα πριν σπεύσουν να παραιτηθούν, να απευθυνθούν στη Βουλή και να ρωτήσουν, αν δεν γνώριζαν».

«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων.

«Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες και ανοησίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων στην οποία θα θέσει το θέμα αυτό.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «ήδη από το 2009 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου».

«Η Βουλή δεν λειτουργεί στα μικρόφωνα ή τα tweet. Είναι πάντως συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση, για να βγει αυτό το θέμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ανοησίες, ανοησίες. Για να βγει ότι αυτοί του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ας κάνουμε κάτι πιο σοβαρό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)