to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 09.10.2017

Κοινωνία

Το πιο ελπιδοφόρο κουδούνι της χρονιάς, στη Βρίσα της Λέσβου (φωτογραφίες)

Το κατακαίνουργο σχολείο της Βρίσας στην αυλή του κατεστραμμένου από το σεισμό υπερεκατοντάχρονου ιστορικού σχολείου του χωριού είναι από σήμερα το πρωί γεγονός


Το πιο ελπιδοφόρο κουδούνι της χρονιάς, «το πιο χαρμόσυνο της ως τα τώρα ζωής του» το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ήχησε σήμερα στα σοκάκια της ερειπωμένης από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου Βρίσας.

Ήταν το κουδούνι του νέου δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Βρίσας που ήχησε από τις διευθύντριες του πρώτου Μυρσίνη Νικέλλη και του δευτέρου Κατερίνα Παπαφιλίππου. Κι ήταν το κουδούνι το σύνθημα να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς τα 53 παιδιά μαθητές του σχολείου και σε χειροκροτήματα αλλά και δάκρυα χαράς οι γονείς των παιδιών, οι κάτοικοι της Βρίσας που έσπευσαν απ’ όπου σήμερα μένουν στο χωριό τους. Αλλά και όλοι οι παριστάμενοι, όλοι όσοι δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο.

Το κατακαίνουργο σχολείο της Βρίσας στην αυλή του κατεστραμμένου από το σεισμό υπερεκατοντάχρονου ιστορικού σχολείου του χωριού είναι από σήμερα το πρωί γεγονός. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τα στελέχη του Υπουργείου παιδείας που μελέτησε και επέβλεψε την κατασκευή του νέου σχολείου είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Ελλάδας. Αφού ο εξοπλισμός του οποίου η παραλαβή θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τα τέλη του μήνα περιλαμβάνει εκτός από σύγχρονα έπιπλα, διαδραστικούς πίνακες και υπολογιστές σε για όλες τις τάξεις του τριθέσιου δημοτικού σχολείου και του διθέσιου νηπιαγωγείου. Ενώ όταν θα κατασκευασθεί το νέο σχολείο στη θέση του παλιού το οποίο και θα κατεδαφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, οι νέες υποδομές που παραδόθηκαν σήμερα έχει προβλεφθεί να χρησιμοποιηθούν ως χώροι πολλαπλών πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων του σχολείου αλλά και όλου του χωριού.

Ας σημειωθεί ότι όπως σημείωσε η παριστάμενη στα εγκαίνια του καινούργιου σχολείου της Βρίσας Διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου παιδείας Έφη Φλώρου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το έργο κόστισε συνολικά περί τα 500.000 ευρώ αφού η δημιουργία του προέβλεπε και βαριά έργα πολιτικού μηχανικού στο επικλινές έδαφος της αυλής που χρησιμοποιήθηκε. «Το σύνολο της μελέτης και της επίβλεψης του έργου έγινε αποκλειστικά από υπαλλήλους του Υπουργείου παιδείας» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο παριστάμενος προκειμένου να παραδώσει το νέο σχολείο στο Δήμο Λέσβου, προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου παιδείας Βασίλης Παύλου.

Φανερά συγκινημένη η Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου της Βρίσας Μυρσίνη Νικέλλη κρατώντας μια γλάστρα με λουλούδια από ένα φυτό που σώθηκε από τα ερείπια του παλιού σχολείου, μίλησε για την ελπίδα του ξαναγεννήματος του σχολείου. Όπως τόνισε «32 μαθητές δημοτικού και 13 νήπια, επιστρέφουν στο σχολείο τους δίνοντας το μήνυμα πως το χωριό τους μπορεί να ξαναχτιστεί».

Σε αυτό το μήνυμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βρίσας Στρατής Παράκοιλας που αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορούν να ξεπεραστούν με καλή διάθεση και συνεργασία. Αναφέρθηκε δε ονομαστικά σε όλους εκείνους του εργαζομένους σε υπηρεσίες αλλά και στα στελέχη της αυτοδιοίκησης που εργάστηκαν στην κατεύθυνση της ελπίδας που σηματοδότησε η σημερινή μέρα.

«Η Βρίσα θα ξαναζήσει, μετά το σχολείο θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας και τις εκκλησιές μας, το χωριό θα ξαναγίνει αυτό που ήταν κι ακόμα καλύτερο» είπε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός παραλαμβάνοντας εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης το νέο σχολείο.

Ενώ τέλος ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά ο Συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το σεισμό Βασίλης Τεντόμας που αναφέρθηκε στις σκληρές προσπάθειες όλων για να υπάρξει αποτέλεσμα. «Όλα γίνονται, όλα μπορούμε να τα φτιάξουμε ξανά, η Βρίσα θα ξαναφτιαχτεί γιατί θέλουν και μπορούν οι άνθρωποι της» είπε ο παλιός αυτοδιοικητικός, συνταξιούχος μηχανικός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί που να σημειώσουμε ότι αμισθί ανέλαβε το βάρος του συντονισμού της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου.

Ας σημειωθεί ότι σε όλα τα παιδιά του σχολείου δόθηκαν τσάντες και σχολικά εφόδια που προσέφεραν οι σύλλογος γονέων και κηδεμόνων της Βρίσας, φορείς και ιδιώτες.

Ο Μπούμπης, η μασκότ του σχολείου επανεμφανίστηκε με το πρώτο κουδούνι!

Ο Μπούμπης, ένα μικρό ημίαιμο σκυλάκι, ήταν η μασκότ του σχολείου της Βρίσας μέχρι τη μέρα του μεγάλου σεισμού της 12ης Ιουνίου.

Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής και όλοι πίστευαν ότι καταπλακώθηκε στα ερείπια του σχολείου που κατέρρευσε. Μέχρι σήμερα το πρωί, που ο εξαφανισμένος από τις 12 Ιουνίου Μπούμπης, έτρεξε στο άκουσμα του πρώτου κουδουνιού του σχολείου, μέσα από τα κτήματα, να συναντήσει τους παλιούς αλλά και τους καινούργιους του φίλους.

Άγνωστο από πού εμφανίστηκε πέρυσι στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ο μικρός ημίαμος σκυλάκος στην αυλή του σχολείου. Ήρεμος και φιλικός ιδιαίτερα προς τα παιδιά, που από την πρώτη στιγμή τον αγάπησαν, ο Μπούμπης, όπως βαφτίστηκε από τα παιδιά του σχολείου της Βρίσας, έγινε η μασκότ τους.

Αποπαρασιτώθηκε και εμβολιάστηκε και ζούσε στο σχολείο. Έως την 12η του περασμένου Ιουνίου που το σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί αφού γκρεμίστηκε. Η εξαφάνιση του Μπούμπη για όλους σήμανε ότι ήταν μέσα στο σχολείο τη στιγμή της κατάρρευσης και καταπλακώθηκε από τα ερείπια.

Όλο αυτό το διάστημα ο Μπούμπης παρέμενε εξαφανισμένος. Δεν ήταν πουθενά «δεν εμφανίστηκε ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια των εργασιών της κατασκευής του νέου σχολείου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου της Βρίσας, Μυρσίνη Νικέλλη.

Και ξαφνικά, σήμερα το πρωί, οι παιδικές φωνές που πλημμύρισαν την ερειπωμένη Βρίσα και το χτύπημα του κουδουνιού του σχολείου, έφεραν ξανά τον Μπούμπη στο φυσικό του χώρο. Στο σχολείο όπου έκπληκτοι οι πάντες είδαν τον σκυλάκο τους να επιστρέφει, τρέχοντας μέσα από τα κτήματα. Φανερά αδυνατισμένος, αλλά χαρούμενος.

Τα όσα ακολούθησαν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Παιδιά που με αλαλαγμούς χαράς υποδέχονταν τον σκύλο τους, οι δάσκαλοι και όλοι όσοι ήξεραν, που έκλαιγαν και ο ευτυχέστερος σκύλος του κόσμου, ο Μούμπης, που ξαναπήγε σήμερα μαζί με τους φίλους του στο σχολείο του χωριού τους.

Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Μυρσίνη Νικέλλη με τον "Μπούμπη" κατά τη διάρκεια του αγιασμού του νέου δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Βρίσας που καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017. Ο «Μπούμπης», ένα μικρό ημίαιμο σκυλάκι ήταν η μασκότ του σχολείου της Βρίσας μέχρι τη μέρα του μεγάλου σεισμού. Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής και όλοι πίστευαν ότι καταπλακώθηκε στα ερείπια του σχολείου που κατέρρευσε. Μέχρι σήμερα το πρωί που ο «Μπούμπης» έτρεξε στο άκουσμα του πρώτου κουδουνιού του σχολείου.

 
tags: Λέσβος

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)