to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 13.07.2017

Κοινωνία

Πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων στην μαγειρική στις φυλακές Τρικάλων

«Κοινός μας στόχος είναι ο χρόνος κράτησης να αποτελέσει δημιουργικό και παραγωγικό διάστημα, που θα προετοιμάσει την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους».


Αυτά υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι από την αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων, που λειτουργεί εντός του Καταστήματος κράτησης Τρικάλων, η διοικητής του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, αναφερόμενη στο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης κρατουμένων που υλοποιεί στο εν λόγω κατάστημα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία της έναρξης υλοποίησης του νέου πιλοτικού προγράμματος στην ειδικότητα της «Μαγειρικής», με την συμμετοχή του ΚΕΚ Λάρισας της Διεύθυνσης Κατάρτισης Ενηλίκων του Οργανισμού, η διοικητής επισκέφθηκε το κατάστημα κράτησης Τρικάλων, μαζί με τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ευτύχη Φυτράκη.

Η συνεργασία αυτή, όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και έχει ήδη οδηγήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στα καταστήματα κράτησης Χανίων και Δομοκού, ενώ ο ΟΑΕΔ και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη δράση, με την συμπερίληψη περισσότερων τεχνικών ειδικοτήτων σε θεματικά αντικείμενα που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των τροφίμων και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

«Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους κρατούμενους γίνεται με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικής υποδομής του Οργανισμού, που άλλωστε έχει μια εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική παρέμβαση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων με πλήθος προγραμμάτων για ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους» τόνισε επίσης η διοικητής του ΟΑΕΔ.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος να επεκτείνει τη δράση σε περισσότερα Καταστήματα Κράτησης και με ποικίλα αντικείμενα, ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος των επαγγελματικών αναζητήσεων και των αναγκών των φυλακισμένων και να διευκολύνει μελλοντικά την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Είναι μια μέρα χαράς, η σημερινή, τόνισε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ευτύχης Φυτράκης, προσθέτοντας πως η ευκαιρία είναι πολλαπλά σημαντική, γιατί δεν αφορά μόνο τη φυλακή Τρικάλων, αλλά αφορά περισσότερα πράγματα που ελπίζουμε σύντομα θα έχουν αντίκρισμα σε όλη τη χώρα. «Η σωφρονιστική πολιτική που χαράξαμε από τις αρχές του 2015 περιελάμβανε μια σειρά από στοιχεία που θα εμπλούτιζαν τη φυλακή» διευκρίνισε ο κ. Φυτράκης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε μία φυλακή.

Νωρίτερα, έγινε ξενάγηση στον χώρο του μαγειρείου του Καταστήματος κράτησης, ενώ οι μαθητές του προγράμματος είχαν ετοιμάσει μπουφέ με εδέσματα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)