to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πήλιο: Όταν οι πλούσιοι αρνούνται να πληρώσουν το νερό και το φορτώνουν στο Δήμο

Ρεπορτάζ της θεσσαλικής εφημερίδας "Ταχυδρόμος"


Αναστάτωση επικράτησε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Το τηλεφώνημα διορισμένου πολιτικού παράγοντα και ο σκαιότατος τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο προκειμένου να επανασυνδεθεί το νερό στη βίλα επώνυμου παράγοντα, έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε κωδικά να ονομαστεί «επώνυμα φέσια» σε περιφερειακούς Δήμους.  

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το πρόβλημα της άρνησης επωνύμων προσώπων, που διαθέτουν εξοχικά και βίλες μεγάλης αξίας σε περιοχές του Πηλίου, να πληρώσουν τα τέλη ύδρευσης και οι συσσωρευμένες οφειλές τους πολλών χιλιάδων ευρώ απειλούν την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης.

Πολιτικοί, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μεγαλοδημοσιογράφοι και άλλοι γνωστοί στο πανελλήνιο που διαθέτουν σπίτια στην περιοχή, χωρίς βεβαίως η κακή συνήθεια να αφορά όλους τους επώνυμους, αλλά μόνο κάποιους «ξιπασμένους», εκμεταλλεύονται την αναγνωρισιμότητά τους και ασκούν διαφόρων ειδών πιέσεις στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής προκειμένου να τη βγάλουν «λάθρα».

Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις κάποιοι επώνυμοι έχουν συμπληρώσει και ολόκληρη πενταετία χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα λογαριασμό ύδρευσης. Οπως λένε γνώστες της κατάστασης όλα αυτά τα ακριβά ακίνητα αγοράστηκαν τις «χρυσές εποχές» και τώρα ορισμένοι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να συνεχίσουν να τα απολαμβάνουν επιβαρύνοντας τους οικείους Δήμους.

Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αποφάσισε να προχωρήσει σε διακοπή υδροδότησης σε όσους δημότες είχαν συσσωρευμένες οφειλές και δεν είχαν προβεί σε καμία ρύθμιση. Ανάμεσα στις παροχές που διακόπηκαν ήταν αυτή του εξοχικού γνωστού πολιτικού, ο οποίος οφείλει περίπου 10.000 ευρώ και ενός άλλου πασίγνωστου προσώπου της τηλεόρασης που όφειλε σε λογαριασμούς νερού 12.000 ευρώ .

Από την ώρα της διακοπής ξεκίνησε το γαϊτανάκι των πιέσεων. Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι φυσικά δεν «έριξαν» τη μύτη τους να τηλεφωνήσουν στο Δήμο αλλά υπήρξαν πολλοί πρόθυμοι πολιτικοί παράγοντες που μπήκαν μπροστά να «καθαρίσουν» για τους ισχυρούς φίλους τους.

Μάλιστα μια εξ αυτών που κατέχει δοτή πολιτική θέση υπήρξε άκρως προκλητική και λειτούργησε πέρα από κάθε θεσμικό όριο μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοτικό σύμβουλο του Νοτίου Πηλίου με τρόπο χυδαίο και προκλητικό. Φυσικά ο αιρετός προς τιμήν του κράτησε την ψυχραιμία του και της απάντησε «αν οι επώνυμοι οφειλέτες δεν προσέλθουν για ρύθμιση το πιθανόν είναι ότι θα ξεραθεί και το γκαζόν τους και θα αδειάσει η πισίνα τους».

Δεν χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 48 ώρες, φυσικά βοήθησε και ο καύσωνας σε αυτό και τρεις - τέσσερις περιπτώσεις επώνυμων οφειλετών του Δήμου Νοτίου Πηλίου που χρωστάνε ποσά από 8.000 έως 12.000 ευρώ, προσήλθαν στην έδρα του Δήμου - μέσω αντιπροσώπων φυσικά - και προχώρησαν στη ρύθμιση της οφειλής καταβάλλοντας ορισμένες εκατοντάδες ευρώ.

Ο προβληματισμός μεταξύ παραγόντων του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι εάν οι συγκεκριμένοι επώνυμοι οφειλέτες αλλά και υπόλοιποι οφειλέτες θα φανούν συνεπείς στις ρυθμίσεις ή μετά το καλοκαίρι θα εξαφανιστούν στην Αθήνα και θα αρχίσουν νέο κύκλο πιέσεων και … ρυθμίσεων από το επόμενο καλοκαίρι.

Πάντως αντιδήμαρχος της περιοχής έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ιδιαίτερα στην εποχή κατά την οποία απλοί πολίτες και άνεργοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα 50 ευρώ : «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται εξαιρέσεις για μεγαλοπαράγοντες που έχουν την επιφάνεια ή την μεγάλη ακίνητη περιουσία και ούτε φυσικά μπορεί να φαλκιδεύεται το μέλλον μιας μικρής δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης από χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία συσσωρεύονται προκειμένου να λειτουργούν πισίνες πολυτελείας και να ποτίζονται εκτάσεις με γκαζόν σε βίλες και εξοχικά μεγάλης αξίας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου τώρα που τίθεται σε αμφιβολία το μέλλον της λειτουργίας του φράγματος «Παναγιώτικο», από το οποίο υδροδοτούνται τα περισσότερα χωριά της περιοχής, ενδεχομένως να αλλάξει προς το αυστηρότερο η πολιτική για το νερό. Η δημοτική αρχή σε περίπτωση απενεργοποίησης του φράγματος θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναγκαστεί να αναζητήσει άλλες ποιο αδύναμες πηγές υδροδότησης και φυσικά θα απαιτήσει την εξόφληση των μεγάλων οφειλών από επώνυμους και ανώνυμους «μπαταχτσήδες» προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα έργα στο μέλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)