to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 17.12.2020

Πολιτική

Μπλόκο της ΝΔ στον έλεγχο των «γκρίζων» αναθέσεων

Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζουν πως η Νέα Δημοκρατία αρνείται τον έλεγχο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, σε υποθέσεις που αφορούν στις απευθείας αναθέσεις για την υγεία, τις προμήθειες της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και της λίστας Πέτσα.


Όπως αναφέρουν οι πηγές: Η Νέα Δημοκρατία αρνείται τον έλεγχο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση, σε υποθέσεις που αφορούν στις απευθείας αναθέσεις για την υγεία, τις προμήθειες της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και της λίστας Πέτσα.

Σήμερα, ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή, με την οποία επικροτούσε την απόφαση του Δικαστηρίου να επικεντρώσει τους ελέγχους του σε  ζητήματα που αφορούν την ανταπόκριση των δημόσιων πολιτικών  και κακοδιαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε  να υπάρξει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα όπως οι μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις, πληρωμές χωρίς αντίκρυσμα ή έργο που εκτελέστηκε πλημμελώς, σπάταλη διαχείριση, μη τήρηση των αρχών της διαφάνειας, κατατμήσεις συμβάσεων και άλλες παραβιάσεις της νομιμότητας που δυστυχώς βαρύνουν πολλές προμήθειες που πραγματοποίησε η κυβέρνηση.

Με την ίδια επιστολή ζητά, όπως και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών, το Δικαστήριο να προτάξει ιδίως  ελέγχους στους τρεις παρακάτω τομείς που έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τη Βουλή, αλλά και την κοινή γνώμη: α) Στην ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, τις διαβόητες «λίστες Πέτσα». β) Τις προμήθεις της  γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής κας Νικολάου και γ) τις αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού, μασκών για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της χώρας από τα αρμόδια υπουργεία.

Δείχνοντας χαρακτηριστική δυσανεξία στην αρχή της διαφάνειας και την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χρήματος η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε με τεχνάσματα να αποδεχθεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το γιατί. Αντίθετα, η πλειοψηφία της Επιτροπής δέχτηκε να ελεγχθούν μόνο οι προτάσεις της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε πως οι απευθείας αναθέσεις είναι πηγή σκανδάλων, ωστόσο , όπως είπε, γίνονται γιατί έχει αφήσει περιθώριο ο νομοθέτης και συμπλήρωσε ότι εφόσον το ζητήσει ο φορέας ελέγχεται η απευθείας ανάθεση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Κατρούγκαλος, τόνισε στην Επιτροπή, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως παγίως γίνεται δεκτό στο πλαίσιο κάθε γνωμοδοτικής αρμοδιότητας, όπου εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο και η γνώμη της μειοψηφίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)