to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 05.02.2021

Πολιτική

Πιέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Σταϊκούρα, Βορίδη, Χατζηδάκη, για λύση στην καθαριότητα των Δήμων

Kυβερνητική αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των φορέων του Δημοσίου έχει εντοπίσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι, 53 βουλευτές του, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο., κατέθεσαν ερώτηση προς τρεις υπουργούς.


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την αδυναμία της κυβέρνησης της ΝΔ στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των φορέων του Δημοσίου. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

- Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε ακόμη περισσότερο, την ανάγκη για απόλυτη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

- Η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων αλλά και πολιτών, αποτελεί μια πάγια και διαρκή ανάγκη και η απαρέγκλιτη τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι από ευκαιριακές συμβάσεις εργολαβικού τύπου.

- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και τους μνημονιακούς περιορισμούς στις προσλήψεις, προχώρησε στη θέσπιση της μεταβατικής διάταξης για την κάλυψη των αναγκών με 18μηνες συμβάσεις, με την προοπτική της εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ζήτημα, μετά την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής και την άρση των σχετικών περιορισμών.

- Όπως κατέστη εμφανές από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος. Προσκολλημένη στις ιδεοληπτικές εμμονές και τις πελατειακές λογικές της, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα επιδιώκει την εκχώρηση του έργου της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν. Το μόνο που αναγκάστηκε να δεχτεί η κυβέρνηση, υπό το βάρος της πολιτικής και κοινοβουλευτικής πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ήταν η έκδοση προκηρύξεων για 18μηνες συμβάσεις σε μεμονωμένους φορείς του Δημοσίου.

- Όμως, η αποφυγή σύστασης μόνιμων θέσεων, ο μικρός αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων, ο αποσπασματικός χαρακτήρας των προκηρύξεων ανά φορέα του δημοσίου και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και η απουσία μέριμνας για περαιτέρω ενίσχυση της προϋπηρεσίας των ήδη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

- Δεδομένου ότι η ενημέρωση που έχουμε λάβει μετά την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων από την ΑΑΔΕ, δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ήδη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα προσληφθέντων. Άνθρωποι με πολυετή συνεχόμενη εργασία στην καθαριότητα, άνθρωποι που πλέον βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και άρα σε προφανή δυσκολία αναζήτησης νέας εργασιακής διεξόδου, βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο.

- Δεδομένου ότι χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα εξήλθε από τα μνημόνια και ο δημόσιος τομέας έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνιμους υπαλλήλους με βάση τον κανόνα 1/1.

- Δεδομένου ότι η έλευση της πανδημίας οδήγησε στην πλήρη αποδόμηση των νεοφιλελεύθερων δογματισμών και ανέδειξε την ανάγκη για στήριξη του κοινωνικού κράτους.

- Δεδομένου ότι, με βάση στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής ευαισθησίας, δεν επιτρέπεται να οδηγηθούν στην ανεργία άνθρωποι με πολύχρονη, συνεχόμενη εμπειρία στο χώρο της καθαριότητας του Δημοσίου, οι οποίοι εκτός των άλλων έφεραν σε πέρας την αποστολή τους καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας εκτιθέμενοι σε διαρκείς κίνδυνους για την προσωπική τους υγεία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, μέσω της σύστασης μόνιμων θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών;

  2. Τι προτίθεται να κάνει για τους δεκάδες μακροχρόνια εργαζόμενους στην καθαριότητα στην ΑΑΔΕ, στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν εκτός εργασίας μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των εκδοθεισών προκηρύξεων; Θα επιδιώξει η κυβέρνηση την εξεύρεση μόνιμης λύσης για αυτούς τους ανθρώπους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της ανέχειας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία;


 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)