to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 07.02.2020

Διεθνή

Πιέσεις σε Σερβία από ΕΕ για μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ένταξη νέων χωρών-μελών στα Βαλκάνια

Έχει προταθεί να δοθεί στα νυν μέλη της ΕΕ η δυνατότητα να καθυστερούν ή να αναστρέφουν τη διαδικασία αποδοχής νέων χωρών ή να αναγκάσουν τις χώρες να επαναλάβουν τις συνομιλίες εισόδου σε ορισμένους τομείς πολιτικής.


 "Η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί τις προτεινόμενες αλλαγές της ΕΕ στον τρόπο υποδοχής των νέων χωρών-μελών, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών", δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Oliver Varhelyi, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι χθες πρότεινε να δοθεί στα νυν μέλη της ΕΕ η δυνατότητα να καθυστερούν ή να αναστρέφουν τη διαδικασία αποδοχής νέων χωρών ή να αναγκάσουν τις χώρες να επαναλάβουν τις συνομιλίες εισόδου σε ορισμένους τομείς πολιτικής. Ο Vucic δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα «εξετάσει ενδελεχώς» τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις έξι Βαλκανικές χώρες τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ. "Ως πρόεδρος, προσωπικά προτιμώ τη νέα μεθοδολογία", δήλωσε ο Vucic στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Varhelyi στο Βελιγράδι.

Οι μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες της διεύρυνσης υπαγορεύθηκαν από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος πέρυσι εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και ζήτησε αλλαγές στο πώς θα γίνονται δεκτά τα νέα μέλη. Ο Varhelyi δήλωσε στο Βελιγράδι, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να στοχεύει στην είσοδο των έξι Βαλκανικών χωρών - Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι οι πιο προηγμένες στις συνομιλίες εισόδου στην ΕΕ, ελπίζοντας να ενταχθούν στη δεκαετία αυτή. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ακολουθούν στην επόμενη γραμμή των συνομιλιών. Το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία υστερούν. "Ο στόχος μου είναι ότι μέχρι το τέλος της θητείας μου, τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια, τουλάχιστον μία χώρα από τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενταχθεί", τόνισε ο Varhelyi.

Reuters /AP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)