to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 13.03.2023

Διεθνή

Πιέσεις για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής δέχεται η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά και το νέο ναυάγιο μεταναστών

Τριάντα μετανάστες αγνοούνται και 17 διασώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική Μεσόγειο, μετά από ανατροπή σκάφους που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη και ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας


Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση της Ιταλίας για την αντιμεταναστευτική πολιτική της από συνεχή νέα ναυάγια σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες από τη Λιβυή, με δεκάδες αγνοούμενους. Μόλις την Κυριακή από σκάφος που ανετράπη, αγνοούνται 30 μετανάστες ενώ διασώθηκαν άλλοι 17. Η νέα τραγωδία σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά το ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου στα ανοικτά της Καλαβρίας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 μετανάστες.

Η Alarm Phone, μια ανθρωπιστική οργάνωση που παρακολουθεί τις κλήσεις σε βοήθεια πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες, εκτιμά ότι οι 30 αγνοούμενοι είναι νεκροί και κατηγόρησε τις ιταλικές αρχές ότι δεν έστειλαν το Λιμενικό, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν επανειλημμένα το Σάββατο ότι το πλοιάριο βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση «ξεκάθαρα οι ιταλικές αρχές προσπαθούσαν να αποφύγουν να μεταφερθούν οι άνθρωποι στην Ιταλία, καθυστερώντας την παρέμβασή τους ώστε η λεγόμενη λιβυκή ακτοφυλακή να φτάσει και να αναγκάσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη Λιβύη με τη βία», κατήγγειλε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αργά χθες, Κυριακή.

Ωστόσο το Λιμενικό της Ιταλίας επεσήμανε ότι το πλοιάριο ανατράπηκε έξω από τη ζώνη έρευνας και διάσωσης της χώρας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι η Ρώμη κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τα ναυάγια.

Η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συνεχιζόταν αργά χθες με τη βοήθεια εμπορικών πλοίων και την αεροπορική στήριξη της Frontex, ενώ δύο ακόμη εμπορικά πλοία κατευθύνονταν προς το σημείο της τραγωδίας, επεσήμανε το ιταλικό Λιμενικό.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της Corriera Della Sera, η Σύμβαση του Αμβούργου υποχρεώνει κάθε κράτος που αφορά ένα σήμα κινδύνου να ενεργήσει και επίσης να συντονίσει μη εθνικές ναυτικές μονάδες στην περιοχή. Πρέπει επίσης να ασχοληθεί με την αποβίβαση των διασωθέντων.

Αναφέρει επίσης ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αρνηθεί να συντονίσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών, καθώς σύμφωνα με τη Σύμβαση SAR του Αμβούργου του 1979, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1985, οι ζώνες έρευνας και διάσωσης δεν αντιστοιχούν απαραίτητα στα υφιστάμενα θαλάσσια σύνορα. Και πράγματι, σε περίπτωση συναγερμού για ανθρώπους που κινδυνεύουν στην ανοικτή θάλασσα, κάθε κράτος που καλείται να επέμβει -στην προκειμένη περίπτωση η Ιταλία, η Λιβύη και η Μάλτα- είναι υποχρεωμένο να το πράξει, έστω και μόνο συντονίζοντας πρώτα τη διάσωση.

Οι επιζώντες μετανάστες, σύμφωνα με την εφημερίδα μεταφέρθηκαν στη Ιταλία καθώς στη Σύμβαση ορίζεται ότι «το μέρος που είναι υπεύθυνο για την περιοχή έρευνας και διάσωσης στην οποία παρέχεται βοήθεια αναλαμβάνει την πρωταρχική ευθύνη να διασφαλίσει ότι εξασφαλίζεται ο προαναφερόμενος συντονισμός και η συνεργασία, ώστε οι επιζώντες στους οποίους παρέχεται βοήθεια να αποβιβαστούν από το πλοίο που τους παρέλαβε και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος».

Αύξηση των αφίξεων μεταναστών

Την Κυριακή η μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea Saving Humans είχε αναρτήσει στο Twitter ότι, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το σκάφος που κατευθυνόταν στην Ιταλία ανατράπηκε περίπου 110 μίλια βορειοδυτικά της Βεγγάζης.

Αφού ένα εμπορικό πλοίο δεν κατάφερε να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες λόγω της κακοκαιρίας, οι λιβυκές αρχές ζήτησαν από τη Ρώμη βοήθεια καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα μέσα για μια επιχείρηση διάσωσης σημείωσε το ιταλικό Λιμενικό.

Η Ρώμη τότε ζήτησε από τα εμπορικά πλοία, που βρίσκονταν στην περιοχή, να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης των μεταναστών. Ωστόσο το πλοιάριο ανατράπηκε την ώρα που οι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να ανέβουν στο εμπορικό πλοίο Froland την Κυριακή το πρωί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η ικανότητα της Ιταλίας να διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου. Το ζήτημα αυξάνει την πίεση στην δεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο με τη δέσμευση να περιορίσει τις αφίξεις μεταναστών.

Ωστόσο οι αφίξεις αυτές έχουν αυξηθεί, με 17.600 ανθρώπους να φτάνουν φέτος στην Ιταλία ως τις 10 Μαρτίου, έναντι 6.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Έλι Σλάιν, η νεοεκλεγείσα επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι τα ναυάγια προκαλούν «ντροπή στην Ιταλία και την Ευρώπη» και τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν από την πρώτη της ομιλία προς τα στελέχη του κόμματος.

Το Σάββατο το ιταλικό Λιμενικό ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.300 μετανάστες διασώθηκαν σε τρεις επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, ενώ άλλοι 200 στα ανοικτά της Σικελίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)