to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πιέσεις Γεροβασίλη ώστε να κηρυχθούν πληγείσες περιοχές της Άρτας σε καθεστώς έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Μόλις προ ημερών, τα συναρμόδια υπουργεία κοινοποίησαν συνολικά τις απαντήσεις τους


*Κεντρική φωτογραφία: Εικόνα από την κακοκαιρία του Ιανουαρίου 2021

Η παρέμβαση έγινε με την ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη, ήδη από τις αρχές κιόλας του τρέχοντος έτους και με θέμα «Ανάγκη κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Δήμων της Άρτας και Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών». Απευθυνόταν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μόλις προ ημερών, τα συναρμόδια υπουργεία κοινοποίησαν συνολικά τις απαντήσεις τους.

Αφορμή της ερώτησης ήταν οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων στις αρχές του έτους στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στον Δήμο Νικολάου Σκουφά και στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Κατολισθήσεις είχαν σημειωθεί στον ορεινό όγκο, ζημίες στο οδικό δίκτυο (π.χ. ο δρόμος Καραμούτσι – Νεοχωράκι) αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις κυρίως κοντά σε ποταμούς και ρέματα καθώς και σε δίκτυα ύδρευσης και προσβάσεις σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις.

Σχολιάζοντας την απάντηση, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε:

«Στην ερώτηση λοιπόν αν θα κηρυχθούν οι Δήμοι της Άρτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το γρηγορότερο και σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι συναρμόδιοι Υπουργοί για την αποκατάσταση και αποζημίωση των καταστροφών σε οδικό δίκτυο, υποδομές, περιουσίες και καλλιέργειες κι αν θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, τα συναρμόδια Υπουργεία απάντησαν ότι μόνο οι Δημοτικές Ενότητες Πέτα και Κομποτίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Ελπίζουμε να μην έχουν την τύχη του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη που σύμφωνα με δημόσια ανάρτηση του Δημάρχου του, αν και από τις 22 Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 ο Δήμος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτασης ανάγκης και «παρ' ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (έγγραφα, τεχνικά δελτία και ενημέρωση) ούτε ευρώ δεν εγκρίθηκε από το Υπ. Υποδομών για την αποκατάσταση των ζημιών και την βελτίωση των οδικών δικτύων.»

Περαιτέρω, ως προς το οδικό δίκτυο, το Υπουργείο Υποδομών παραπέμπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως προς πιθανές ζημιές σε κτίρια από τα πλημμυρικά φαινόμενα αναφέρει ότι δεν έχει τέτοια ενημέρωση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το δε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για 10 αναγγελίες και 14 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών (από χαλάζι) και κατά τα λοιπά παραπέμπει στην Περιφέρεια για τις όποιες πιθανές ζημιές σε υποδομές εγγειοβελτιωτικών έργων ΟΕΒ. Πέρα από τις διαβεβαιώσεις ότι ο ΕΛΓΑ θα εξέταζε τα σχετικά αιτήματα, πόσες άραγε από τις εν λόγω αποζημιώσεις πράγματι καταβλήθηκαν;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)