to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 16.04.2020

Πολιτική

Πιάστηκαν με το «μαξιλάρι» στην πλάτη: Διαφάνεια και εξηγήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση καλείται να ενημερώσει άμεσα πού θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ελληνικού λαού και να τα διαθέσει στις πραγματικές ανάγκες του Ε.Σ.Υ και του κόσμου της εργασίας - "Να ξεκαθαρίσει άμεσα στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά" καλεί τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τονίζει: «Μην αλλάζεται ορισμούς. Πείτε στον κόσμο πόσα είναι τα χρήματά του και τι κάνετε με αυτά»


Πρώτα είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει «μαξιλάρι». Μετά, κι όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να «σπάσει» ο κουμπαράς Τσακαλώτου για να χρηματοδοτηθούν εμπροσθοβαρή μέτρα κόντρα στην ύφεση, είπαν ότι πρόκειται για αλόγιστες και «λαϊκίστικες» προτάσεις. Το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα της Δευτέρας – «το εθνικό μας κεφάλαιο», είπε, «δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές».

Αργότερα (ξανα) είπαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα από το «μαξιλάρι» ασφαλείας γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο βάθος και ποια εξέλιξη θα έχει η ύφεση και πρέπει να κρατήσουμε τα αποθέματα ως εφεδρεία. Ο τελευταίος που το είπε ήταν ο υπουργός Οικονομικών το βράδυ της περασμένης Τρίτης, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αγγίξει το cash buffer τουλάχιστον έως τον Ιούνιο. «Δεν πιέζεται ταμειακά η χώρα και φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το μαξιλάρι ούτε τον Ιούνιο», δήλωσε επί λέξει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

(βίντεο: Κατερίνα Μπρέγιαννη)

Και ξαφνικά, το μεσημέρι της Τετάρτης 15/4 μάθαμε πως το «μαξιλάρι» έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται και να αντλούνται διαθέσιμα 12 έως 14 δις. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από διαρροή  του υπουργείου Οικονομικών. Οι «κύκλοι» του ΥΠΟΙΚ πληροφόρησαν την κοινή γνώμη ότι από τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει η χρησιμοποίηση του «μαλακού» μαξιλαριού - δηλαδή του τμήματος των 20 δις που είναι άμεσα διαθέσιμα. Τα υπόλοιπα, το λεγόμενο «σκληρό» μαξιλάρι των 16 δις, είναι  δεσμευμένο από τον ESM για την εξυπηρέτηση του χρέους και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιοι κύκλοι ενημέρωσαν πως από το «μαλακό» μαξιλάρι αντλούνται ήδη 12 με 14 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και πως τα διαθέσιμα αυτά αρκούν έως και τον Ιούλιο.

[ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής της Πέμπτης, η οποία τονίζει ότι «η κυβέρνηση αντιγράφει καθυστερημένα, δειλά και εν κρυπτώ τις «λαϊκίστικες» προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της οικονομίας, ενώ μόλις χθες χαρακτήριζε τα διαθέσιμα “ανέγγιχτα” μέχρι τον Ιούνιο»]

«Ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει άμεσα τι συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά – Έχει χρησιμοποιήσει τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;»

"Να ξεκαθαρίσει άμεσα στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά" καλεί τον Κ. Μητσοτάκη ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στηλιτεύοντας την "εικόνα ασυναρτησίας και χάους  που αναδεικνύουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης", η οποία "ούτε σύνεση δείχνει, ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και στοιχειώδη σοβαρότητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει αν "έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη στη χώρα για μία δύσκολη στιγμή", και αν ναι, "πόσα και που έχουν διοχετευθεί, αφού τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει μέχρι στιγμής είναι τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρήση του μαξιλαριού".

"Εκτός και αν ήδη, με την ευθύνη της δικής τους οκτάμηνης διαχείρισης πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία έχει καταρρεύσει και δε τολμούν να μας το πουν", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ευ. Τσακαλώτος: Μην αλλάζετε ορισμούς για το «μαξιλάρι» - Πείτε στον κόσμο πόσα είναι τα χρήματα

«Όταν λέμε "μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ" εννοούμε αυτά που άφησε μείον αυτά που βρήκε. Δηλαδή 37-0. Κάντε τις πράξεις. Αν δεν μας πιστεύετε δείτε να το λέει και ο κ. Σκυλακάκης», σημειώνει ως πρώτο γεγονός με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος ως δεύτερο γεγονός προσθέτει ότι «ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι προσωρινός διαχειριστής των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα. Ως εκ τούτου ελέγχεται και είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί για την χρήση τους».

Στη συνέχει αναφερόμενος στα τέσσερα ερωτήμα υπογραμμίζει: «Ερώτηση 1η: Θα πείτε επίσημα στον κόσμου που και πόσα είναι τα χρήματά του;

» Ερώτηση 2η : Αφού πειράζετε το μαξιλάρι γιατί δεν δίνετε μισθούς στον κόσμο, τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, και το επίδομα στους ευάλωτους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

» Το επιχείρημα ότι δεν φτάνουν τα λεφτά γιατί μετράμε και τις αναστολές (που θα τα πάρουμε πίσω αργότερα) δεν πείθει κανέναν.

» - Γιατί αν προχωρούσατε στις καταβολές που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οι αναστολές που θα απαιτούνταν θα ήταν σαφώς μικρότερες. Άρα επιλέγετε σκόπιμα ένα λάθος μίγμα πολιτικής που αφήνει τους πολίτες στο τέλος της κρίσης υπερχρεωμένους.

» - Αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το σύνολο των αναστολών, είναι ζήτημα ρευστότητας που μπορεί να καλυφθεί, αν παραστεί η ανάγκη, με άλλα βραχυπρόθεσμα εργαλεία και δεν επηρεάζει την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται και να βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση και να αφήνετε τον κόσμο υπερχρεωμένο και να μην ενημερώνετε κανέναν.

» Ερώτηση 3η: Όταν καταθέσατε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Βουλή γιατί δεν ενημερώσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μαξιλάρι; Γιατί γράψατε και υπογράψατε ότι "η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό;" Είπατε ψέματα;

» Ερώτηση 4η: Έχετε έστω και μια υποψία προγράμματος; Που σκοπεύετε να δαπανήσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Έχετε κρυφή ατζέντα; Αν όχι, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το δικό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν πάλι έχετε κρυφή ατζέντα, να την ξεχάσετε. Δείτε λιγότερα».

Αλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή

Σφοδρή κριτική άσκησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή τον τρόπο που χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι ασφαλείας», σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Μ. Τετάρτης 15/4.  Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η μομφή στην κυβέρνηση δεν είναι γιατί «σπάει ο κουμπαράς», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το "μαξιλάρι" αλλά για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, για το πόσα λεφτά, πότε και υπέρ ποιων θα χρησιμοποιηθούν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ότι μέρος των χρημάτων πρέπει να διοχετευθεί για να στηριχθεί η κοινωνία, η οικονομία και η εργασία.

«Που είναι τα 14 δισ. που δίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως είπε στο διάγγελμά του; 4 δισ. δίνει συνολικά. Για ποιο λόγο μιλάει για 14 δισ; Για ποιο λόγο μεχρι χθες δεν έλεγε τίποτα για το μαξιλάρι και τώρα μας λέει ότι το έχει ξοδέψει;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αλ. Τσίπρας

«Δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες», υπογράμμισε.

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια, να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)