Έτσι, το 2008 θέμα της ήταν ο χρόνος. Δυο χρόνια αργότερα, ο τόπος. Σήμερα, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, καθώς και μια σειρά εκθεσιακοί χώροι της πόλης, ετοιμάζονται να υποδεχθούν, από τις 8 Μαΐου μέχρι και τον Αύγουστο, το τρίτο μέρος της τριλογίας, με ένα αφιέρωμα στον λόγο.

Τι μπορεί να συνθέτει τον "λόγο" σε μια φωτογραφία; Οι απαντήσεις των καλλιτεχνών, οι χρήσεις του λόγου, είναι ποικίλες. Ξεκινώντας από το προφανές, τη συνύπαρξη λέξεων και εικόνας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα τρίτο αντικείμενο, μέχρι έργα που έχουν κατασκευαστεί για να αφηγηθούν μία ιστορία, να την αποτυπώσουν αντί να την γράψουν ή, τέλος, έργα που ανατρέπουν τον λόγο, ανατρέποντας τη σύμβαση της φωτογραφικής πρακτικής με την οποία το ευρύ κοινό είναι εξοικειωμένο.

Έτσι, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους δημιουργούς, τα έργα τους και τις απαντήσεις που ο καθένας δίνει σε αυτούς τους προβληματισμούς, σε περισσότερους από 20 εκθεσιακούς χώρους σε όλη την πόλη, τόσο μέσα από το κεντρικό πρόγραμμα της PhotoΒiennale όσο και μέσα από τις παράλληλες δράσεις, τις ανοιχτές συζητήσεις και τις προβολές που θα διοργανωθούν. Μέσα από αυτές θα παρουσιαστεί ο λόγος που αρθρώνεται μέσα από την εικόνα, θέτοντας ζητήματα αισθητικά, εννοιολογικά, κοινωνικά, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή δομείται, μέσα από τις επιρροές που δέχεται από τις αφηγηματικές τέχνες και τον κινηματογράφο.

Οι εκδηλώσεις της 22ης PhotoΒiennale, που διοργανώνεται από το μοναδικό αφιερωμένο στη φωτογραφική τέχνη δημόσιο ελληνικό μουσείο, θα κορυφωθούν ιδιαίτερα τα τριήμερα 9-11/5, 29-30/05-01/06 και 27-30/6, μέσα από το κεντρικό πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες από το Μουσείο Φωτογραφίας, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο μιας γιορτής της φωτογραφίας με διεθνή χαρακτήρα.