to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 15.04.2016

Διεθνή

ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος της χώρας εμμένει στην χορήγηση αμνηστίας σε πολιτικούς για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα που πραγματοποίησε το απόγευμα, επέμεινε στην απόφασή του για αμνήστευση 56 πολιτικών προσώπων και συνεργατών τους, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις που σχετίζονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.


Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι παρά τις αντιδράσεις, ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η απόφασή του είναι προς το συμφέρον της χώρας και τον πολιτών και θα συμβάλει στην υπέρβαση της πολιτικής κρίσης και στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Επίσης, κάλεσε όσους πολιτικούς δεν θέλουν να υπαχθούν στη διάταξη για χορήγηση αμνηστίας να το γνωστοποιήσουν γραπτώς, προκειμένου να εξετασθεί νομικά το αίτημά τους.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εμφανίσθηκε «αυστηρός» και απέναντι σε εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, καλώντας τους «να προσέχουν τη συμπεριφορά και τις ενέργειές τους για να μην παρεξηγηθούν».

Τέλος, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι εκλογές στις 5 Ιουνίου θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα.

 

Σημειώνεται ότι περίπου 2.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ χθες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και την ματαίωση των πρόωρων εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου. Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές υποστηρικτών της αντιπολίτευσης αποτελεί η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για απονομή χάριτος σε πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. 

Η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για αμνήστευση συνολικά 56 πολιτικών και συνεργατών τους έχει προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό, ενώ επικρίθηκε ιδιαίτερα τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή του κ.Ιβάνοφ θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του κράτους δικαίου και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας και ζήτησαν από αυτόν να την ανακαλέσει.

Μεταξύ αυτών στους οποίους ο κ.Ιβάνοφ απένειμε χάρη είναι ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι (από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο κ.Ιβάνοφ), πολλά στελέχη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης, όπως και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την αμνηστία, καθώς, όπως είπε, όλες οι κατηγορίες εις βάρος του είναι «κατασκευασμένες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)