to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

5:45 | 29.04.2017

Διεθνή

ΠΓΔΜ: Πολιτική αβεβαιότητα και διαδηλώσεις

Ηρεμία, που διαδέχεται την ένταση, αλλά χωρίς καμία βεβαιότητα ότι θα έχει διάρκεια.


Η επόμενη μέρα της επεισοδιακής εισβολής διαδηλωτών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που άφησε πίσω της πάνω από σαράντα τραυματίες - μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ - κύλησε, ως το απόγευμα, ομαλά. Ήταν μια συνηθισμένη, ανοιξιάτικη, ηλιόλουστη μέρα με φυσιολογική κίνηση στους δρόμους, εάν εξαιρέσει κανείς το τρομερό μποτιλιάρισμα σε όλο το κέντρο, που επιτάθηκε από τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, στον οποίο έχει τεθεί από το πρωί το κοινοβούλιο της χώρας. Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί περιμετρικά του κτιρίου και στον κεντρικό δρόμο μπροστά στη Βουλή και απαγορεύει τη διέλευση οποιουδήποτε επιθυμεί να πλησιάσει, οχήματος ή πεζού, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αλλά, το απόγευμα, σε άλλο σημείο του κέντρου της πόλης, διαδηλωτές προσκείμενοι ως επί το πλείστον στο κόμμα VMRO -DPMNE, του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, με σημαίες στα χέρια έκλεισαν τη λεωφόρο Κλίμεντ Οχρίντσκι, έξω από το κτίριο πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φωνάζοντας αντιευρωπαϊκά συνθήματα και ζητώντας «εκλογές».

Η αστυνομία παραμένει έξω από τη Βουλή, χωρίς να εμποδίζει ωστόσο καθόλου την πρόσβαση στην κεντρική πλατεία, το πλέον πολυσύχναστο και πλέον εμπορικό σημείο της πρωτεύουσας. 

Αυτή, ωστόσο, η καθημερινότητα των πρωινών στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ διαταράσσεται συχνά και για ώρες τα απογεύματα, ιδιαίτερα τις τελευταίες εξήντα μέρες, καθώς ομάδες διαδηλωτών, οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού, Ν. Γκρούεφσκι, διαμαρτύρονται σχεδόν κάθε απόγευμα έξω από κυβερνητικά κτίρια με συγκεντρώσεις και με πορείες που καταλήγουν έξω από το κοινοβούλιο.

Τα πράγματα, όμως, ξέφυγαν από κάθε έλεγχο χθες, καθώς εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και βιαιοπράγησαν σε βάρος βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και αλβανικών κομμάτων, δυσαρεστημένοι προφανώς από την εκλογή του αλβανικής καταγωγής Ταλάτ Τζαφέρι στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής.

Η χώρα ταλανίζεται από αστάθεια και πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει αρνηθεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που του ζητά ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και αλβανικών κομμάτων.

Η πολιτική αστάθεια ίσως δείχνει να μην επιδρά άμεσα στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει επιπτώσεις στη χώρα και ότι στο μυαλό του καθενός από τους πολίτες της δεν κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί. Σε μια χώρα, που η ανεργία υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων υποαπασχολείται ή εργάζεται σε ειδικές οικονομικές ζώνες με μισθούς όχι πάνω από διακόσια ευρώ και επίσης ένας σημαντικός αριθμός πολιτών την τελευταία δεκαπενταετία έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών ζωής, οπωσδήποτε η κοινωνία επιζητά λύσεις και προσβλέπει σε καλυτέρευση της ζωής.

Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος του, ο κ. Ζάεφ, πλαισιωμένος και από τραυματίες βουλευτές του κόμματος, τόνισε ότι θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο κ. Τζαφέρι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τον κ. Ιβάνοφ για να ζητήσει να του δοθεί (στον κ. Ζάεφ) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, όλα τα κόμματα επισήμως καταδικάζουν τα επεισόδια και τη βία «από όπου κι αν προέρχονται», αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο όσο δεν υπάρχει διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο και ότι όσο καθυστερούν οι διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης, ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν…

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν απερίφραστα» τις επιθέσεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, που σημειώθηκαν μετά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της βουλής» υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση στις αρχές της ΠΓΔΜ να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των μελών του κοινοβουλίου, να ερευνήσουν διεξοδικά την επίθεση και να κάνουν να λογοδοτήσουν τα πρόσωπα που διέπραξαν τις βίαιες ενέργειες» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
 

Βερολίνο: «Προφανώς τραμπούκοι» αυτοί που εισέβαλαν στη Βουλή

Με έντονο τρόπο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στη βουλή της ΠΓΔΜ, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο κυβερνητικό "μπρίφινγκ" στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ. Αφού χαρακτήρισε αυτούς που εισέβαλαν στη βουλή ως «προφανώς τραμπούκους», ο κ. Σέφερ κατέστησε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ασκώντας κριτική στην παθητική στάση της αστυνομίας κατά την εισβολή, ζήτησε να διασφαλίσουν οι αρχές την «κανονική δημοκρατική διαδικασία της εκλογής ενός προέδρου της βουλής». «Ελπίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, «ότι επί τη βάσει του συντάγματος της ΠΓΔΜ θα συγκροτηθεί πλέον μία νέα κυβέρνηση». Το Βερολίνο «αναμένει» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση «να φροντίσει για την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα».

Οι δηλώσεις περί αφοσίωσης στην Ευρώπη «θα πρέπει να τεκμηριωθούν με πράξεις» πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει την «αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών» και την «υλοποίησή» του στη συνέχεια – με άλλα λόγια, την ψήφιση μιας νέας κυβέρνησης από την πλειοψηφία των βουλευτών.

 

«Ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο» 

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, αυτό το «ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο» διαβιβάστηκε σήμερα το μεσημέρι στον πρέσβη των Σκοπίων που βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως ανακοίνωσε ακόμη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα συναντηθεί το απόγευμα στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Μάλτα με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποφσκι.

Σε ένα πρώτο του σχόλιο χθες, ο κ. Γκάμπριελ είχε χαρακτηρίσει ως «απόλυτα απαράδεκτο» το γεγονός ότι «το ως τώρα κυβερνητικό κόμμα» αρνείται τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης και ότι «οι οπαδοί του επιτίθενται στο κοινοβούλιο και χτυπούν βουλευτές». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει επιτέλους να συσταθεί μία νέα κυβέρνηση». 

(Πηγή: Deutsche Welle)
 

Η εκλογή ενός νέου προέδρου του κοινοβουλίου, του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την Πέμπτη την οργή διαδηλωτών, υποστηρικών της δεξιάς (VMRO-DPMNE), οι οποίοι θεώρησαν άδικη την ψηφοφορία.

Ανησυχία της Κομισιόν

Την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν εντός των συνταγματικών ορίων της χώρας και με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας. Κάλεσε επίσης τις αρχές των Σκοπίων να προστατέψουν την ασφάλεια των βουλευτών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει την κυβερνηση των Σκοπίων για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην προοπτική της μελλοντικής προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ.


 

Το χρονικό της επίθεσης και οι αντιδράσεις

Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 200 διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν την πρώτη εκλογή Αλβανού προέδρου της Βουλής.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν χθες στα Σκόπια, οι περισσότεροι ελαφρά, στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την εισβολή στο κοινοβούλιο οργισμένων διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ.

«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η αστυνομία.

 

Photo published for Masked men storm Macedonia parliament and attack MPs

Ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τον ηγέτη της αριστερής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ με το πρόσωπο ματωμένο μέσα στο χάος που ακολούθησε την εισβολή στην αίθουσα του κοινοβουλίου των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

 

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του.

Η πρόθεσή του, ωστόσο, να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη και τη συμμετοχή των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στους κόλπους του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, προσφάτως, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία -κατά τον ίδιο- θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.

Υποστηρικτές της δεξιάς διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και εβδομάδες στα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως μια κυβέρνηση του SDSM και των αλβανικών κομμάτων θα έπληττε την εθνική ενότητα της ΠΓΔΜ.

Απορρίπτουν ιδιαίτερα το αίτημα να χορηγηθεί στην αλβανική καθεστώς επίσημης γλώσσας στο σύνολο της επικράτειας, κάτι που αποτελεί γι' αυτούς ένα πρώτο στάδιο για τον διαμελισμό της χώρας.

Ανησυχία του ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Οι επίτροποι της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και Γ. Χαν καταδικάζουν τα επεισόδια στη Βουλή στα Σκόπια

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα σήμερα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.

«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».

Στη δήλωσή τους χτες η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου στους θεσμούς ως πάγιας θέσης της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές «να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής».

Καταλήγοντας, τόνισαν στη δήλωσή τους πως «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι».

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι ανησυχητική, δήλωσε σήμερα το πρωί, προσερχόμενη στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στη Μάλτα, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Όπως ανέφερε, «θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στα Σκόπια θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες». Η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι το συμβούλιο θα υποδεχθεί σήμερα τις υποψήφιες χώρες, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΠΓΔΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)