to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 11.01.2019

Διεθνή

Υπερψηφίστηκε η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

H Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών


Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το VMRO-DPMNE ζητεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέκρινε την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τον Ζ. Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και τον συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» 

Επίσης ο Ζόραν Ζάεφ με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται»

 Ντιμιτρόφ: Έχουμε πάρει το πεπρωμένο μας στα χέρια μας

«Έχουμε πάρει το πεπρωμένο μας στα χέρια μας. Φτιάχνουμε Ιστορία ανοίγοντας το μέλλον μας. Έχουμε αποδείξει ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Αποδείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και βάσει των ευρωπαϊκών μας αξιών. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της Iστορίας»

Συγχαρητήρια Στόλτενμπεργκ

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χαιρετίζουν την απόφαση Μογκερίνι και Χαν   

"Θερμά συγχαρητήρια" για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ επί της συνταγματικής αναθέωρησης εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος "σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών", σημειώνοντας πως "οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ", καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ

Σε δήλωσή του προς τους ανταποκριτές ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία» που «ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ «και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια». Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε πως προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία, και επανέλαβε τη δέσμευσή του να βοηθήσει τα δύο μέρη στην τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης του Μ. Νίμιτς:

«Καλωσορίζω τα τελικά βήματα που έλαβε το Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και τους πολίτες της χώρας για την επιτυχία αυτή και για τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ανέλαβαν αυτή τη σημαντική διαδικασία. Αυτή η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσά τους και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη Συμφωνία. Όπως και στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με τα δύο Μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

Χαιρετίζει ο Πομπέο

Με γραπτή του δήλωση, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συγχαίρει εκ μέρους των ΗΠΑ την απόφαση της Βουλής της πΓΔΜ «να υιοθετήσει τις απαιτούμενους συνταγματικές αλλαγές για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

«Οι ηγέτες της Μακεδονίας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην επιζήτηση μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει την θέση που δικαιούται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι ΗΠΑ το βλέπουν ως μία ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε όλη την περιοχή», καταλήγει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σ. Κουρτς: Κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζει ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς που σε ανάρτησή του στο twitter κάνει λόγο για κυρίαρχο βήμα στην πορεία ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ.

«Η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων είναι πολλή ενθαρρυντική και κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι δημιουργεί θετική συγκυρία για όλη την περιοχή. Η ΕΕ θα ολοκληρωθεί μόνο με την είσοδο όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» γράφει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Χ. Μάας: Εκτιμώ ότι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση ότι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να λυθεί η πολυετής διένεξη για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, διατυπώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δήλωσή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Μάας εξαίρει το πολιτικό θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ και εκφράζει την άποψη ότι η στάση τους θα στείλει ενθαρρυντικό μήνυμα σε όλη την περιοχή.

«Η λύση της διαφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Εκτιμώ ότι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία και ότι σύντομα το κράτος Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις συνομιλίες ένταξης » τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας προσθέτοντας ότι οι εμπλεκόμενοι με κυρίαρχους τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να επιλύσουν την 27ετή και πλέον διένεξη για το όνομα.

Σύμφωνα με τον κ. Μάας οι δύο άνδρες αποτελούν ενθαρρυντικό παράδειγμα ότι επίμονη δουλειά, αντοχή και πολιτικό θάρρος στη διπλωματία οδηγούν σε επιτυχία και στέλνουν ενθαρρυντικό μήνυμα για όλη την περιοχή.

Χαιρετίζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών 

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ιδιαίτερή του ικανοποίηση για τη ψήφιση στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή ονόματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Φόρεϊν Οφις στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, που ανοίγει το δρόμο για την "Μακεδονία να προχωρήσει προς την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

"Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Μακεδονία" υπογραμμίζεται.

Σερβία: Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

«Η Μακεδονία με 81 ψήφους στην Βουλή άλλαξε όνομα σε « Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με την συμφωνία των Πρεσπών» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τανιούγκ της Σερβίας. 

«Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μετέδωσε η RTS, η κρατική τηλεόραση της Σερβίας. 

Ο πρόεδρος της αποσχισμένης περιοχής του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι χαιρέτισε σήμερα την ψήφιση στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

"Το κοινοβούλιο της Μακεδονίας επέδειξε θάρρος, οξυδέρκεια και μια ευσυνείδητη προσέγγιση, και ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, όπως προβλέπεται σε μια συμφωνία που κατέληξαν (Αθήνα και Σκόπια) στις Πρέσπες", τόνισε ο Θάτσι με ανάρτησή του στο facebook.

Πρόσθεσε ότι η "Μακεδονία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές".

Αλ. Χαρίτσης: Ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια 

Δ. Παπαδημούλης: Τώρα η σειρά μας για το ΝΑΙ, χωρίς αναβολές

Ν. Παππάς: Ο δρόμος για τα Βαλκάνια της ειρήνης και της συνανάπτυξης ειναι ανοικτός

E. Αχτσιόγλου: Προχωράμε κι εμείς αποφασιστικά με άξονες τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών

Ρ. Σβίγκου: Ήττα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών σχολίασε μέσω twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου: «Ήττα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού. Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και συμφιλίωσης στα Βαλκάνια.Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο ένα κοινό μέλλον να τους ενώνει.»

KKE: Η συμφωνία υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς

«Το γεγονός ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Ζάεφ, για το αποτέλεσμα στη βουλή της FYROM, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη στην περιοχή και δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των σχεδιασμών» επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της FYROM.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)