to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 11.05.2020

Πολιτική

Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Επικαιροποίηση του προγράμματος με άξονα τις νέες προκλήσεις

Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία έγινε αναλυτική συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.


Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία έγινε αναλυτική συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, η ΠΓ επισημαίνει πως «η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για “χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά και στην επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος με άξονα τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από την κρίση της πανδημίας.

Οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αποτυπώνονται σε αυτό είναι οι εξής:

Στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας. Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα. Η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν πολιτικές με διαφορετικό πρόσημο. «Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων;».

Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, που παρουσιάστηκε στην αρχή της πανδημίας, «έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων».

Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, τονίστηκε πως «μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας. Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί. Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της».

Την εκτίμηση ότι τα πράγματα στην οικονομία θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» για την αύξηση της ανεργίας, καθώς - όπως είπε - «κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια για τη μείωσή της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)