to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πέτυχε η καταστολή;

Χωρίς την κοινωνία ασφάλεια δεν υπάρχει * Δεν μπορεί από τη μία να έχουμε τους αστυνομικούς και από την άλλη τον "εχθρό λαό"


Ναι, θα σας απαντήσει το υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. Φοβήθηκαν στις καταλήψεις κάποιοι νεολαίοι. Κάποιοι στις πλατείες "πήραν το μάθημά τους" αν και υπήρξαν και ορισμένες "ατυχίες". Πιστεύουν ότι η νεολαία φοβήθηκε. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι κλείστηκαν για μεγάλο διάστημα σπίτι τους λόγω της πανδημίας.  Όλα καλά. Βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση νίκησε. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι λάθος η πολιτική τού "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης ή βάζει τις βάσεις για να περάσουν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τα θέματα Παιδείας, το ξεπούλημα νοσοκομείων κ.ά.; Η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει. Μόνο που δεν ρωτάει τον νοικοκύρη, την κοινωνία. Και χωρίς την κοινωνία ασφάλεια δεν υπάρχει.

Η αστυνομία

Η αστυνομία είναι πλέον προσανατολισμένη κατά προτεραιότητα στην καταστολή. Η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει τα αντεργατικά νομοσχέδια, χρειάζεται να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις. Ο υπερβολικός τονισμός της καταστολής, με την εμπλοκή μάλιστα μονάδων που έχουν άλλη αποστολή, όπως η αντιτρομοκρατική και τα ΕΚΑΜ, εγκυμονεί κινδύνους εφαρμογής δυσανάλογης βίας, όπως έγινε στη περίπτωση Ινδαρέ και όπως συνέβη στη πλατεία της Νέας Σμύρνης. Παρά τις προσλήψεις, το αίσθημα ασφάλειας δεν αυξήθηκε. Το αντίθετο θα έλεγα. Οι πολλές υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της καταστολής αποδυνάμωσαν τα αστυνομικά τμήματα.

Το έγκλημα

Το κοινό έγκλημα, και ειδικά το σκληρό, βλέποντας ότι δεν είναι στη πρώτη προτεραιότητα της αστυνομίας, εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις για να αναδιαταχθεί. Τα μεγάλα μαγαζιά (μπουζουκτσίδικα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) έκλεισαν με την καραντίνα και η "νύχτα" στερήθηκε τα πολλά έσοδα από λίγους.  Ώρα για επανασχεδιασμό. Τα "πολλά λεφτά από τους λίγους" ήρθε ώρα να αντικατασταθούν από τα "λίγα λεφτά από τους πολλούς". Οι μαφίες προσπαθούν να απλωθούν στις γειτονιές για να παρέχουν "προστασία" αλλά και να ανοίξουν τις περιφερειακές "αγορές" ναρκωτικών. Η αστυνομία, προσανατολισμένη στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί δημιουργούνται οι εντυπώσεις, χάνει τα προάστια και ειδικά τα προβληματικά, όπως είναι η δυτική Αθήνα και η δυτική Αττική. Εκεί όμως ζουν οι "υδραυλικοί" και οι φτωχοί. Η κυβέρνηση σκέφτεται "μικρό το κακό". Ποιος είπε ότι δεν είναι ταξικό αγαθό η ασφάλεια;

Τι είδους ασφάλεια θα επικρατήσει;

Μετά τις τελευταίες δολοφονίες προκύπτει το ερώτημα τι είδους ασφάλεια θα προκύψει. Αν επικρατήσει η καταστολή, θα προκληθεί μεγάλη ένταση στην κοινωνία και υπάρχει η περίπτωση επανάληψης του 2008. Παράλληλα, θα βρει χώρο το σκληρό έγκλημα να διευρύνει τον ζωτικό του χώρο. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι μια αστυνομία συνηθίζει στη δραστηριότητα που έχει προτεραιότητα και παραβλέπει τις άλλες προτεραιότητες. Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιμένει στις έως τώρα προτεραιότητες και μάλιστα θέλει να τις ενισχύσει με την πανεπιστημιακή αστυνομία για να εκφοβίσει τις νεολαιίστικες αντιδράσεις. Σε παγκόσμια πρωτοτυπία, κρατάει τον κεντρικό έλεγχο αυτών των αστυνομικών αντί να τον έχουν οι πρυτανικές αρχές, όπως θα ήταν πιο φυσιολογικό.

Ασφάλεια μαζί με την κοινωνία ή απέναντι;

Ποτέ σε δημοκρατικές κοινωνίες δεν πέτυχε σύστημα ασφάλειας χωρίς τη συγκατάθεση της κοινωνίας. Τα περιστατικά σαν κι αυτό στη Νέα Σμύρνη έδειξαν πόσο ανεξέλεγκτη είναι η χρήση της αστυνομικής βίας όταν αυτή κατευθύνεται άκριτα σε φιλήσυχους πολίτες και ασκείται από άπειρους, νεοπροσληφθέντες, ανεκπαίδευτους και χωρίς κεντρικό έλεγχο αστυνομικούς. Καταστάσεις όπως η εγκατάλειψη συναδέλφου του αστυνομικού δεν προκαλούν μόνο γέλωτα. Η αντίληψη ότι "ο εχθρός είναι παντού" οδηγεί στην αντίληψη "ο εχθρός είναι ο κάθε πολίτης". Οι ίδιοι οι αστυνομικοί ξέρουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη βοήθεια της κοινωνίας, πολύ περισσότερο με την κοινωνία απέναντι.

Έχει μέλλον η καταστολή;

Η καταστολή δεν μπορεί να είναι πρώτη προτεραιότητα ή μονόδρομος.  Όταν ειδικά παραμελούνται άλλοι τομείς χάριν της καταστολής, αυτό πληρώνεται με αύξηση της σκληρής εγκληματικότητας, όπως συμβαίνει τώρα. Ο μεταπολιτευτικός κύκλος των αντιεξουσιαστικών εκδηλώσεων θα κλείσει όταν μεγαλώσουν οι μαζικές εκδηλώσεις. Σε περίπτωση βέβαια που γίνει προσπάθεια διάλυσης των μαζικών εκδηλώσεων για να στηριχθεί η κυβερνητική αντεργατική πολιτική, τότε υπάρχει περίπτωση να επανατροφοδοτηθούν οι αυτόνομες και βίαιες εκδηλώσεις. Την ένταση τροφοδοτεί η καταστολή και όχι μόνο τα οικονομικά μέτρα.

Ποιος δρόμος συμφέρει και για ποιον;

Δεν μπορεί από τη μία να έχουμε τους αστυνομικούς και από την άλλη τον "εχθρό λαό". Η ασφάλεια προϋποθέτει συνεργασία απέναντι στο κοινό έγκλημα αλλά και ανεκτικότητα απέναντι στις κοινωνικές διεκδικήσεις.  Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στα σύνορα και ζήσει με την αντίληψη του αντιπάλου που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα, πρέπει να είσαι απίστευτα σκληρός στα θέματα της προστασίας της κυριαρχίας της χώρας. Στα εσωτερικά θέματα όμως δεν υπάρχει εχθρός παρά μόνο το κοινό έγκλημα και ιδιαίτερα το σκληρό. Παραμελώντας τις προτεραιότητες και προκαλώντας σύγχυση, η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτα τα πιο φτωχά στρώματα, που δεν έχουν την πολυτέλεια να ζουν σε πολυτελείς περιοχές με ιδιωτική ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι και για τον Ασπρόπυργο, την Αγία Βαρβάρα και το Περιστέρι.

Η αστυνομία είτε θα είναι μαζί με την κοινωνία στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος είτε θα αποτύχει. Και δεν μπορεί να είναι απέναντι στις μαζικές διεκδικήσεις των εργαζόμενων.

* Ο Νίκος Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγος ε.α.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)