to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 07.12.2020

Κοινωνία

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία, αθλητικές δραστηριότητες

Την παράταση του lockdown για τα σχολεία, την εστίαση και άλλους φορείς της καθημερινότητάς μας μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.


Ο κ. Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επεσήμανε ότι η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό».

Στη συνέχεια παρέθεσε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με αυτά τα δεδομένα, «η όποια επάνοδος στην κανονικότητα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια», είπε.

Τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία οι αθλητικές δραστηριότητες εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή, τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά, ανακοίνωσε, μέχρι το τέλος των γιορτών, και συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα χιονοδρομικά κέντρα.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, δεν θα επιτραπούν τα ταξίδια από περιοχή σε περιοχή (διαπεριφερειακές μετακινήσεις) κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

Επίσης, εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νέες ανακοινώσεις, πρόσθεσε, μέσα στην εβδομάδα, και συγκεκριμένα στο τέλος της.

Τι θα ισχύει για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά στην, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Χριστούγεννα με SMS και μέχρι 9 άτομα στο σπίτι

«Η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία που περιλαμβάνει από νυχτερινή διασκέδαση μέχρι τα σινεμά δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021. «Υπάρχει μια συζήτηση που θα απασχολήσει και την επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση για το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Επομένως μαζί με τις ανακοινώσεις για τις εκκλησίες το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια θα έχουμε νεότερα, γι' αυτό το θέμα που διακρίνει κάποιους τομείς του πολιτισμού, προς το τέλος της εβδομάδας, ώστε αν υπάρχει το περιθώριο από το επιδημιολογικό φορτίο να ανοίξουν και αυτά» είπε.

Ξεκαθάρισε ότι τα sms θα συνεχίσουν να ισχύουν γιατί είναι πάρα πολλοί οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας οι οποίοι θα μείνουν κλειστοί.

Για το ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε τα καταστήματα αν υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «το σχέδιο μας είναι δυναμικό, εδώ και 10 μήνες, πάντα λαμβάνουμε υπόψη το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και προσαρμόζουμε ανάλογα την στρατηγική μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μπορέσει το σύστημα υγείας να αντέξει την πίεση από αυτό τον αόρατο και ύπουλο εχθρό».

«Είναι δυναμική η προσαρμογή του σχεδίου μας και ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων και εφόσον είμαστε συνεπείς και δεν εφησυχάζουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να μην χρειάζεται τέτοιου είδους εξέλιξη στο μέλλον» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τα στηρίζει για την απώλεια εισοδήματος την οποία υφίστανται και υπογράμμισε ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Είναι βέβαιο όμως ότι με όλες τις ενέργειες τις οποίες έχουμε κάνει έχουμε αποτρέψει τα χρέη του παρελθόντος να γίνουν χιονοστιβάδα που θα πλήξει τους πολίτες» πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για την επιδίωξη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι διεκδικούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και φυσικά το εμπάργκο όπλων με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται εναντίον μας, σημειώνοντας ότι το βέτο δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή εξετάζεται.

Για τον χρόνο έναρξης των συνομιλιών ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. «Χρειάζεται όμως συνέπεια και συνέχεια, δεν μπορεί να σταματούν σήμερα οι προκλήσεις και αύριο να ξεκινάμε συζητήσεις. Πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος που να αποδεικνύει η άλλη πλευρά ότι τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη» είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα λίγων ημερών και ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να επιδειχθεί συνέπεια και συνέχεια.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι πολιτικό θέμα το πού είναι η κατοικία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Πολιτικό ζήτημα το κάνουν αυτοί που υποκρίνονται. Δεν θα είχε καμία σημασία να συζητάμε το πού μένει ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν δεν φρόντιζε ο ίδιος να μπει στο επίκεντρο. Γιατί εδώ το βασικό ζήτημα δεν είναι το πού μένει. Το θέμα είναι εάν υπάρχει διαφάνεια. Εάν κάποιος λέει ότι είναι στο πόθεν έσχες και δεν είναι στο πόθεν έσχες. Εάν ζητάει κανείς, είτε δημοσιεύματα, είτε η Νέα Δημοκρατία, να δοθούν στοιχεία, όπως το μισθωτήριο και αυτά δεν προσκομίζονται και όταν γενικά υπάρχει μία πολιτική υποκρισία. Και πολιτική υποκρισία είναι ότι προτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον ξέρει ο κόσμος ως το λαϊκό παιδί που μένει στην Κυψέλη και όχι ως τον μεγαλοαστό που μένει στο Σούνιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)