to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 27.07.2021

πηγή: ieidiseis.gr

Πολιτική

Πέτρος Κόκκαλης: Όχι άλλα πολιτικά παιχνίδια, αλλά πραγματικές λύσεις για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξη του στο iEidiseis.gr, μίλησε για την κλιματική κρίση και τις απαιτήσεις των καιρών, τις προτεραιότητες που αφορούν τη χώρα μας και τα επόμενα βήματα στη διαμόρφωση κλιματικής πολιτικής


Η τραγωδία στη Γερμανία αποδεικνύει το πόσο επίκαιρο είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι η προτεραιότητα στην ΕΕ;

Οι τραγωδίες στη Γερμανία, τον Καναδά και την Κίνα αποτελούν θλιβερή απόδειξη όσων λέμε και για την πανδημία: αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν θα είναι κανένας ασφαλής.
Στην Αριστερά κατηγορηθήκαμε επειδή επιμένουμε στην άρση των πατεντών στα εμβόλια για την ταχύτατη, όσο και άμεση μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων σε όλο τον πλανήτη.

Ας αναλογιστούμε πως ακόμα κι αν υποθετικά στην Ευρώπη αδιαφορούσαμε για την ανθρωπιστική κρίση λαών δίχως πρόσβαση στο εμβόλιο, θα έπρεπε για τη δική μας ασφάλεια να φροντίσουμε να αποκτήσουν πρόσβαση στη λύση του εμβολιασμού όλοι οι πολίτες του πλανήτη, προκειμένου να ανακόψουμε τον κύκλο δημιουργίας και διάδοσης των μεταλλάξεων.

Με το ίδιο σκεπτικό, πρέπει να καταλάβουμε πως η Κλιματική Αλλαγή δεν «συγκινείται» από σύνορα, συνθήκες, συμβιβασμούς και συμφωνίες πολιτικών δυνάμεων. Όσο ισχυρή κι αν αισθάνεται κάποια χώρα, όσο καλές κι αν είναι οι υποδομές ενός κράτους, η Κλιματική Αλλαγή τις έχει ήδη προσπεράσει. Οφείλουμε μεν να προσαρμόσουμε άμεσα τις υποδομές μας για να μην θρηνούμε θύματα και περιουσίες καθημερινά, αλλά παράλληλα οφείλουμε να κινηθούμε με ρεαλισμό για να αντιμετωπίσουμε τις κύριες αιτίες, μεταξύ αυτών και τα ορυκτά καύσιμα.

Για να απαντήσω ευθέως λοιπόν στην ερώτηση σας, η πρωταρχική προτεραιότητα στην ΕΕ θα έλεγα πως πρέπει να είναι η λήξη της κουλτούρας του μέσου δρόμου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι αργές, ομαλές, συναινετικές μεταβάσεις μπορεί να λειτουργούν εξαιρετικά σε άλλα ζητήματα, αλλά όχι σε ό,τι αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Δεν υπάρχει ο χρόνος για να δίνουμε ο ένας στον άλλον συγχαρητήρια για την επίτευξη πολιτικών συμβιβασμών, όταν αυτοί δεν αποτελούν λύση! Γι’ αυτό το λόγο καταψηφίσαμε και τον προτεινόμενο Κλιματικό Νόμο.

Στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, πρέπει να εξετάζουμε με τα εργαλεία που μας έχει δώσει η επιστήμη και η εμπειρία αν κάτι αποτελεί πραγματική λύση και μετά να το βάζουμε στο τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων. Δεν είναι πολιτικό ρητορικό σχήμα, αλλά επιστημονική βεβαιότητα: ο χρόνος έχει τελειώσει. Όχι άλλα πολιτικά παιχνίδια λοιπόν, αλλά πραγματικές λύσεις. Έχουμε τα εργαλεία, τα χρήματα και την ανυποχώρητη βούληση των πολιτών για να καταφέρουμε τα πάντα. Αρκεί να το τολμήσουμε.

Το Fiftor55 σας καλύπτει; Τι άλλο απαιτείται;

Ξεκάθαρα όχι. Απαιτείται να πάρουμε επιτέλους στα σοβαρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και να δημιουργήσουμε μια πολιτική ικανή για τον περιορισμό υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1.5oC. Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% είναι το απολύτως κατώτατο όριο για να έχουμε 50% πιθανότητα να παραμείνουμε στον 1.5oC και ως εκ τούτου δεν είναι επαρκές. Δε μπορούμε λοιπόν να παίζουμε με τη φωτιά. Περαιτέρω, η μετάβαση θα επιτύχει μόνο αν είναι δίκαια, αν δηλαδή εξασφαλίσει ότι οι θυσίες που απαιτούνται και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται θα καταμεριστούν δίκαια.

Κύριε Σκουρή, ή θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, ή θα βουλιάξουμε σε μία από τις επόμενες νεροποντές, σε μια επόμενη πανδημία. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά δεν ζήτησα την ψήφο κανενός για να αποκρύπτω το πού βρισκόμαστε και το πού πάμε για να είμαι ευχάριστος, ή... συναινετικός. Συναίνεση δίνουμε στις λύσεις, όχι στην αποφυγή της ευθύνης.

Και στη χώρα μας; Πώς ιεραρχείτε τις προτεραιότητες;

Υπάρχει κρίση και Κλιματικής και Ενεργειακής Δημοκρατίας στη χώρα και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Ποιος θα πληρώσει πρώτος μία μεγάλη νεροποντή; Ποιος δεν θα αντέξει πρώτος το κόστος της ενέργειας, στη δουλειά ή το σπίτι του; Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στον εκδημοκρατισμό της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής στη χώρα, με συμμετοχικότητα των πολιτών μέσα από διαβούλευση και θεσμούς όπως οι ενεργειακές κοινότητες.

Πρέπει να έχουν φωνή οι τοπικές κοινωνίες, αντί να έρχεται η κυβέρνηση «νύχτα» και να στερεί ακόμα και τα λιγοστά που είχαν μείνει αποκεντρωμένα με τον διαβόητο πια νόμο Χατζηδάκη, που ήδη αποδομείται κομμάτι-κομμάτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Να ρωτήσω με τη σειρά μου, γιατί αντί να είμαστε μόνιμα απολογούμενοι, δεν επιλέγουμε μία φορά το ρόλο του μπροστάρη, έτσι, για να δούμε μήπως μας ταιριάζει καλύτερα;

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη πώς την κρίνετε στο συγκεκριμένο τομέα;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάζει τον «πιο πράσινο Πρωθυπουργό της Ευρώπης» και παραδίδει εξορύξεις πετρελαίου στις περιοχές Natura, χωροταξικό «Σουφλιά» σε όλη την επικράτεια και μπουλντόζες στον Ερημίτη. Συγχέει την απορρύθμιση με τη μεταρρύθμιση, αδυνατεί να συλλάβει τη κομβική σημασία της συμμετοχικότητας και της διαβούλευσης στη διαδικασία της Πράσινης Μετάβασης και εν τέλει κινδυνεύει να μετατρέψει την τεράστια ευκαιρία, αλλά και ευθύνη, για μια δυναμική πράσινη αναδιάταξη της οικονομίας, σε ένα λαχανί Βατερλό.

Στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη σας, γιατί δεν συγκροτείται ακόμα ένα ισχυρό οικολογικό κίνημα; Ούτε καν οικολογικό κόμμα δεν στεριώνει…

Είναι μεγάλη συζήτηση για το πώς διαρθρώνονται οι πολιτικές δυνάμεις σε κάθε χώρα, πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, με τι εκλογικό νόμο και με ποιες συνθήκες ψηφίζουν οι πολίτες τελικά.

Μπορεί να μην υπάρχει σήμερα ένα πράσινο κόμμα όπως υπάρχει για παράδειγμα στη Γερμανία που διεκδικεί πια την Καγκελαρία, αλλά η οικολογική ατζέντα συζητείται πλέον από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Αν θέλετε να χαριτολογήσουμε, όλοι Πράσινοι είναι πια, ειδικά μετά τη δημιουργία των σχετικών Ταμείων στην ΕΕ. Εκεί που θα κριθούν όλα είναι στην αξιοπιστία. Ποιος έχει χιλιόμετρα στα θέματα του περιβάλλοντος για να τα πάει ένα βήμα παραπέρα και ποιος θα τα χρησιμοποιήσει ως «ευκαιρία» για να συνεχίσει τα ίδια με το παρελθόν, αλλά «πρασινισμένα».

Ένα καλό παράδειγμα είναι ο λιγνίτης. Οι μεν λέμε πως πρέπει να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, πως η ανθρώπινη και η υλική προσπάθεια πρέπει να οδηγήσει στη βιώσιμη λύση των ΑΠΕ. Οι δε, προτείνουν έναν βολικό συμβιβασμό, ένα μεταβατικό όσο και θνησιγενές στάδιο, με ένα υποπροϊόν του πετρελαίου, το «φυσικό» τάχα αέριο.


Είμαι βέβαιος και το βλέπω καθημερινά, πως οι πολίτες κάθε ηλικίας μπαίνουν ολοένα και περισσότερο σε αυτή τη συζήτηση, έχοντας κάνει τη σύνδεση της επιβίωσης του ανθρώπου και της προόδου με το σεβασμό στο περιβάλλον. Κι είναι αυτοί οι πολίτες που θα μας κρίνουν όλους στο τέλος και θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα.

Αλήθεια, εσάς η Νέα Δημοκρατία γιατί κατά καιρούς σας στοχοποιεί;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλεργία στις διαφορετικές φωνές και απόψεις. Δεν κάνει διάλογο, δεν φέρνει τους νόμους για διαβούλευση, όπως οφείλει από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κράτησε τη Βουλή ημίκλειστη για όσο περισσότερο καιρό μπορούσε με δικαιολογία την πανδημία, δεν αναγνωρίζει και έτσι δεν συζητάει με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ακόμα κι αν οι συνθήκες το απαιτούν, όπως μία πανδημία.

Η Νέα Δημοκρατία με στοχοποίησε προσωπικά μετά την αποκάλυψή μου πως «διαβουλεύεται» δια του Ιδρύματος Καραμανλή το μέλλον της χώρας με Γερμανούς παράγοντες της οικονομίας και πολιτικούς. Πως δεν μοιράζεται και δεν συζητάει δηλαδή το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τους Έλληνες πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Όταν ο κ. Φάρμπερ έκανε δηλώσεις για το Ελληνικό πρόγραμμα των 4000 σελίδων στον ξένο Τύπο, στην Ελλάδα είχαμε δει μόλις τις 44!

Όταν λοιπόν τον Μάιο, έγκαιρα, σε εσωτερική διαδικασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου τόλμησα να αναρωτηθώ αν έχουν γίνει όσα μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε για να ανοίξει ο Τουρισμός με ασφάλεια και να δουλέψει χωρίς προβλήματα ο κλάδος, οι μονταζιέρες της ΝΔ βρήκαν την ευκαιρία να πουν πως εγώ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, είχαμε ξαφνικά αποφασίσει πως είμαστε κατά του Τουρισμού, πως δεν θέλουμε να ζήσουν οι άνθρωποι στους τουριστικούς προορισμούς και πως είμαστε διατεθειμένοι να πετάξουμε ακόμα και το αντίστοιχο ποσοστό του μειωμένου μας ΑΕΠ στον Καιάδα. «Βρέθηκε ο δράκος» το Μάιο και ήμασταν εμείς. Ας δοκιμάσουν να τα πουν σήμερα στους Μυκονιάτες και τους Κρητικούς, να δούμε τι απάντηση θα πάρουν.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως θα ιδρύσετε εσείς οικολογικό-πράσινο κόμμα…

Τις σελίδες των ανυπόγραφων δημοσιευμάτων του Ομίλου Μαρινάκη δεν θα τις χρησιμοποιούσα ούτε για να τυλίξω ψάρια. Προτείνω σε όποιον δεν του έχει περάσει η ιδέα να πετάξει την ή τον σύντροφό του από κάποιο γκρεμό, να κάνει το ίδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πώς πρέπει να αναβαθμίσει τη δράση του στον οικολογικό τομέα;

Στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχουμε χιλιόμετρα στο Οικολογικό Κίνημα, μια διαχρονική σχέση που είναι σε διαρκή εξέλιξη. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τις φιλόδοξες προγραμματικές μας θέσεις σε εκδήλωση υπό τον Πρόεδρο μας, τον Αλέξη Τσίπρα, θέσεις που αποτελούν τη βάση διαλόγου με τα κινήματα, τους πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Νομίζω ότι αποτελεί το πρώτο κείμενο κλιματικής πολιτικής στην ιστορία της χώρας μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)