to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πέτρος Δαμιανός: Το δικαίωμα στο όνειρο για τους μαθητές του σχολείου φυλακών Αυλώνα

Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, μιλάει Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου, για τη φετινή μεγάλη επιτυχία, στις πανελλήνιες εξετάσεις, τεσσάρων μαθητών-κρατουμένων.




«Απόδραση» στο πανεπιστήμιο για τέσσερις νεαρούς μαθητές από το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα και «η είδηση μας έχει χαροποιήσει όλους και περισσότερο φυσικά τα ίδια τα παιδιά αφού ανοίγει ένας άλλος δρόμος στη ζωή τους» αναφέρει Στο Κόκκινο Ρόδου, ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου φυλακών Αυλώνα κ. Πέτρος Δαμιανός.

 «Από μόνες τους οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι δύσκολες για όλα τα παιδιά, όταν προσθέσουμε το καθεστώς εγκλεισμού λογικό είναι τα πράγματα να γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Με τη βοήθεια όμως των εκπαιδευτικών-συναδέλφων μου, της Διεύθυνσης των φυλακών και των δύο υπουργείων (Παιδείας και Δικαιοσύνης), οι συνθήκες μπόρεσαν –όσο γίνεται- να είναι σωστές. Δούλεψαν πολύ τα παιδιά, έχοντας το κίνητρο των άλλων συμμαθητών τους που πέρασαν σε σχολές τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δίνει δύναμη και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

 «Τα παιδιά αποκτούν το δικαίωμα στο όνειρο, μπορούν και ονειρεύονται, αποκτούν μεγαλύτερη αυτο-εκτίμηση και πιστεύουν ότι αυτό που μπορεί να κάνει ένας οποιοσδήποτε νέος, μπορούν να το κάνουν κι αυτοί. Και το βλέπουν να γίνεται πραγματικότητα… Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση γιατί δεν πρέπει ποτέ να χάνουν την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή και, εμείς, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να προσπαθούμε να τους την προσφέρουμε».

 Ο κ. Δαμιανός περιγράφει τις επιτυχίες αυτές ως  μια παρακαταθήκη, «ένα οπλοστάσιο για να ανταπεξέλθουν στις όποιες άλλες δυσκολίες προκύψουν, ιδιαίτερα εκείνες όταν αποφυλακιστούν. Και εκεί, η ευθύνη είναι όλων μας, και της Πολιτείας και της κοινωνίας και του καθένα μας χωριστά, στο να αναπτύξουμε ένα φιλικό περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτυχθούν» τονίζει.

16 χρόνια στο σχολείο των φυλακών, ο κ. Δαμιανός επισημαίνει τα βήματα βελτίωσης που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και συμπληρώνει ότι «ακόμα δεν έχουμε φτάσει σ’ αυτό που θα θέλαμε στο ζήτημα της εκπαίδευσης στις φυλακή. Γνωρίζω ότι έχουν παρθεί υπουργικές πρωτοβουλίες και ίσως μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε εξελίξεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να φτάσουμε στο όμορφο όνειρο που έχουμε –να έχουμε εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες για όλους τους κρατούμενους που το επιθυμούν. Αυτό είναι ένα στοίχημα και πρέπει να το πετύχουμε».




AKOYΣTE TH ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)