to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 13.01.2022

Οικονομία

Πετρέλαια Καβάλας: Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για την ωμότητα της εργοδοσίας

Λήγει σήμερα (13/1/22) το τελεσίγραφο που είχε θέσει η διοίκηση της Energean στους περίπου 200 εν επισχέσει εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας», επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις, πέρα από τις 24 που έχει ήδη κοινοποιήσει, ανάμεσά τους και των επτά μελών του Δ.Σ. του σωματείου


Σκληραίνει η στάση της εργοδοσίας στα Πετρέλαια Καβάλας: Μετά τις 24 απολύσεις εργαζομένων (Τρίτη 12/1), 7 εκ των οποίων αφορούν μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων και έγιναν χωρίς αποζημίωση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις.

Απολύσεις οι οποίες φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο δρόμος άνοιξε αφενός με το νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος διευκολύνει τη δυνατότητα απολύσεων ξηλώνοντας επί της ουσίας το δίκαιο της καταγγελίας, αφετέρου με την έγκριση από την κυβερνητική πλειοψηφία εγγύησης δανείου 90,5 εκ., το οποίο ελήφθη πριν λίγες μέρες από την Παρευξείνια Τράπεζα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η πρωτοφανής συμπεριφορά της εταιρείας καθιστά το θέμα των απολύσεων, αλλά και της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων στον Πρίνο, μείζον πολιτικό ζήτημα. «Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να πάρουν θέση. Τόσο για τις απολύσεις και μάλιστα για την απόλυση σύσσωμης της εκλεγμένης διοίκησης του σωματείου, όσο και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Γιατί η εταιρεία καταστρατηγεί όλο το πλαίσιο του νόμου 2779/1999, βάσει του οποίου δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον Πρίνο», είπε στην «Εφ.Συν.» ο απολυμένος πρόεδρος του σωματείου Μανώλης Κελαϊδάκης. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε χθες ότι η εταιρεία τού διέκοψε και τη σύνδεση του (εταιρικού) κινητού τηλεφώνου που επί χρόνια διέθετε. «Φραγή εισερχομένων κλήσεων…».

Το σωματείο γνωστοποίησε στην εταιρεία, αλλά και στην αρμόδια για την τεχνική επιτήρηση των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ, ότι από χθες στις τέσσερις το απόγευμα, αποσύρθηκαν από τις θαλάσσιες εξέδρες οι επτά εργαζόμενοι που, αν και σε επίσχεση, βρίσκονταν εκεί ως προσωπικό ασφαλείας. «Είναι υπόθεση της εταιρείας τώρα, που λέει ότι μπορεί να συνεχίσει και χωρίς εμάς, να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις με τους όρους ασφάλειας και τεχνικής επάρκειας του προσωπικού που ορίζει ο νόμος. Και ο Θεός βοηθός…», λέει ο Μ. Κελαϊδάκης.

Η… επίκληση στα θεία σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι η Energean προτίθεται να αξιοποιήσει στις εξέδρες εργαζόμενους ρουμανικής εταιρείας, της GSP, που βρίσκονται στην περιοχή με μηχανισμό γεωτρήσεων για το κοίτασμα Έψιλον του Πρίνου, για το οποίο η εταιρεία εξασφάλισε προ ημερών δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για την τεχνική επάρκεια των Ρουμάνων εργαζομένων, που μπορεί να ξέρουν από γεωτρήσεις, αλλά είναι ανειδίκευτοι ως προς τη διαχείριση των θαλάσσιων εξεδρών. Και, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι ευθύνη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) να ελέγξει, όπως έκανε πρόσφατα για τα επίπεδα του υδρόθειου στις εγκαταστάσεις της Καβάλας, ότι όλα γίνονται όπως πρέπει στις εξέδρες.

Οι αντιδράσεις φορέων και συνδικάτων στις μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» συνεχίζονται, πλήθος ανακοινώσεων και δηλώσεων συμπαράστασης στους εργαζόμενους έχουν εκδοθεί από ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πέρα από αυτές της δημοτικής αρχής και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται προφανώς οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στον νομό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούν κι αυτοί πιέσεις για κάποιας μορφής παρέμβαση από τα αρμόδια υπουργεία.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας: Με την «εγγύηση» της ΝΔ οι απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας

Οι 24  απολύσεις εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, 7 εκ των οποίων αφορούν μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων και έγιναν χωρίς αποζημίωση, φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο δρόμος άνοιξε αφενός με το νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος διευκολύνει τη δυνατότητα απολύσεων ξηλώνοντας επί της ουσίας το δίκαιο της καταγγελίας, αφετέρου με την έγκριση από την κυβερνητική πλειοψηφία εγγύησης δανείου 90,5 εκ., το οποίο ελήφθη πριν λίγες μέρες από την Παρευξείνια Τράπεζα.

Έτσι, γράφεται ακόμα ένα κεφάλαιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Καβάλα, μετά από εκείνο της περίπτωσης των Λιπασμάτων, με τις καταχρηστικές και παράνομες ομαδικές απολύσεις 130 εργαζομένων. Το Υπουργείο Εργασίας παραμένει παρατηρητής της κατάστασης, σιγοντάροντας επί της ουσίας την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η μείωση προσωπικού, ο αγώνας δυσφήμισης των εργαζομένων, η θεμελίωση ανελαστικών μορφών εργασίας, η παρουσία ΜΑΤ εντός εργοστασίου αυξημένης επικινδυνότητας, η αδιαλλαξία της διοίκησης του εργοστασίου για εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης συνθέτουν το πλαίσιο μίας νέας πραγματικότητας για τον Πρίνο, που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, οι κυβερνητικοί βουλευτές σιωπούν. Τα ερωτήματα που θέτουμε διαρκώς προς εκείνους παραμένουν αναπάντητα.

Ποια είναι η θέση τους απέναντι στις απολύσεις Καβαλιωτών εργαζομένων από μία επιχείρηση, για την οποία ψήφισαν τη δανειοδότησή της;

Πώς θα αντιδράσουν στην επιχειρούμενη εξαθλίωση των εργαζομένων των δύο μεγάλων βιομηχανιών της Καβάλας;

Θα πιέσουν τους Υπουργούς της κυβέρνησής τους ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες;

Τα αποτελέσματα του νόμου Χατζηδάκη και της συνολικής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι εμφανή. Η Καβάλα πληρώνει, για μία ακόμα φορά, το μάρμαρο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι κυβερνητικοί βουλευτές σιωπούν.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)