to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 03.06.2023

Πολιτική

Πέτη Πέρκα: Βρήκε τώρα η ΝΔ προνομιακό πεδίο την οικονομία;

«Μιλάει σήμερα η ΝΔ, που έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 44 δισ. ευρώ και μάλιστα το κρύβει με εσωτερικό δανεισμό από τα ασφαλιστικά Ταμεία», σημείωσε μεταξύ άλλων η Πέτη Πέρκα μιλώντας στον Flash Θεσσαλονίκης


Μετά από αναφορά του δημοσιογράφου στην «κόντρα» που έχει ανοίξει μεταξύ των κομμάτων για την οικονομία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και για το αν κάποιοι έχουν «κρυφή ατζέντα», η Πέτη Πέρκα επισήμανε: «Ειλικρινά απορώ, βρήκε τώρα η ΝΔ προνομιακό πεδίο την οικονομία; Την οικονομία που πλέον τα αποτελέσματά της στην κοινωνία είναι ορατά. Όχι μόνο δεν έχουμε ‘κρυφή ατζέντα’, αντιθέτως, υπενθυμίζω ότι εμείς έχουμε ένα Πρόγραμμα, το οποίο έχει δουλευτεί πάρα πολύ, έχει περάσει από προγραμματικό συνέδριο, έχει εκπονηθεί από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, έγινε πιο συγκεκριμένο, με τις 6 προτεραιότητες, ενώ έχει γίνει και προσφάτως το Συμβόλαιο Αλλαγής με το λαό».

Και η Πέτα Πέρκα πρόσθεσε:

«Επιμένω όμως να λέω πως η ΝΔ επικεντρώνει τάχα στα θέματα της οικονομίας, ίσως μέσα στο πλαίσιο καλλιέργειας του φόβου, σε μια κοινωνία πραγματικά ρημαγμένη τα 4 τελευταία χρόνια, με προβλήματα φυσικά που ήρθαν και προστέθηκαν σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση την τελευταία δεκαετία. Διότι μιλάει σήμερα η ΝΔ, που έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 44 δισ. ευρώ και μάλιστα το κρύβει με έναν εσωτερικό δανεισμό από τα ασφαλιστικά Ταμεία - αναφέρομαι και στην κουβέντα που άνοιξε ο πρώην Υπουργός, ο κ. Παπαδόπουλος.


Συγχρόνως έχουμε δεκαπλασιασμό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή έχουμε δίδυμα ελλείμματα παρόμοια μ’ αυτά που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία - πάλι με πολιτικές ΝΔ, και φυσικά και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια της διακυβέρνησής του – και παράλληλα την κοινωνία να μην μπορεί να βγάλει το μήνα. Ο ΟΟΣΑ, η ΕΛΣΤΑΤ, η Eurostat, τελευταία και η Κομισιόν χτυπούν το καμπανάκι, χαρακτηριστικό είναι ότι ο πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 7.4%, ενώ είμαστε τρίτοι από το τέλος στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τα πράγματα δηλαδή δεν είναι ευνοϊκά, για να κάνει η ΝΔ αυτή την κουβέντα. Το μόνο που είναι ευνοϊκό είναι ένα μιντιακό σύστημα, το οποίο παρουσιάζει ως δεδομένη μια καλή κατάσταση. Δεν μπορούμε όμως να πάμε έτσι».


Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το αν τελικά το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ‘περνάει’ στους πολίτες, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται και στις νέες δημοσκοπήσεις, η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας σημείωσε: «Η οποιαδήποτε μικρή διαφορά που αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, επομένως δεν μπορώ να την αξιολογήσω. Υπενθυμίζω όμως ότι είμαστε ακόμα λίγες μέρες στην καινούρια προεκλογική περίοδο, όπου έχουμε πει πως θα βάλουμε τα δυνατά μας για να επικοινωνήσουμε το Πρόγραμμά μας, να το εξηγήσουμε καλύτερα, διότι προφανώς έχουμε ευθύνη για την ήττα μας, κυρίως στο επίπεδο της επικοινωνίας και βεβαίως και στην στρατηγική επιλογή μας για μια προοδευτική διακυβέρνηση μέσω της απλής αναλογικής. Επομένως, κάνουμε επανασχεδιασμό στην επικοινωνία, στον τρόπο που θα βγούμε στον κόσμο. Επανασχεδιασμό στο Πρόγραμμά μας όμως δεν κάνουμε, η φιλοσοφία του δεν αλλάζει, αφού αφορά στην κοινωνική πλειοψηφία και σ’ αυτό επιμένουμε.


Εκεί είναι και οι δομικές μας διαφορές με τη ΝΔ. Για παράδειγμα, στις γονικές παροχές, δεν μπορεί να αυξάνεις το αφορολόγητο όριο και η φοροαπαλλαγή να αφορά 4 εκατομμύρια, είναι πολύ σοβαρό θέμα. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η αύξηση των μισθών ή η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, όλα αυτά περιγράφονται στο Πρόγραμμά μας.


Είχαμε μια κυβέρνηση, η οποία επαίρεται ότι έχει μειώσει τους φόρους, όταν στην πραγματικότητα τα τελευταία 4 χρόνια πληρώσαμε 2.8 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους κατ’ έτος, μέσω των έμμεσων φόρων, εκείνων δηλαδή που ακουμπούν το μέσο πολίτη, τη μεσαία και τη φτωχότερη τάξη. Είχαμε επίσης 4.5 δισ. ευρώ παραπάνω ΦΠΑ, λόγω αύξησης του πληθωρισμού. Το ανέλυσε πολύ εύστοχα ο κ. Δραγασάκης, η οικονομική επιστήμη λέει ότι όταν έχεις πληθωρισμό, δε χρειάζεται να αυξήσεις τους συντελεστές για να έχεις παραπάνω φορολογία, αρκεί να μην τους μειώσεις. Οπότε έμειναν οι συντελεστές εκεί που ήταν, άρα είχαμε φορολογικά υπερέσοδα, τα οποία δεν προέρχονται από καμία ανάπτυξη, αλλά από τον πληθωρισμό, που χρησιμοποιείται ως εργαλείο, ακριβώς για τη μείωση του εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου».


Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερώτημα του δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι «αγωνίες» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. «Μια αγωνία μας είναι το ζήτημα της αποχής, ειδικότερα στους νέους, αρκετοί από τους οποίους εργάζονται για την τουριστική σεζόν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη διαρροή ψήφων προς το ΠΑΣΟΚ, δε θα έλεγα ότι έχουμε ιδιαίτερη αγωνία, πιστεύουμε ότι εκεί τα πράγματα έχουν λίγο πολύ κριθεί.


Είναι λίγο περίεργο το να εμφανίζεται ξαφνικά ένα κόμμα με παλιό λόγο ως καινούριο, σα να έρχεται τώρα στη σκηνή και να διεκδικεί ένα ρόλο, τον οποίο είχε και έχασε παταγωδώς. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε πει ότι το μέτωπό μας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Στόχος μας είναι να μπει φρένο στην παντοδυναμία της ΝΔ, για λόγους δημοκρατίας, για λόγους οικονομίας, για το μέλλον του τόπου και πραγματικά για τις ζωές μας. Δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή η ΝΔ να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική και μάλιστα με έναν άλλον αέρα, εφόσον πάρει πολύ μεγάλη έγκριση από τον ελληνικό λαό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)