to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:07 | 18.06.2019

Διεθνή

Aπό καρδιακή ανακοπή πέθανε ο Μόρσι - Ενταφιάστηκε στο Κάιρο

Ο 67χρονος Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, πέθανε μερικές εβδομάδες πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από την ανατροπή του από τον διάδοχό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου.


Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος απεβίωσε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας εξαιτίας καρδιακής ανακοπής χθες Δευτέρα, κηδεύτηκε σήμερα στο Μεντίνατ Νασρ, ενημέρωσε ένας από τους δικηγόρους του το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κηδεύθηκε στο Μεντίνατ Νασρ, στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, παρουσία της οικογένειάς του. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο νοσοκομείο της φυλακής της Τορά», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου χθες, διευκρίνισε ο συνήγορος, ο Αμπντελμονέιμ Άμπντελ Μαξούντ.

Ξαφνική καρδιακή ανακοπή

Από ξαφνική καρδιακή ανακοπή πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας μέσα στη φυλακή όπου ήταν έγκλειστος, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ιατρική πηγή.

Κατ' αυτή την πηγή, ο Μόρσι, που είχε εμφανίσει καλοήθη όγκο, τελούσε υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Ο 67χρονος Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, πέθανε μερικές εβδομάδες πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από την ανατροπή του από τον διάδοχό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε σήμερα ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ήταν μια "πετυχημένη δολοφονία" και κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα στα πλήθη να συγκεντρωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 67 ετών, αφού κατέρρευσε σε δικαστήριο του Καΐρου, κατά τη διάρκεια της δίκης του για κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης 

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε σήμερα την κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί.

Ο Μόρσι βρισκόταν στο δικαστήριο στο πλαίσιο μιας ακροαματικής διαδικασίας με κατηγορίες κατασκοπείας βάσει των ύποπτων επαφών που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Τόρα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του η υγεία του ανατραπέντος προέδρου δεν ήταν καλή.

«Είχαμε υποβάλει αιτήματα για αγωγή, ορισμένα είχαν γίνει αποδεκτά άλλα όχι» είπε στο Reuters ο δικηγόρος του Άμπντελ Μένεμ Άμπντελ Μακσούντ.

Ο Μόρσι εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου, απέτισε φόρο τιμής σε εκείνον χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα. Και ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη».

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Σάνζερ, του κέντρου σκέψης Foundation for Defence of Democracies (FDD), «δεδομένων των συνθηκών, ο Μοχάμεντ Μόρσι θα θεωρηθεί μάρτυρας. Και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό του σίγουρα θα διατυπωθούν ευρέως»

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου Human Rights Watch αντέδρασε επίσης λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μόρσι.

«Είναι φοβερό όμως ΑΠΟΛΥΤΑ προβλέψιμο, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να του παράσχει επαρκείς ιατρικές φροντίδες. Ακόμα λιγότερες επισκέψεις από την οικογένειά του» έγραψε στο Twitter η Σαρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.

Προσευχές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σε προσευχή στη μνήμη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, του οποίου η Τουρκία ήταν από τους κύριους υποστηρικτές.

Η προσευχή έλαβε χώρα στο ιστορικό τέμενος Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Οργανώθηκε από την τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο Μαχμούντ Χουσέιν, ένας ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προερχόταν ο Μόρσι, καθώς και ο αιγύπτιος αντιπολιτευόμενος Αϊμάν Νουρ, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μια δεύτερη ειδική προσευχή πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο ίδιο τζαμί παρουσία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής στον «μάρτυρα» Μόρσι και κατηγόρησε τους «τυράννους» που βρίσκονται στην εξουσία στην Αίγυπτο ότι είναι υπεύθυνοι για τον θάνατό του.

Επίσης περίπου 500 άνθρωποι προσευχήθηκαν στην Άγκυρα σταματώντας την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Φονιά Σίσι, μάρτυρα Μόρσι» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Πραξικοπηματίες θα ηττηθείτε», μια αναφορά στην ανατροπή του Μόρσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)