to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 17.07.2019

Πολιτισμός

Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Αντρέα Καμιλέρι, συγγραφέας του «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»

Ο ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, ένας από τους διασημότερους της χώρας του και "πατέρας" του διάσημου "Επιθεωρητή Μονταλμπάνο", πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών, μετέδωσε το ιταλικό κρατικό δίκτυο Rai.


Ο ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, ένας από τους διασημότερους της χώρας του και "πατέρας" του διάσημου "Επιθεωρητή Μονταλμπάνο", πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών, μετέδωσε το ιταλικό κρατικό δίκτυο Rai. Ο Καμιλέρι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής και γνώρισε την επιτυχία μετά τα 60 του.

Έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο έχουν πολλές φορές βρεθεί στην λίστα των μπεστ σέλερ στην Ιταλία, έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχουν εμπνεύσει την τηλεοπτική σειρά που προβάλλει η Rai αλλά και παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα.

Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε όταν ήταν 53 ετών αλλά δεν έκανε επιτυχία και στη συνέχεια εγκατέλειψε για πολλά χρόνια το γράψιμο για να επανέλθει το 1994 με "Το Σχήμα του Νερού" με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο όταν ήταν σχεδόν 70 ετών.

Το 26ο βιβλίο του της ίδιας σειράς με τίτλο "The Cook of Alcyon" κυκλοφόρησε στα ιταλικά βιβλιοπωλεία στο τέλος Μαΐου. Ο Καμιλέρι είχε δηλώσει το 2006 ότι είχε έτοιμο το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τον θάνατο του επιθεωρητή, το οποίο είναι κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο του εκδότη του.

Η δημοφιλία τόσο του μανιώδους καπνιστή ιταλού συγγραφέα όσο και του λάτρη του φαγητού Μονταλμπάνο εκτοξεύτηκε μετά το 1999 που η Rai ξεκίνησε να προβάλλει τις περιπέτειες του σικελού επιθεωρητή και στη συνέχεια πούλησε τη σειρά σε όλον τον κόσμο.

Η δράση των βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μονταλμπάνο τοποθετείται σε μια φανταστική πόλη που λέγεται Βιγκάτα, η οποία μοιάζει πολύ με την γενέτειρα του Καμιλέρι, το Πόρτο Εμπέντοκλε, ένα λιμάνι στη νότια Σικελία.

Ο τρόπος ζωής των Σικελών και η κουζίνα τους αλλά και η διάλεκτός τους είναι παρόντα σε όλα τα βιβλία με ήρωα τον Μονταλμπάνο.

Η τηλεοπτική σειρά οδήγησε σε τουριστική αναγέννηση του νησιού και τόσο Ιταλοί όσο και ξένοι τουρίστες συρρέουν τακτικά στις μικρές και γραφικές πόλεις Ραγκούσα, Σίκλι και Μόντικα όπου ο Μονταλμπάνο υποτίθεται ότι διενεργούσε τις έρευνές του.

Ο Καμιλέρι, ο οποίος υπήρξε κάποτε στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν δριμύς επικριτής τόσο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερσλουσκόνι όσο και του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής Λέγκας.

Σε μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές μεταφορές με ήρωα τον Μονταλμπάνο που προβλήθηκε στην Ιταλία τον Φεβρουάριο ο επιθεωρητής στέλνει το μήνυμά του υπέρ των μεταναστών πηδώντας στη θάλασσα για να ανασύρει το πτώμα ενός νεκρού αιτούντος άσυλο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)