to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 29.09.2022

πηγή: efsyn.gr

Πολιτισμός

Πέθανε στα 59 του ο βραβευμένος με Grammy ράπερ Coolio

Έγινε ευρύτερα γνωστός με το Gangsta’s Paradise


Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Coolio, ο ράπερ που έγινε ευρύτερα γνωστός με το Gangsta’s Paradise. Σύμφωνα με τον μάνατζέρ του, πέθανε στο σπίτι ενός φίλου του στο Λος Άντζελες, χωρίς να διευκρινιστούν ακόμη τα αίτια του θανάτου του.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Artis Leon Ivey Jr. Έγινε πολύ γνωστός για το single του 1995 Gangsta’s Paradise, για το οποίο κέρδισε ένα Grammy για την καλύτερη σόλο ερμηνεία ραπ. Στην επιτυχία του συνέβαλε και το γεγονός ότι βρισκόταν στο σάουντρακ της ταινίας «Επικίνδυνα Μυαλά», με τη Μισέλ Φάιφερ. Επίσης επιτυχία είχε και με τη διασκευή του τραγουδιού του του Stevie Wonder από το 1976 Pastime Paradise.

Ήταν υποψήφιος για άλλα πέντε Γκράμι κατά τη διάρκεια μιας καριέρας, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η καριέρα του απογειώθηκε με την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ του 1994, It Takes a Thief, στην Tommy Boy Records. Το εναρκτήριο κομμάτι του, Fantastic Voyage, έφτασε στο Νο 3 του Billboard Hot 100.

Ένα χρόνο αργότερα, το Gangsta's Paradise έγινε Νο 1 σινγκλ. Αυτό το τραγούδι, μέσα στο 2022 έφτασε το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube.

Η Μισέλ Φάιφερ σε ανάρτησή της στο Instagram, έγραψε για τον θάνατο του Coolio: η ηθοποιός ανέφερε: «Συγκινήθηκα με τον θάνατο του προικισμένου καλλιτέχνη @coolio. Μια ζωή το νήμα της οποίας κόπηκε πολύ νωρίς… Θυμάμαι να είναι πάντα τόσο ευγενικός. 30 χρόνια μετά εξακολουθώ να έχω ρίγη όταν ακούω το Gangsta’s Paradise».

Ο ράπερ Ice Cube έγραψε στο Twitter: «Αυτά είναι θλιβερά νέα. Ήμουν μάρτυρας της ανόδου αυτού του ανθρώπου στην κορυφή της βιομηχανίας. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Είχε γεννηθεί στο Μόνεσεν της Πενσιλβάνια, μετακόμισε στο Compton της Καλιφόρνια, όπου πήγε στο κοινοτικό κολέγιο. Εργάστηκε ως εθελοντής πυροσβέστης και στην ασφάλεια του αεροδρομίου προτού αφιερωθεί στη μουσική hip-hop.

Εκτός από μουσικός, ήταν και ηθοποιός, έχοντας εμφανιστεί σε δεκάδες ταινίες και δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε εκπομπές reality και μαγειρικής. Είχε γράψει και δικό του βιβλίο μαγειρικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)