to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 12.08.2022

Πολιτισμός

Πέθανε ο Ζαν-Ζακ Σεμπέ, σκιτσογράφος του «μικρού Νικόλα»

Ο Ζαν-Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή χθες το απόγευμα, σε ηλικία 89 ετών, «στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του»


O Γάλλος σκιτσογράφος Ζαν-Ζακ Σεμπέ, γνωστός για την εικονογράφηση της σειράς παιδικών βιβλίων «Ο μικρός Νικόλας» (Le petit Nicolas) και τις γελοιογραφίες του στον Τύπο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η σύζυγός του Μαρτίν Γκοσιό Σεμπέ.

Ο Ζαν-Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή χθες το απόγευμα, «στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του», δήλωσε στο AFP ο Μαρκ Λεκαρπεντιέ, βιογράφος του και φίλος του σκιτσογράφου.

Η ζωή του

O Σεμπέ που ήθελε να γίνει πιανίστας της τζαζ, είχε δύσκολη παιδική ηλικία και στα 14 παράτησε το σχολείο προτού μπει στο στρατό λέγοντας ψέματα για την ηλικία του.

Ωστόσο, γρήγορα διαπίστωσε πως η στρατιωτική ζωή δεν ήταν γι'αυτόν. Έτσι, άρχισε να πουλάει σκίτσα του σε παρισινές εφημερίδες. Ενώ δούλευε σε πρακτορείο Τύπου, έγινε φίλος με τον καρτουνίστα θρύλο Ρενέ Γκοσινί, τον «μπαμπά» του Αστερίξ. Μαζί «γέννησαν» το 1959 τον Μικρό Νικολά.

«Οι ιστορίες του Νικολά έγιναν το τρόπος να ξαναβιώσω τη θλίψη που υπέμεινα ενώ μεγάλωνα, φροντίζοντας όλα να αποκατασταθούν» είχε πει ο ίδιος το 2018.

Η σειρά βιβλίων είναι πλέον διεθνές μπεστ σέλερ με πάνω από 15 εκατομμύρια αντίγραφα σε 45 χρόνες, ενώ έχουν προσαρμοστεί σε σειρές καρτούν και ταινία.

Βεβαίως, τότε, ελάχιστη επιτυχία είχε ο μικρός Νικόλας, με τον Σεμπέ να εξακολουθεί να πουλά σκίτσα του σε εφημερίδες για τα προς το ζην, μια πρώιμη καριέρα που είχε χαρακτηρίσει «φρικτή».

Ήταν το 1978 όταν προσλήφθηκε στο The New Yoker που άρχισε να αποκτά επαγγελματική οντότητα. «Ήμουν σχεδόν πενήντα και για πρώτη φορά στη ζωή μου, υπήρχα. Είχα βρει επιτέλους την οικογένειά μου» είχε πει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από AFP - Lifo.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)