to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 11.02.2021

Πολιτισμός

Σημάδεψε μια εποχή: Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης

O σπουδαίος ερμηνευτής, του «Σφαγείου» και του «Κράτησα τη ζωή μου», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών - Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Κουγιουμτζή, Τόκα κ.α.) και ποιητές στιχουργούς (Ρίτσο, Σεφέρη, Αναγνωστάκη, Λ. Παπαδόπουλο κ.α.) - Ξεχωριστές στιγμές η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Αγγ.Σικελιανού και της «Κατάστασης Πολιορκίας» το 1970, με τη Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνια Αβέρωφ» το 1975.


Πέθανε την Πέμπτη (11/2) ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης σε ηλικία 81 χρονών. Τραγουδιστής που ερμήνευσε  Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και ερωτικός τραγουδιστής ο Αντώνης Καλογιάννης, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδάει το «Σφαγείο» (1974)


«Κράτησα τη ζωή μου» - Στην ΕΤ1 το 1986, με τον Αντ. Καλογιάννη να σταματά, λέγοντας «δεν μπορώ, αυτό το τραγούδι γράφτηκε κάτω από άλλες συνθήκες. Ζητώ από τους τεχνικούς να μην το κόψουν, έτσι νιώθω κι έτσι θέλω να βγει» - Ακούστε εδώ τη συγκλονιστική ηχογράφηση

Το 1970 αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του θα δώσουν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας.

Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.α.) και ποιητές στιχουργούς (Γιάννης Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α.), ενώ έχει βρεθεί είτε σε συναυλίες, είτε σε κέντρα με τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.

Ήταν ανέκαθεν και σταθερά ενταγμένος στην ανανεωτική Αριστερά.

Το «αντίο» του Αλέξη Τσίπρα στον Αντώνη Καλογιάννη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ένας συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ένας συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης, υπηρετώντας με πίστη το έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
Είχε την ευτυχία να συναντηθεί από νωρίς με τον Μίκη Θεοδωράκη και συμπορεύτηκε μαζί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Δικτατορία, συμμετέχοντας σε κάποιους από τους σημαντικότερους δίσκους στη νεότερη ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Αποτέλεσε μία από τις κεντρικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών, στις μεγαλειώδεις πολιτικές συναυλίες που διοργανώνονταν ανά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και κεντρική φυσιογνωμία των μπουάτ της δεκαετίας του ’70, μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Με την απόδοσή του στα Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη και του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε να συμπυκνώσει την ερμηνευτική δεινότητα ενός λαϊκού τραγουδιστή με τη διάθεση πρωτοπορίας που πρέσβευαν οι δημιουργοί του, κάτι που εκπλήρωνε ένα από τα βασικά καλλιτεχνικά αιτήματα της εποχής.

Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως τραγουδιστής κυρίως με ερωτικό ρεπερτόριο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες για πάνω από μία δεκαετία.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.​

ΣΦΕΑ: Η φωνή του μας συντρόφευε στα πέτρινα χρόνια της χούντας

«Ο Αντώνης Καλογιάννης, τραγούδησε τον αγώνα μας, τον πόνο μας, την ελπίδα, την αντοχή και ανάτασή μας. Η φωνή του μας συντρόφευε στα πέτρινα χρόνια της χούντας αλλά και στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Συντρόφευε το λαό και τη νεολαία που μάχονταν και τους παρότρυνε σε ένταξη στον αντιδικτατορικό αγώνα. Θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορικής μας μνήμης», τονίζει ο ΣΦΕΑ, και με θλίψη για την απώλεια του Αντ. Καλογιάννη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Π. Σκουρολιάκος: Καλό ταξίδι Αντώνη

Ο καλλιτέχνης που ταξίδεψε στα πέρατα της γης για να τραγουδήσει τον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων, το παιδί από την Καισαριανή, ο ερμηνευτής των επιτυχιών, η ερωτική φωνή μιας ολόκληρης γενιάς, ο αγαπητός φίλος, ο Αντώνης Καλογιάννης δεν είναι πια μαζί μας. Καλό σου ταξίδι Αντώνη

Σία Αναγνωστοπούλου: Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, ο ’’Αντρέας’’ του ’’Σφαγείου’’ των αγώνων μας.

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, ο ’’Αντρέας’’ του ’’Σφαγείου’’ των αγώνων μας. Από το υπόγειο τσαγγαράδικο που τον συνάντησε τυχαία ο Μίκης Θοδωράκης, μέχρι την ’’ταράτσα του Αντρέα’’, ο Αντώνης ’’κράτησε τη ζωή του’’ με εκείνο το μοναδικό δωρικό τρόπο που είχαν οι εμβληματικοί εκπρόσωποι του ελληνικού τραγουδιού της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Τα τραγούδια του που ακούστηκαν από τις μεγάλες λαϊκές ορχήστρες, σε πολλούς συναυλιακούς χώρους του εξωτερικού, συνόδεψαν τον αντιδικτατορικό αγώνα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις ελπίδες της νεολαίας στη Μεταπολίτευση. Αλλά και μετά, όταν τραγούδησε τα ερωτικά τραγούδια, τα ερμήνευσε και αυτά με μοναδικό τρόπο. Αντίο αγαπημένε μας Αντώνη ,δεν «είμαστε δυο»,  δεν «είμαστε τρεις»,  είμαστε αμέτρητοι που σε αποχαιρετάμε σήμερα.

ΣΦΕΑ: Η φωνή του μας συντρόφευε στα πέτρινα χρόνια της χούντας

Ο Αντώνης Καλογιάννης, τραγούδησε τον αγώνα μας, τον πόνο μας, την ελπίδα, την αντοχή και ανάτασή μας. Η φωνή του μας συντρόφευε στα πέτρινα χρόνια της χούντας αλλά και στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Συντρόφευε το λαό και νεολαία που μάχονταν και τους παρότρυνε σε ένταξη στον αντιδικτατορικό αγώνα. Θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορικής μας μνήμης.
Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, με θλίψη για την απώλειά του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)