to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:44 | 07.06.2019

Πολιτισμός

Σήμερα στις 5 μ.μ. η πολιτική κηδεία του Θόδωρου Μαλικιώση

Εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς ο Θόδωρος Μαλικιώσης, ιδρυτής από κοινού με τον Μίμη Δεσποτίδη του εμβληματικού εκδοτικού οίκου Θεμέλιο, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης 5/6/2019 μετά από ολιγόμηνη περιπέτεια με την υγεία του - Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο


Η πολιτική κηδεία του Θόδωρου Μαλικιώση θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 5 μ.μ. στο Νεκροταφείο Καισαριανης.

Βετεράνος εκδότης, στέλεχος της ΕΔΑ και της ανανεωτικής Αριστεράς, με μακρά διαδρομή και συνδικαλιστική δράση στον χώρο των εκδοτών, ευγενής και εγγράματος ο Θόδωρος Μαλικιώσης διένυσε μια συνεπή πορεί στους κόλπους της Αριστεράς και παρά τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες του εξακολούθησε ως το τέλος του βίου του να υποστηρίζει το ουμανιστικό πρόταγμα, τους αξιακούς κώδικες και την πνευματική νηφαλιότητα που χρειάζεται ο άνθρωπος για να περπατά στο μέλλον.

«Ένα χρέος έχουμε, τη δημοκρατία και τα μάτια μας» έλεγε ο Θόδωρος Μαλικιώσης στην τελευταία του συνέντευξη, στις 23 Απριλίου 2017, στην Αυγή. (Πόλυ Κρημνιώτη - Αυγή)

Η δήλωση του Ν. Βούτση για την απώλεια του Θ. Μαλικιώση:

«Αποχαιρετώ με μεγάλη μου θλίψη έναν αγαπημένο φίλο, έναν ακάματο εργάτη του Πολιτισμού με λαμπρό πνεύμα, έναν αγνό αγωνιστή της Αριστεράς, τον Θόδωρο Μαλικιώση.

Μαζί με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τον Μίμη Δεσποτίδη, δημιούργησαν τον εμβληματικό εκδοτικό οίκο “Θεμέλιο” που σφράγισε τις πολιτικές και θεωρητικές αναζητήσεις της Αριστεράς σε όλη της διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Κρατώ στο νου μου τη φράση που είπε σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις: «Ένα χρέος έχουμε, τη δημοκρατία και τα μάτια μας». Ο  Θόδωρος Μαλικιώσης ποτέ δεν κουράστηκε να αγωνίζεται για την προάσπιση της δημοκρατίας, πιστός και σταθερός στους αξιακούς του κώδικες, παρά τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες που υπέστη.

Στην οικογένεια και τους οικείους του, που συνεχίζουν στα βήματά του μια λαμπρή εκδοτική προσπάθεια, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μ. Ζορμπά, εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Θόδωρου Μαλικιώση:

Ο Θόδωρος Μαλικιώσης έζησε διώξεις και εξορίες για τις ιδέες του, στις οποίες έμεινε συνεπής μέχρι τέλους. Τα βιβλία του εκδοτικού οίκου «Θεμέλιο» γαλούχησαν πολιτικά και λογοτεχνικά τις γενιές της Αριστεράς σε όλη τη Μεταπολίτευση, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν οι μόνες εκδόσεις που έκλεισε η χούντα το 1967.

Γ. Δραγασάκης: Συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία και τους αγώνες της Αριστεράς για τον τόπο

Το μήνυμα του Γ. Δραγασάκη:

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων, να κατατεθούν τα χρήματα στα ΑΣΚΙ [Alpha Bank ΙΒΑΝ: GR3101403620362002101016233]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)