to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:34 | 02.02.2021

Πολιτισμός

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο - Δείτε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο left.gr το 2015 για την παράσταση La Strada


Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε μέσω Facebook, ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Έφυγε ακόμα ένας αγαπημένος μου... Βαριά θλίψη και οδύνη. Ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης με τις τόσες επιτυχίες και το μεγάλο έργο έφυγε από κοντά μας...Η τελευταία του παράσταση ήταν μαζί μας πέρυσι στο Θρυλικό ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ στο θέατρο Κόρονετ που το σταμάτησε ο κορωνοϊός. Λατρεμένε μου Βασίλη σ ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες, ήθος και γνώση.»

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1954 στην Αθήνα, ενώ σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού και θεατρολογία στο Παρίσι, με ειδικό θέμα τη σκηνοθεσία όπερας.

Το 1982 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης, το οποίο επανεκδόθηκε το 1995, ενώ το 1985 αρχίζει να σκηνοθετεί, κυρίως μουσικά έργα.

Από το 1991, συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1992, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και από το 2000, με το Εθνικό Θέατρο, έχοντας σκηνοθετήσει περισσότερες από 70 παραγωγές.

Μάλιστα, τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000).

* * *

O Βασίλης Νικολαϊδης είχε μιλήσει στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα το 2015, για την παράσταση «La Strada» (των Τούλιο Πινέλι και Μπερναντίνο Τσαπόνι, βασισμένο στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Φεντερίκο Φελiνι), έναν μελαγχολικό στοχασμό πάνω στη σχεδόν έμφυτη μοναξιά των ανθρώπων και την (ανεκπλήρωτη) ανάγκη για αγάπη. Η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη βοήθησε - σημειώναμε τότε - να αναδειχθεί με λιτό τρόπο η ουσία του έργου, ενώ όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους.

Δείτε τη συνέντευξη του Βασ. Νικολαϊδη:

* * *
 

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. εκφράζει τα συλλυπητήρια του

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ενημερώθηκε με μεγάλη θλίψη τον θάνατο του Βασίλη Νικολαίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών.

Ο Βασίλης Νικολαϊδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, με ειδικό θέμα τη σκηνοθεσία όπερας. Το 1982 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Μαρία Κάλλας οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης, το οποίο επανεκδόθηκε το 1995.

Πρωτοεμφανίστηκε στην ευρύτερη ελληνική μουσική σκηνή το 1981 στους Αγώνες ελληνικού τραγουδιού Κέρκυρας, που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Επιμελήθηκε προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι, όσο εκείνος την διηύθυνε.

Έχει κυκλοφορήσει προσωπικούς δίσκους σε δική του μουσική, στίχους και ερμηνεία και υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Ζιλ Ντασέν στον Γλάρο του Τσέχωφ (Εθνικό Θέατρο, 1988).

Το 1985 αρχίζει να σκηνοθετεί, κυρίως μουσικά έργα. Από το 1991, συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1992, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και από το 2000, με το Εθνικό Θέατρο. Από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Από το 1984 ως το 2006 εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και σκηνοθέτησε πολλλά θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Έγραψε δεκάδες μουσικών και θεατρικών άρθρων σε περιοδικά και είχε διδάξει υποκριτική σε νέους τραγουδιστές στα ωδεία: «Athenaeum» και «Φίλιππος Νάκας» ενώ αργότερα δίδαξε και στην δραματική σχολή «Μαίρη Τράγκα».

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Σ. (1994), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου, ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού.

Συνεργάστηκε με μεγάλους ηθοποιούς της πιο παλιάς γενιάς, όπως τη Μαίρη Αρώνη, τον Νίκο Τζόγια, την Μαρία Αλκαίου, αλλά και με νεώτερους, όπως την Ρένη Πιττακή, την Λυδία Κονιόρδου, την Κάτια Γέρου, την Λυδία Φωτοπούλου, τον Γιάννη Μπέζο, τον Γιώργο Παρτσαλάκη, τον Δημήτρη Καταλειφό.

Την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1995, ταξίδεψε στην Ρουάντα ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπου κατέγραψε τα όσα έζησε στο βιβλίο του Μπαζουνγκού: Ένα οδοιπορικό στη Ρουάντα, Μάρτιος-Ιούνιος 1995, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ποντίκι».

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους οικείους του».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Το πλούσιο έργο του θα αποτελεί για πάντα ένα πολύτιμο κληροδότημα στην ιστορία της σύγχρονης θεατρικής τέχνης»

Η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε για την απώλεια του Βασίλη Νικολαΐδη:

«Ο θάνατος του Βασίλη Νικολαΐδη βυθίζει σε θλίψη το χώρο του θεάτρου, κάνει φτωχότερο τον χώρο του πολιτισμού. Ο Βασίλης Νικολαίδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες της γενιάς του. Υπό τη σκηνοθετική του καθοδήγηση δημιουργήθηκαν εμπνευσμένες παραστάσεις, υψηλών προδιαγραφών, που ανέβηκαν από την Εθνική Λυρική Σκηνή, μέχρι τις σκηνές των ΔΗΠΕΘΕ, των περιφερειακών και κεντρικών θεάτρων, αλλά και της Επιδαύρου.

Το πλούσιο έργο του θα αποτελεί για πάντα ένα πολύτιμο κληροδότημα στην ιστορία της σύγχρονης θεατρικής τέχνης. Σε αποχαιρετούμε με βαθιά λύπη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του στους φίλους του, στους πολλούς και αγαπημένους συνεργάτες του».

Γ. Βαρεμένος: Καλό κατευόδιο στον Βασίλη Νικολαΐδη

Έφυγε απ’ την ζωή ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης, που είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου απ’ το 2007 έως το 2014 και είχε στο ενεργητικό του δεκάδες σκηνοθεσίες όπερας και κάθε είδους θεατρικών έργων. Ο Βασίλης Νικολαΐδης πίστευε στο πάντρεμα όλων των τεχνών, όπως η μουσική και ο χορός, και στην αξιοποίηση των αυθεντικών στοιχείων του κάθε τόπου και των ντόπιων καλλιτεχνών. Την τελευταία του παράσταση σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είχαμε παρακολουθήσει στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» και, με την σεμνότητα που τον διέκρινε, έλεγε ότι μία καλή και ποιοτική παράσταση μπορεί να είναι αναγνώσιμη από το ευρύ κοινό.

Καλό κατευόδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)