to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:57 | 23.07.2019

Πολιτισμός

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Σε ηλικία 81 ετών


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο σημαντικός σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook, όπου αναφέρονταν τα εξής:

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ' αυτή τη ζωή... μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη για όλα αυτά που ένωσαν».

Ο Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε το 1937 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες. Η πρώτη του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο, ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 παίχτηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ, καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας «Γυναίκες που περάσατε από εδώ». Η ταινία υλοποιείται με χρηματοδότηση crowdfunding και κλείνει την τριλογία «Γυναίκες» (μετά το «Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε» και «Ας περιμένουν οι Γυναίκες»). Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Ο Σταύρος Τσιώλης είχε επίσης γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά και για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής. Τα έργα του για το θέατρο έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του «Θεατρικά» (Εκδ. Πανοπτικόν, 2016).

Ο Πάνος Σκουρολιάκος, τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε μήνυμά του:

Αποχαιρετούμε τον Σταύρο Τσιώλη, έναν απ’ τους πιο σπουδαίους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες του καιρού μας.
Με διεισδυτική ματιά,  καλό γούστο και λοξό χιούμορ μας έδωσε αριστουργήματα που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία του νεοελληνικού κινηματογράφου.
Ο Σταύρος Τσιώλης θα είναι πάντα κοντά μας μέσα από τις οθόνες που  θα προβάλλουν τις σπουδαίες ταινίες του.

Συλλυπητήριο μήνυμα Τμ. Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ

To Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Σταύρου Τσιώλη, ενός σπουδαίου σκηνοθέτη και σεναριογράφου του νέου ελληνικού κινηματογράφου, που δημιούργησε σημαντικές ταινίες όπως οι παλαιότερες  «Κατάχρηση εξουσίας», «Μια τόσο μακρινή απουσία» και οι πιο πρόσφατες «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε»,  «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και «Γυναίκες που περάσατε από δω». Με αφετηρία τον εμπορικό ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας και τη Φίνος Φιλμ στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Τσιώλης θα κατακτήσει στην πορεία το προσωπικό του ύφος και θα συνδυάσει τη λαϊκότητα με μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά.
Ιδιαίτερα με τις τελευταίες του ταινίες, ο Σταύρος Τσιώλης υπήρξε ένας ποιητής της καθημερινότητας, που σκιαγραφούσε ήρωες χωρίς συγκλονιστικά πάθη και μυστικά αλλά αντιμέτωπους μέρα προς μέρα με τις συμπτώσεις, τις μικρές χαρές και τις μεγάλες πίκρες μιας ζωής που επιμένει να ονειρεύεται, σε πείσμα της πραγματικότητας και των ματαιώσεών της. Με τη σπάνια και πικρή αίσθηση του χιούμορ, με τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους, με την αγάπη του για την περιπλάνηση στο ελληνικό τοπίο, για τις αντροπαρέες και, φυσικά, για τις γυναίκες, ο Τσιώλης έφτιαξε ταινίες που αποτυπώνουν με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ελληνική κοινωνία από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Ο θάνατός του αφήνει φτωχότερη την ελληνική κινηματογραφική οικογένεια. Στους οικείους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)