to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 18.08.2018

Διεθνή

Πέθανε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν

Ο Άναν, που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, είχε γεννηθεί στην Γκάνα το 1938. Το 1962 εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη. Ανέλαβε διάφορες διοικητές θέσεις σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και το 1997 έφτασε στο αξίωμα του γενικού γραμματέα, μια θέση που κράτησε μέχρι το 2006.


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Με ανάρτησή του στο Τwitter, το ίδρυμα του ανακοίνωσε τον θάνατο του.

Ο Κόφι Ανάν (8 Απριλίου 1938 - 18 Αυγούστου 2018) ήταν ο έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από το 1997 μέχρι το 2006.
 
Γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον Ο.Η.Ε. ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987-1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990-1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (1992-1996).
 
Την 1 Ιανουαρίου 1997, ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ο Κόφι Ανάν θεωρείτο από τους πιο διακριτικούς και ευέλικτους διπλωμάτες. Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο». Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη (AIDS, φτώχεια, κ.ά.).
 
Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
 
Στις αποτυχίες του Κόφι Ανάν συμπεριλαμβάνονται η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η ασυντόνιστη συμμετοχή του ΟΗΕ για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και η αδυναμία επιβολής μίας δίκαιης λύσης στα προβλήματα παράνομης κατοχής στην Παλαιστίνη και την Κύπρο. Κατά πολλούς παρατηρητές, ο Κόφι Ανάν δεν μπόρεσε να δείξει την απαραίτητη πυγμή και ανεξαρτησία αποφάσεων απέναντι στους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η παγκόσμια αξιοπιστία του Ο.Η.Ε..

Ο Άναν, ο δεύτερος Αφρικανός και πρώτος μαύρος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας το 1938. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και στη συνέχεια εντάχθηκε ως διοικητικός υπάλληλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μιας από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Διπλωμάτης καριέρας, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, φτάνοντας το 1992 στο αξίωμα του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και δεύτερου γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα ειρηνευτικών αποστολών.

Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για δύο συνεχόμενες θητείες, από το 1997 μέχρι το 2006, διαδεχόμενος τον Αιγύπτιο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Χρωστούσε τον διορισμό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόβαλαν βέτο σε μια δεύτερη θητεία του Μπούτρος Γκάλι, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αποδείξει ότι λάμβανε τις αποφάσεις του ανεξάρτητα από τις μεγάλες δυνάμεις: προκάλεσε έτσι εκνευρισμό στις ΗΠΑ όταν χαρακτήρισε "παράνομη" την εισβολή στο Ιράκ το 2003 επειδή η επιχείρηση αυτή δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας στον κόσμο και για τα δικαιώματα των γυναικών στις αραβικές χώρες, ενώ στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται η αποχώρηση του ινδονησιακού στρατού από το Ανατολικό Τιμόρ και των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον ΟΗΕ.

Η θητεία του επλήγη όμως και από σκάνδαλα και αποτυχίες, όπως την υπόθεση "Πετρέλαιο έναντι τροφίμων" ενώ, ως επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ τη δεκαετία του 1990 είχε επικριθεί επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Παρ' όλ' αυτά, όταν αποχώρησε από τη θέση του, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους γενικούς γραμματείς που πέρασαν ποτέ από τον Οργανισμό.

Σε μια από τις τελευταίες του αποστολές, το 2012, είχε αναλάβει για μερικούς μήνες τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην εμπόλεμη Συρία. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή κατηγορώντας τις μεγάλες δυνάμεις ότι με τις έριδές τους είχαν μετατρέψει τη μεσολαβητική προσπάθειά του σε μια "αδύνατη αποστολή".

"Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βελτιωθούν, δεν είναι τέλεια, ωστόσο, αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τα δημιουργήσουμε" είπε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο στο BBC, σε μια συνέντευξη με την ευκαιρία των 80ών γενεθλίων του. "Είναι ξεροκέφαλα αισιόδοξος, γεννήθηκα αισιόδοξος και θα παραμείνω", πρόσθεσε.

Ο Κόφι Άναν ήταν παντρεμένος με τη Σουηδή δικηγόρο Νάνε Ανάν με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη. Από τον πρώτο γάμο του, με τη Νιγηριανή Τίτι Αλακίτζα, είχε αποκτήσει δύο παιδιά.
 
Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στη Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά. Ο Κόφι Ανάν θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο» τόνισε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο του Κόφι Ανάν.

«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του.

"Οραματιστή της ειρήνης" που εργάστηκε για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας και που "με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα" χαρακτηρίζει, σε μήνυμά του στο facebook, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον γκανέζο πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«O θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του Ο.Η.Ε για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον Κόφι Ανάν που έφυγε σήμερα από τη ζωή.«Αν και η ενασχόληση με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κέρδισε την εκτίμηση όλων μας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή. Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”».

"Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη την διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών. Ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.", δήλωσε από την πλευρά τοης δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο Κόφι Ανάν υπήρξε οραματιστής, με ανοιχτό πνεύμα και αντίληψη των μελλοντικών προκλήσεων. Για αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αγωνίστηκε για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού» αναφέρει σε δήλωσή του, με αφορμή τον θάνατο του πρώην γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι ανέφερε τα εξής: Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη - μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο. Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες.

«Ο θάνατος του Κόφι Ανάν προκάλεσε παγκόσμια θλίψη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων με αφορμή τον θάνατο, σήμερα, του πρώην γγ του ΟΗΕ. «Υπήρξε σημαντική διεθνής προσωπικότητα και εργάστηκε με πάθος για την εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης ανάμεσα στα Κράτη και Έθνη, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.  

Συλλυπητήρια από κάθε άκρη του κόσμου

Από τη γενέτειρά του την Αφρική έως την Αμερική, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν, που απεβίωσε στην Ελβετία σε ηλικία 80 ετών.

«Ο Κόφι Άναν αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει τον πλανήτη ένα μέρος όπου θα επικρατεί η ειρήνη» επισήμανε η Νίκι Χέιλι, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για έναν διπλωμάτη «που εργαζόταν ακούραστα προκειμένου να μας ενώσει».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε «την ακεραιότητά του, την αποφασιστικότητά του, την αισιοδοξία του και την αίσθηση της ανθρωπιάς που μοιραζόμαστε» υπογραμμίζοντας ότι ο Άναν «κινητοποίησε και ενέπνευσε» την «επόμενη γενιά ηγετών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι «ειλικρινά θαύμαζε τη σοφία και το θάρρος» του εκλιπόντος διπλωμάτη.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η «φωνή του Κόφι Άναν» θα «μας λείψει πολύ σε μια εποχή όπου η από κοινού αναζήτηση λύσεων στα διεθνή προβλήματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει στο Κάιρο, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Κόφι Άναν και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τον χαρακτήρισε «είδωλο και πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Αφρικανούς και τους λάτρεις της ειρήνης».

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άναν εξέφρασε ο νυν γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας τον "μια δύναμη που μας καθοδηγούσε προς το καλό". "Από πολλές απόψεις, ο Κόφι Άναν ενσάρκωνε τα Ηνωμένα Εθνή. Ανήλθε από τις τάξεις τους για να οδηγήσει τον Οργανισμό σε μια νέα χιλιετία με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα", πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

"Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός μεγάλου άνδρα, ενός ηγέτη και οραματιστή" ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο πρόεδρος της Γκάνας, της πατρίδας του Κόφι Άναν, κήρυξε μία εβδομάδα εθνικού πένθους στη χώρα, αρχής γενομένης από την Δευτέρα, για να τιμήσει τον πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών.

Ο Νάνα Ακούφο-Άντο χαιρέτισε τον Κόφι Άναν χαρακτηρίζοντάς τον διπλωμάτη μεγίστου βαθμού ο οποίος γέμισε με περηφάνεια τη χώρα του. Η κυβέρνηση και ο λαός της χώρας θλίβονται από την είδηση του θανάτου "ενός από τους μεγαλύτερους συμπατριώτες μας", πρόσθεσε.

Από την Δευτέρα και για μία εβδομάδα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη Γκάνα και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της σε όλον τον κόσμο. Η κυβέρνηση και

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κόφι Άναν απεύθυναν επίσης στην οικογένειά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. "Η Γαλλία του αποτίνει φόρο τιμής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήρεμο και αποφασιστικό βλέμμα του, ούτε τη δύναμη των μαχών του" έγραψε στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος.

"Μεγάλο ηγέτη και μεταρρυθμιστή που συνέβαλε σημαντικά στο να γίνει αυτός ο κόσμος που άφησε καλύτερος από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε" χαρακτήρισε εξάλλου τον Άναν η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)