to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πέθανε ο «πατέρας» των video games‏

Πλήρης ημερών σε ηλικία 92 ετών, πέθανε το περασμένο Σάββατο ο Ράλφ Μπάερ, ο πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην τηλεόραση. Ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι για οικιακή χρήση, στα τέλη του 1960, γνωστό και ως «Brown Box».


Από τον Παναγιώτη Δρίβα

για το insideoutborders.com

Αλλά όπως κάθε πρωτοπόρος έτσι και ο Μπάερ έπρεπε να κερδίσει την αναγνώριση.
Όπως είχε πει και ο ίδιος «όλοι νόμιζαν ότι έχανα την ώρα μου και τα χρήματα της εταιρείας για την οποία δούλευα. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο γρήγορα θα αναπτυσσόταν αυτός το τομέας».

Το 1972 λάνσαρε την κονσόλα του με το όνομα Magnavox Odyssey και πραγματικά μέσα σε λίγα χρόνια αγοράστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν η αρχή που άλλαξε για πάντα την τηλεόραση.



Εκτός από την πρώτη οικιακή μονάδα βιντεοπαιχνιδιών ο Μπάερ εφηύρε και το λεγόμενο «light gun» που συνόδευε τα παιχνίδια δράσης ενώ το δημοφιλέστερο παιχνίδι του, που κυκλοφορεί έως τις μέρες μας είναι το Σιμόν και το Σούπερ Σιμόν.

Ο Μπάερ εβραϊκής καταγωγής γεννήθηκε το 1922 στη Γερμανία και το 1938 αυτός και η οικογένεια του κατάφεραν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, για να ξεφύγουν από τους Ναζί.

Έζησαν στο Μπρονξ ενώ ήδη από την ηλικία των 16 ο Μπάερ έδειξε έφεση προς τις ηλεκτρονικές εφευρέσεις.

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αποφοίτησε από μία σχολή μηχανικών τηλεόρασης. Για πρώτη φορά προσπάθησε να κατασκευάσει μια οικιακή κονσόλα το 1951 αλλά η ιδέα του απορρίφθηκε, για να επανέλθει 15 χρόνια αργότερα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο ίδιος πάντως θεωρούσε «πατέρα» των βιντεοπαιχνιδιών τον Νόαχ Μπουσνελ, ο οποίος λάνσαρε το γνωστό Ατάρι, χωρίς όμως να αποποιείται τον τίτλο του εφευρέτη της οικιακής κονσόλας.



Όπως παραδεχόταν στόχος του ήταν να κατασκευάσει κάτι με το οποίο θα απέτρεπε τους τηλεθεατές από το να βλέπουν «ηλίθια τηλεοπτικά προγράμματα».

Βέβαια η εξέλιξη ήταν ραγδαία και τα βιντεοπαιχνίδια έγιναν εθισμός για εκατομμύρια παιδιά με οδυνηρά ενίοτε αποτελέσματα.

tags: videogame

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)