to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 19.01.2023

Πολιτισμός

Πέθανε ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα και γιος του Φιλίππου Δραγούμη


Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 23/1 στις 11 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 23/1 στις 11 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ποιος ήταν ο Μάρκος Δραγούμης

Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Ήταν γιος του Φίλιππου Δραγούμη, βουλευτή και υπουργού, και της Έλενας Βαλαωρίτη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την παλιά οικογένεια Δραγούμη και ήταν εγγονός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη. Από την πλευρά της μητέρας του είναι εγγονός του Ιωάννη Βαλαωρίτη, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη Ι. Α. Παπαϊωάννου, βυζαντινή μουσική με τον Ι. Μαργαζιώτη και παρακολούθησε για δύο χρόνια τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Σίμωνα Καρά (1958-60). Μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα το 1962, πήγε με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Egon Wellesz.

Επιστρέφοντας το 1964 από την Αγγλία διορίστηκε καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του Γυμνασίου-Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, θέση από την οποία αποχώρησε το 1988. Από το 1970 έως το 2003 δίδαξε Γενική Ιστορία της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών κι από το 1975 είναι υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, που ίδρυσε η Μέλπω Μερλιέ το 1930.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις μουσικολογικού περιεχομένου (βιβλία, δίσκοι, άρθρα), έχει λάβει μέρος σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια –δίνοντας διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό– και είναι μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας. Για την προσφορά του στη μουσική ζωή του τόπου, βραβεύτηκε το 1991 από την Ακαδημία Αθηνών.

Ήταν παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η γνωστή ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη, ηθοποιό, και τον Φίλιππο Δραγούμη, δημοτικό σύμβουλος Αθήνας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η κόρη του, Ναταλία Δραγούμη μέσω instagram.

Φ. Δραγούμης: Σηματοδοτεί την απώλεια ενός κόσμου

Ο γιος του Μ.Δραγούμη, Φίλιππος, έγραψε για την απώλεια του πατέρα του (απ 'όπου και η φωτογραφία επάνω):

«Πέθανε ο πατέρας μου χθες το βράδυ. Ήταν στο νοσοκομείο από λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ένας άνθρωπος πολυσχιδής, πολύπλευρος, δημιουργικός, ιδιαίτερος και ιδιόρρυθμος. Μουσικολόγος, βαθύς ερευνητής της μουσικής μας παράδοσης, Βυζαντινής, δημοτικής αλλά και ρεμπέτικων, καθηγητής της ιστορίας της μουσικής, συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων αλλά και ποιητής και άνθρωπος πλατειάς μόρφωσης.

Σήμερα σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι. Από μικρό παιδί, οι πρώτες εικόνες μου από αυτόν είναι δυο μπομπίνες παλαιού μαγνητοφώνου να γυρίζουν ή να μου βάζει έναν δίσκο του αγαπημένου σύνθετη Μπερλιόζ και να μου περιγράφει φανταστικές εικόνες που φέρνει στον νου η μουσική ή να παίζει πιάνο, με έμενα μόνον ακροατή και να μου εξηγεί κλίμακες και θεωρία.

Αν παίζω μουσική σήμερα, σε αυτόν το οφείλω. Τον θυμάμαι με μια γόμα και μολυβί να γράφει και να σβήνει νευρικά στο πεντάγραμμο δημοτικές μελωδίες που είχε καταγράψει.

Δεν θα ξεχαστεί. Ο κόσμος της μουσικής είναι φτωχότερος. Φτωχότερος είναι και ο κόσμος του πολιτισμού και της τέχνης στη χωρά μας, χώρος που ούτος η άλλως βάλλεται...

Για μένα ο θάνατος του δεν είναι μόνο του πατέρα μου αλλά σηματοδοτεί την απώλεια ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια: της εποχής που οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για τη γνώση, ακόμη κι αν αυτή δεν είχε άμεση πρακτική και οικονομική σκοπιμότητα.

Η κηδεία του θα γίνει στο πρώτο νεκροταφείο στις 11 το πρωί της Δευτέρας».

Σία Αναγνωστοπούλου: Παντοτινό το ευχαριστώ μας

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου, αναφέρει στο μήνυμά της για το θάνατο του Μάρκου Φ. Δραγούμη:

«Σήμερα αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Μάρκο Φ. Δραγούμη. Τον σημαντικό μουσικολόγο και βυζαντινολόγο, επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας, τον τελευταίο εν ζωή ανεψιό του Ίωνα Δραγούμη.

Ο Μάρκος Φ. Δραγούμης,  με επιστημονική συνέπεια και  ιδιαίτερη λεπτότητα στην προσέγγιση του δημοτικού τραγουδιού και της βυζαντινής μουσικής, βοήθησε στην συλλογή και στην ηχογράφηση παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα και  συνδέθηκε στενά  από την δεκαετία του ’60, με το Ελληνικό Λαογραφικό Αρχείο, αυτή την κιβωτό μελέτης και καταγραφής της ελληνικής μουσικής, που ίδρυσε η Μέλπω Μερλιέ.

Έχοντας ως αφετηρία μια στέρεη κλασσική μουσική παιδεία, κατόρθωσε με επιμονή στην έρευνα και με σεβασμό στην ιστορικότητα των τοπικών πολιτισμικών συμπεριφορών και ταυτοτήτων, να συμβάλει ως υπεύθυνος του Αρχείου, στην συγκέντρωση ενός ανεκτίμητου πλούτου ηχογραφήσεων και εκδοτικού έργου.

Παντοτινό το ευχαριστώ μας στον Μάρκο Φ. Δραγούμη. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του, στους φίλους του και  τους συνεργάτες του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)